voorbereiding shirt aantrekken

Sea island cotton

Sea island cotton, overwogen als meest luxe katoensoort van de wereld. Het werd ontdekt in de West-Indies, een eilandengroep bij de Caribische Zee. Sea island cotton wordt gemaakt van de Gossypium Barbadense plant, welke verantwoordelijk is voor de unieke kwaliteit van het katoen. De extra lange vezel van deze plant maakt het mogelijk om een katoensoort te ontwikkelen welke gladder en luxer is dan elke andere soort katoen. Met de ontdekking van het Sea island cotton werd deze stof dan ook al snel de meest luxe ter wereld.

Waar komt het vandaan?

De vezel wordt met de hand geplukt in Barbados en dient goedgekeurd te worden door de “West Indian Sea Island Cotton Association” (WISICA). Middels deze weg blijft kwaliteit gegarandeerd. Na de keuring zal de katoenvezel richting Bergamo gaan in Italië. Hier wordt de weving afgemaakt met een daaropvolgende inspectie. Deze goedkeuring is de laatste stap voordat de vezel verwerkt kan worden.

Vandaag de dag wordt Sea island katoen gebruikt als een exclusieve, zeldzame, premium stof die alleen verwerkt zit in de allerbeste producten wereldwijd. De productie is dan ook zeer gelimiteerd en omvat slechts 0,0004 procent van de wereldwijde katoenproductie. Deze cijfers maken de stof tot één van de meest luxe en zeldzame ter wereld.

michael in maatshirt
seersucker pantalon streep

Waarom Sea island katoen?

Wat Sea island katoen onderscheid van andere katoensoorten is om te beginnen de lengte van de vezel, welke gemiddeld wel 39 millimeter lang wordt. Dit is relatief lang wetende dat 100% katoen een vezel van 15 tot 40 millimeter bevat. De lengte van de vezel is ook één van de belangrijkste graadmeters voor de kwaliteit van de stof. Deze lengte heeft invloed op zaken als de sterkte van de stof, de mogelijkheden omtrent diverse wevingen en de egaliteit van de stof. Daarbij zijn de vezels homogeen wat samen resulteert in de mogelijkheid tot het spinnen van een zeer zachte en sterke draad. Hierbij blijft de weving erg fijn. Het eindproduct voelt net zo zacht aan als kasjmier. De exclusiviteit, kwaliteit en duurzaamheid van de stof samen uiten zich dan ook in een kostbaar en zeldzaam product.

Kortom Sea island katoen is een van de meest exclusieve katoensoorten wat mede te danken is aan de duurzaamheid, kwaliteit, comfort, hoge vraag en het lage aanbod. Zeker een aanvulling op je garderobe waard.

Ben jij nog op zoek naar een overhemd op maat van een luxe katoenstof? Maak dan vrijblijvend een afspraak in een van onze boutiques. Onze tailors staan voor je klaar om je adviseren en inspireren.

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.