tuxedo cheers bruiloft toscane | Michael & Giso

De stijl etiquette van een tuxedo

Een tuxedo a.k.a smoking is een super klassiek pak dat aan menig etiquette moet voldoen. Als ervaren tailor weten wij exact welke stijlregels er belangrijk zijn en welke we soms ook een beetje mogen loslaten. Ontdek hier de mogelijkheden van een tuxedo om een keuze te maken die volledig bij jou en de etiquette aansluit. 

Overzicht
 1. Wat is een tuxedo?
 2. Kenmerken van een tuxedo
  1. Het jasje
  2. De pantalon
  3. Details
 3. Absolute don’ts bij een tuxedo smoking
 4. Tuxedo vs Suit
 5. Een smoking op maat
  1. Een velvet smoking
  2. Een moderne smoking
  3. Een zomerse smoking
 6. Meer informatie over een tuxedo

Wat is een tuxedo?

Een tuxedo is een smoking. Dit betekent een pak met zijden details. Dit pak heeft altijd zijden revers en een zijden bies aan de zijkant van de pantalon. Een tuxedo is een klassieke outfit welke vooral veel wordt gedragen bij het thema black tie. Ook gala’s en chique bruiloften zijn gelegenheden waar een smoking gedragen wordt. Let op, volgens de etiquette regels mag je een smoking pas dragen na 18.00u ‘s avonds. Maar hier mag je tegenwoordig gelukkig wel van afwijken

Smoking Trouwpak Etiquette

Kenmerken Tuxedo

Een tuxedo heeft een aantal opvallende kenmerken. Zonder deze kenmerken is het pak geen smoking, dus check zeker even of jouw outfit hieraan voldoet.

Het jasje

 • Zijden revers 
 • Punt, of shawl revers 
 • Gestoffeerde knopen
 • Een enkele sluitknoop

De pantalon

 • Zijden bies buitenkant broekspijp 
 • Blinde sluiting

Details 

 • Zwarte strik (zelf gestrikt) 
 • Blinde knoopssluiting op het overhemd of stud buttons
 • Pochet passend bij de kleur van het overhemd
 • Subtiele manchetknopen 
 • Zwarte lakschoenen
Special wedding fotograaf trouwen | Michael & Giso
smoking tuxedo trouwpak laksc hoenen | Michael & Giso

Absolute don’ts bij een tuxedo

Wanneer je een smoking draagt, zijn er ook een aantal zaken die tot de absolute don’ts behoren. Een horloge dragen is hier een voorbeeld van. Gezelligheid kent geen tijd, dus een horloge is bij zo’n feestelijke outfit niet nodig. Wil je toch de tijd in de gaten houden? Kies dan voor een bijpassend zakhorloge. Daarnaast is een smoking een super klassieke outfit, stem hier alle details op af. Het is bijvoorbeeld niet gepast om happy socks te dragen of items te kiezen die afleiden van de tuxedo. Jouw smoking is het middelpunt, laat hem dat ook zijn.

Tuxedo vs Suit

Het grootste verschil tussen de smoking en het welbekende maatpak a.k.a suit, zijn toch wel de zijden details en de uitstraling van de revers. Daarnaast wordt de tuxedo altijd uitgevoerd in donkere stoffen of in een ecru tint, terwijl het maatpak in allerlei stoffen en kleuren kan worden uitgevoerd. Ook mag je bij een gewoon pak een das dragen, dit is bij een smoking echt not done. Bij een maatpak ben je sowieso veel vrijer in de keuzes die je kunt maken. Van de stofkeuze tot de afwerking van het pak, hier ben je helemaal vrij in. Je kunt het pak zo casual maken als je zelf wilt en ook wat betreft de accessoires kun jij alle kanten op. 

black tuxedo smoking trouwpak etiquette | Michael & Giso
zwarte smoking black tux regels etiquette | Michael & Giso

Een smoking op maat

Er zijn natuurlijk verschillende soorten smokings te koop. Wanneer je echt een goede smoking wilt waar je jarenlang plezier van hebt, kun je het beste kiezen voor een smoking op maat. Door een smoking op maat te laten maken ben je verzekerd van de juiste pasvorm, waardoor deze comfortabel draagt en de juiste uitstraling geeft. Een tuxedo die niet goed zit, doet volledig afbreuk aan de charme van het pak. Hier kom je bij deze outfit helaas niet mee weg, dus zorg dat je altijd de juiste pasvorm en maten draagt. Daarnaast kun je bij een smoking op maat volledig zelf bepalen aan welke etiquette jij je wel en niet wilt houden en bepaal jij de uitstraling van het pak. 

Een velvet smoking 

Kies bijvoorbeeld voor een velvet stof. Dit maakt de outfit extra feestelijk en perfect voor de koudere winterdagen. 

velvet smoking tuxedo donkerblauw winters | Michael & Giso
etiquette smoking velvet | Michael & Giso

Een moderne smoking

Wanneer je kiest voor een smoking op maat kun je ook de uitstraling zelf bepalen. Kies bijvoorbeeld voor een stof met een lichte stretch waardoor je hem wat strakker aan kunt laten meten. Hierdoor krijgt deze outfit een ietwat moderne touch.

Klassieke smoking bruiloft
trouwen smoking trouwjurk smoking groom klassiek | Michael & Giso

Een zomerse smoking

Ga je de smoking dragen tijdens warme temperaturen? Dan kun je ook voor een ivoorkleurige of witte smoking kiezen. Let wel op dat wanneer je hier als bruidegom voor kiest jij de kleurtint af moet stemmen op de outfit van je partner.

witte smoking trouwen strik man man huwelijk | Michael & Giso
witte smoking strik bruidegom trouwen jawoord | Michael & Giso

Meer informatie over een tuxedo

Wil je meer informatie over een tuxedo of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om een tuxedo op maat te laten maken? Neem dan zeker contact met ons op. We adviseren je graag over de keuzes voor een smoking. Hier vind je alle informatie over onze boutiques en maak je gemakkelijk een afspraak.

Kom vrijblijvend kennismaken

Ben je nog op zoek naar een unieke en stijlvolle outfit die op maat gemaakt is? Maak dan gemakkelijk online een afspraak en kom langs in onze boutique. Hier staat een persoonlijke tailor voor je klaar om onder het genot van een borrel een outfit samen te stellen die naadloos aansluit op jouw maten én wensen.

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.