Oude citroen, stijlvol pak, zomerpak op maat

Een vriend voor het leven: het maatpak

Als je een maatpak hebt gekocht heb je een vriend voor het leven, want mits goed onderhouden gaat jouw suit een lifetime mee! Hierbij staat wel voorop dat je een kwaliteitspak koopt, want bij dat pak van twee tientjes bij bedrijf X moet je al blij zijn als ie niet in de paskamer al van ellende uit elkaar valt. Maar goed, ervan uitgaande dat je een klein fortuintje hebt uitgegeven voor je suit, bij deze wat onderhoud tips zodat je elke dag als nieuw de deur uit kan lopen.

Hang ‘m op

Mannen, gebruik die kleerhanger! En dan heb ik het natuurlijk over de brede houten variant, niet die ijzeren waar je vriendin haar blousjes aanhangt. Want deze brede vriend is er natuurlijk niet voor niets! Als je kreukels in je pak wil voorkomen kun je ‘m dus maar beter aan een kleerhanger hangen dan over de stoel met je kleren van de hele week erop verzameld. Hetzelfde geldt voor je pantalon! Hang deze altijd even netjes verticaal -houdt ook even rekening met de vouwlijn- over de broeklat van de kledinghanger of in een broekklem. Laat je pak ook meteen even een luchtje scheppen en hang ‘m niet meteen in de kast.

Tip van Flip: zit je veel op kantoor en trek je weleens je jasje uit? Neem dan ook een hanger mee naar kantoor en hang daar je jasje aan op. Hetzelfde geldt voor in de auto zitten! Trek je jasje even uit en hang ‘m aan een kledinghanger in je auto, dan is ie ook nog in model als je bij je klant aankomt. Als je ondanks je inspanningen om goed voor je pak te zorgen toch een paar hardnekkige kreukels in de stof hebt zitten, mag je wel een keer de stoomstrijkijzer erbij pakken. Hang je je pak voor een langere tijd in de donkere kamer? Doe dan een goede katoenen hoes om je pak zodat de motjes het pak niet te grazen nemen en je niet als gatenkaas voor de dag komt.

houten kedinghangers michael & giso

Er (niet) met de grove borstel door gaan

Als je een vlek op je pak hebt, kun je deze gemakkelijk met een natte doek weghalen. Waarschijnlijk hoor je nog wel de stem van je moeder in je achterhoofd: ‘deppen niet wrijven!’ Dat geldt dus ook voor je pak. Daarnaast kun je het beste na elke draagbeurt je pak nog even borstelen met een speciale kledingborstel om de pluisjes en het vuil te verwijderen. Door het borstelen trekt het vuil niet in je pak en hoeft het minder snel naar de stomerij. Borstel je pak wel met de richting van de stof mee zodat je de stof niet beschadigt. Oh, en vergeet vooral de broekomslagen niet! Deze zitten vaak vol met stof en vuil.

Mix & Match

Na een dag dragen kun je het pak het beste een dag laten rusten, dit zorgt ervoor dat je pak langer in model blijft. Dus draag jij er elke werkdag eentje, dan kun je maar beter besluiten te investeren in een pak dan in die Oldtimer die je van de week hebt gezien… Een andere optie is om een aantal broeken te kopen. Broeken slijten namelijk sneller dan jasjes en zo heb je ook nog eens de keuze om je blauwe jasje met een grijze broek te combineren of je zwarte jasje met je krijtstreep broek of… Nouja, te mixen en matchen dus.

beige wit gestreepte pantalon

Heet, heter, heetst

Breng je pak niet te vaak naar de stomerij. De chemicaliën die ze daar gebruiken zorgen ervoor dat de kwaliteit van je pak achteruitgaat. Bovendien strijken ze het pak na de reiniging en hierdoor slijt de stof van je pak sneller. Wat je wel kunt doen is als je ‘s morgens een stomend hete douche neemt, is het pak een keer mee de badkamer innemen, als je vriendin het goed vindt in ieder geval. Door de stoom gaan de nare luchtjes uit je pak, ook die vieze rooklucht van je collega die net naast je stond te roken.

Je pak is geen handtas

Grote kans dat je dit doet: je pak als tas gebruiken. Mannen, stop met je sleutels, portemonnee, telefoon, pen, papiertjes, sigaretten etc. in je zakken te stoppen! En nee, je hoeft niet ineens een handtas aan te schaffen, maar je pak wordt er echt niet beter van als je de zakken onnodig vol stopt. De zakken op je broek mag je eigenlijk niet eens openmaken omdat dan de vorm van je pak slechter wordt. Oké, de binnenzak van je jasje mag je eventueel wel gebruiken voor een pen en een telefoon, maar liever niet die iPhone X die je vorige week hebt aangeschaft ter grootte van een kleine tv.

Volg jij bovenstaande tips allemaal op? Dan weet je zeker dat je strak in ‘t pak voor de dag komt!