Strijkvrije overhemden Michael & Giso

Strijkvrije overhemden

Met strijkvrije overhemden zijn vroege, gehaaste ochtenden achter de strijkplank verleden tijd! Want heel eerlijk; overhemden strijken is vaak een vervelend en tijdrovend klusje dat nooit goed uitkomt. Bij een strijkvrij overhemd heeft de stof een speciale kreukvrije behandeling gekregen, waardoor het overhemd minder snel kreukt. Ideaal toch? Bovendien blijven deze overhemden de hele dag mooi. Zo kom je gemakkelijk netjes voor de dag! 

Overzicht
 1. Strijkvrije overhemden, bestaat dat?
 2. Non-iron overhemden
 3. Voor- en nadelen van strijkvrije overhemden
  1. Voordelen
  2. Nadelen 
 4. Zo verzorg je strijkvrije overhemden
 5. Waardoor is een overhemd strijkvrij?
 6. Strijkvrije overhemden kopen

Strijkvrije overhemden, bestaat dat?

Ja zeker, strijkvrije overhemden bestaan! Vroeger werd al nagedacht over het strijkvrij maken van overhemden. Om kreukels te voorkomen, werden overhemden van polyester gemaakt. Echter is dit een synthetische stof die vaak niet erg ademend is. Het katoenen strijkvrije overhemd is daarom een nieuw fenomeen. Toen deze ontwikkeling nog in de kinderschoenen stond, waren er maar een beperkt aantal merken die deze shirts ontworpen en produceerden. Intussen hebben vrijwel alle grote merken strijkvrije overhemden in hun collectie.

Er is geen tekentje of symbool dat aangeeft dat een overhemd strijkvrij is. Er bestaat wel een symbool voor het “niet strijken”, dit is bedoeld om aan te geven dat je het overhemd niet mag strijken. De overhemden waar we het nu over hebben ‘hoef’ je niet te strijken.

Non-iron overhemden

De Engelse term non-iron betekent niet meer dan niet (=non) strijken (=iron). Kortom: niet strijken, dus strijkvrij. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat overhemden niet gestreken hoeven te worden na het wassen. Verwar deze term niet met strijkarme, ofwel easy care overhemden. Easy care betekent dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn. Deze overhemden dienen wel gestreken te worden, je hoeft er enkel snel met de strijkijzer of stomer overheen en dan is je shirt al netjes. 

Non iron overhemden
Strijkvrije overhemden

Voor- en nadelen van strijkvrije overhemden

Voordelen

Gemak dient de mens. Het grootste voordeel van een strijkvrij overhemd is uiteraard dat je geen strijkijzer nodig hebt om er netjes bij te lopen. Wanneer het overhemd net uit de wasmachine komt, hang je het shirt op een kledinghanger en het gewicht van het water trekt het strijkvrije overhemd recht. Bovendien zorgt je lichaamswarmte er tijdens het dragen voor dat ook de kleinere kreukels verdwijnen. Ideaal, want zo blijft je overhemd de hele dag mooi glad. Een strijkvrij overhemd heeft minder onderhoud nodig; het bespaart je tijd, frustratie en je ziet er ook nog eens spik en span uit. 

Nadelen

Een nadeel van strijkvrije overhemden is dat niet alle shirts met dezelfde techniek strijkvrij worden gemaakt. Het is belangrijk hier rekening mee te houden als je een shirt als deze wilt aanschaffen. Stoffen die op de ‘ouderwetse’ manier met ammoniak behandeld worden, ademen bijvoorbeeld slecht en verliezen vaak na 10 tot 20 wasbeurten al hun strijkvrije karakter. Je wilt natuurlijk wel dat je strijkvrije overhemden na elke wasbeurt kreukvrij blijven én een optimaal draagcomfort hebben.

