Pitti Uomo 104 - Burnt orange tailored outfit

Pitti Uomo 104: Een recap van de trends en outfits

Het was weer een bijzondere aangelegenheid in Florence tijdens Pitti Uomo 104. Ieder half jaar komen duizenden stijliconen, inkopers, journalisten en liefhebbers, gedurende vier dagen naar Florence voor deze herenmode beurs om inspiratie op te doen voor het komende seizoen. Onze tailors reisden ook af naar het zonnige Italië en vertellen je graag meer over hun ervaringen. 

Wat is Pitti Uomo?

Pitti Uomo is een halfjaarlijkse herenmodebeurs in Florence die dient als een enorme bron van inspiratie. Ieder jaar vindt in januari de wintereditie plaats en in juni de zomereditie. Pitti Uomo is niet alleen een excuus voor goedgeklede mannen om op een muurtje te zitten genieten van espresso en gelato. De beurs trekt detailhandelaren, redacteuren, tailors, inkopers en liefhebbers van herenkleding van over de hele wereld aan vanwege de expertise, creativiteit en de vooruitstrevende houding.

Hoewel Pitti Uomo conceptueel niet anders is dan andere shows of beurzen, zijn de exposanten en de enorme omvang van het vierdaagse evenement wat hen toch onderscheidt. Met maar liefst 59.000m2 aan beursoppervlak en meer dan duizend merken merken biedt het event oneindige mogelijkheden op het gebied van herenmode.

Het thema: Pitti Games 

Ook dit jaar werd de wijk Fortezza da Basso in Florence weer omgetoverd tot een levende catwalk. Naast evenementen, meetings en tentoonstellingen lopen de straten van Florence iedere editie vol met bezoekers die eruitzien om door een ringetje te halen. Dat levert een indrukwekkend straatbeeld op. Een lust voor het oog, ook als je niets met mode hebt! 

Het thema van Pitti Uomo 104 was Pitti Games. Spelen, dat is het sleutelwoord. Schaakborden, kaarten, dobbelstenen en andere grafische spelelementen waren de inspiratie voor de set van dit jaar. Zo was er zelfs een levensgrote ballenbak vol zwarte ballen. Pitti stimuleert hiermee om plezier te hebben, risico’s te nemen en strategieën te bedenken. Spelen verwijst bovendien naar een uitdagende en creatieve dimensie, vol energie, toewijding en een verlangen om te slagen. 

Pitti Uomo 104 Streets of Florence | Michael & Giso
Pitti Uomo 104 Pinstripe suit double breasted | Michael & Giso

Pitti Uomo 104 en duurzaamheid

De werelden van design en milieuvriendelijkheid groeien naar elkaar toe. Geen verrassing dus dat we op Pitti Uomo 104 steeds meer accessoires en outfits zien op basis van biologisch afbreekbare materialen, postproductieafval of volledig natuurlijke materialen. De herenmode neemt hierin afstand van excessen en over-the-top looks en omarmt tijdloze essentials en klassiekers. Het is immers een stuk duurzamer wanneer je items lang door kunt dragen. Daarom werden de mix and match skills weer volop ingezet. 

Volgens onze Tailor Tycho gaan we weer helemaal terug naar de tijdloze klassiekers maar dan op een comfortabele manier. Denk aan items als de trenchcoat, bodywarmer en het double breasted jasje. Het pak wordt los aangemeten waarbij de taille van de pantalon en het jasje wel strak aangesloten blijft. Voor de pantalon zien we steeds meer een straight fit, dit betekent dat de onderkant wat wijder is dan we gewend zijn en de nadruk minder ligt op de heupen en bovenbenen. De stof hoort als een losse drape over je heen te vallen en zit niet te strak. 

Pitti Uomo 104 Historic city of Florence | Michael & Giso
Pitti Uomo 104 70s inspired outfit | Michael & Giso
Pitti Uomo 104 Pleaded Trousers e1687175766485 | Michael & Giso

Kleuren en stoffen in het straatbeeld

In lijn met het tijdloze en duurzame karakter van de outfits, bestaat het kleurenpalet uit essentiële basics. Denk hierbij aan beige, grijstinten, blauw en groen in een effen uitvoering of met een vervaagde streep. Zowel donkerblauw als vergrijsd blauw zijn geliefd. Tycho verwacht dat beige op dit moment op zijn hoogtepunt is en de komende jaren plaats zal maken voor pasteltinten. Dit alles uiteraard in 100% natuurlijke of gerecyclede materialen, zoals linnen, katoen, zijde en cashmere. In de knitwear zien we meer structuur en diepte in de stof. 

Pitti Uomo 104 Streetstyle in Florence | Michael & Giso
Pitti Uomo 104 Summery pinstripe suit | Michael & Giso
Pitti Uomo 104 Giorgio Giangiulio | Michael & Giso

Superstyling op Pitti Uomo 104

Superstyling vormde de rode draad tijdens Pitti Uomo 104. Superstyling verwijst naar een experimentele en out-of-the-box houding op het gebied van stijl en materialen met een esthetisch beeld als resultaat. In dit concept komen zowel mix and match en playing games mooi samen; gebruik bestaande items, maak combinaties en speel daarmee. Het is een reactie op de veelzijdige expressieve eisen van vandaag maar ook een duurzame en creatieve manier om met je garderobe om te gaan. 

Gallerij: Het straatbeeld van Florence

Samen met onze vaste fotograaf Jeroen Noordzij vlogen we naar Florence. Hij heeft zowel de sfeer van Pitti Uomo 104 als de over the top outfits van de bezoekers vastgelegd. Hij reist nu al een aantal jaar mee en dat is geen verrassing want zijn authentieke manier van fotograferen sluit perfect aan bij het creatieve en stijlvolle karakter van deze beurs. Volg ons op Instagram voor meer Pitti Uomo content!

Ontwerp jouw persoonlijke outfit

Is je garderobe toe aan een update? Met nieuwe kennis, inzichten en inspiratie aan de hand van Pitti Uomo 104, helpen onze tailors je graag met het samenstellen van een persoonlijke en op maat gemaakte outfit. Maak gemakkelijk en vrijblijvend online een afspraak en laat je inspireren in de boutique in Amsterdam, Breda of Antwerpen.

Fotografie: Jeroen Noordzij

Michaël is een echte verbinder en is daarom altijd benieuwd naar jouw verhaal. Op basis van dat verhaal stelt hij een outfit voor je samen die aan al jouw wensen voldoet.