onderhoud shirt op maat

Mijn overhemd onderhouden, hoe doe ik dat?

Hoe duurzaam de stof van je overhemd ook is en hoe perfect de pasvorm ook aansluit, dit is geen garantie voor de toekomst. Je kunt er enkel zelf voor zorgen dat je maatshirts mooi blijven, door deze goed te onderhouden. Maar hoe kun je een overhemd onderhouden? Deze vier tips zorgen ervoor dat jij langer geniet van een goed zittend en uitziend overhemd. 

Hoe was ik mijn overhemd?

Voordat je het overhemd gaat wassen, kun je je verdiepen in de juiste wasmethode. Door het shirt op juiste wijze te wassen, blijft de kleur een stuk langer mooi. Gebruik allereerst geen wasverzachter en zo min mogelijk wasmiddel. Indien je wasmiddel gebruikt, kies dan voor een wasmiddel dat geen chloor bevat, hierdoor blijft de kleur van je overhemd langer mooi. Om slijtage te voorkomen kun je het overhemd het beste binnenstebuiten in een waszak wassen. Op deze manier voorkom je dat het overhemd tegen de randen van de trommel komt waardoor er minder snel slijtage ontstaat.

Zodra je het overhemd in de waszak in de wasmachine doet, let goed op het wasprogramma. De voorkeur gaat uit naar: een 30-graden wolwas, vanwege het lage toerental en de relatief lage temperatuur. De stof kan hierdoor niet beschadigen, behoudt zijn kleur en de pasvorm blijft ook goed doordat je het niet te heet wast.

overhemd-onderhouden

Moet ik mijn overhemd wassen voor het dragen?

Voordat je het overhemd gaat dragen, wordt geadviseerd het overhemd eerst te wassen. Bij een denim overhemd is dit nog meer van belang, zodat het shirt tijdens het dragen geen kleur afgeeft. Ook bij andere overhemden is het aan te raden. Door overhemden voor het dragen een keer te wassen leert de vezel te absorberen, waardoor het prettiger draagt.

"Om slijtage te voorkomen kun je het overhemd het beste binnenstebuiten in een waszak wassen. Op deze manier voorkom je dat het overhemd tegen de randen van de trommel komt waardoor er minder snel slijtage ontstaat."

Mag een overhemd in de droger?

Kort, maar krachtig; vermijd de droger en hang je overhemd uit op een schuin aflopende hanger. In de droger kan de stof beschadigen of krimpen.

Hoe strijk je een overhemd?

Strijk je overhemd met een stoomstrijkijzer, niet te heet en het liefst wanneer de stof nog een klein beetje vochtig is. Hierdoor beschadigd de stof niet, strijkt het gemakkelijker en gaat de kreuk er goed uit. Verder is het van belang het overhemd aan de binnenzijde te strijken, zodat de stof mooi blijft. Wanneer je een overhemd hebt waar manchetknopen in gedragen worden, kun je het beste aan de buitenkant strijken, in verband met de vouw op het manchet. Leg deze voordat je de strijkijzer erop plaatst goed plat. Blijf tot slot niet te lang op een plek, maar blijf bewegen en vergeet de boord niet.

In onze boutiques krijgen wij vaak de vraag of de stof die gekozen wordt voor het overhemd makkelijk te strijken is. Sommige stoffen hebben inderdaad de eigenschap dat zij enkel ‘koud gestreken’ hoeven te worden, hiermee bedoelen wij dat nadat het overhemd is opgedroogd, je met de hand de stof (bijna) volledig glad kunt maken.

overhemd-onderhouden

Dit zijn alle tips die je nodig hebt bij het onderhouden van je overhemden. Ben jij nog op zoek naar het ultieme overhemd met het perfecte draagcomfort en de juiste pasvorm? Kom dan langs in één van onze boutiques en onze tailors helpen je graag verder.

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.