Een ander nadeel van strijkvrije overhemden is dat niet alle materiaalcombinaties volledig strijkvrij te maken zijn. Om ervoor te zorgen dat strakke shirts comfortabel dragen, wordt er vaak een paar procent stretch aan de strijkvrije katoenen stof toegevoegd. Op die manier kun jij je normaal bewegen in de strakke overhemden. Deze moeten alsnog licht gestreken worden, en vallen daarom onder de easy care overhemden.

Zo verzorg je strijkvrije overhemden

Ondanks dat strijkvrije overhemden minder onderhoud vereisen, hebben wij toch een aantal tips om je overhemden optimaal te verzorgen. Een voorwaarde aan het strijkvrije karakter is het nat uithangen van een overhemd. Door het gewicht van het water wordt de stof naar beneden strakgetrokken. De kreukels die in de was zijn ontstaan verdwijnen hierdoor langzaam. Haal de overhemden wel zo snel mogelijk uit de was en hang ze meteen op. Hoe langer de overhemden in de machine zitten, hoe meer kreukels. Het is ook slim om het overhemd even goed uit te schudden voor je ze ophangt.

Bovendien hebben strijkvrije overhemden de nodige wasvoorschriften. Deze spreken redelijk voor zich, maar we zetten ze toch nog even voor je op een rij:

 • Strijkvrije overhemden mogen op maximaal 40 graden worden gewassen.
 • Centrifugeer de overhemden op maximaal 600 toeren.
 • Voor het behoud van je overhemden adviseren we strijkvrije overhemden niet in de droger te doen.
 • Was je overhemd altijd binnenstebuiten en let erop dat de knopen dicht zijn.
 • Was de overhemden niet samen met andere kleding. Vind je dit zonde? Doe ze dan in een waszak.
 • Doe de machine maar halfvol, zo zorg je voor minder kreukels in de overhemden.
 • Bij lichte overhemden is het essentieel om ze alleen met andere lichte kledingstukken te wassen.
 • Gebruik liever iets minder wasmiddel dan te veel. Door te veel wasmiddel kan zowel de kleur als de stof aangetast worden, en dat willen we juist niet.
overhemd strijkvrij

Waardoor is een overhemd strijkvrij?

De grote vraag is nu natuurlijk, hoe worden strijkvrije overhemden gemaakt? Het katoenen strijkvrije overhemd wordt met een speciale voorbehandeling van de katoendraden non-iron gemaakt. Net zoals voor andere katoenen kledingstukken, worden katoenvezels eerst gedraaid tot draden die vervolgens gekamd worden. Om het katoen strijkvrij te krijgen, worden deze draden in een speciaal harsbad gelegd, wat zorgt voor een strijkvrije coating om de vezels heen. De draad reageert hier gespannen op en wordt vervolgens snel tot een mooie katoenen stof geweven. De coating zorgt ervoor dat er spanning op de stof blijft staan, waardoor de stof zich telkens weer terugtrekt in een ‘rechte’ houding. Door deze speciale chemische harsbehandeling van de katoenvezels blijft een non-iron overhemd strijkvrij. 

Strijkvrije overhemden kopen 

Als je op zoek bent naar een strijkvrij overhemd, hebben wij goed nieuws! Wat betreft prijs verschillen deze overhemden niet veel van normale overhemden. Bovendien is er online ontzettend veel keuze uit verschillende kwaliteitsmerken. Let wel op: als je online strijkvrije overhemden wilt kopen, zorg dan dat je weet welke boordmaat je hebt en naar welke pasvorm je op zoek bent. Zowel de pasvorm als de boordmaat bepalen of je overhemd goed om je lichaam zit. Juist omdat er online zoveel keuze is, en de kwaliteit van strijkvrije overhemden erg kan verschillen tussen merken, raden wij je aan om je altijd door een specialist te laten adviseren. Een adviseur met brede kennis van non-iron overhemden kan ervoor zorgen dat jij straks de strijkvrije overhemden in huis hebt die helemaal voldoen aan jouw wensen. Zeg maar dag tegen vroege ochtenden met een strijkbout in je handen!

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.