maatpakken printen

Het Engelse, Amerikaanse en Italiaanse maatpak

De meeste hebben wel eens gehoord van het Italiaanse, Amerikaanse en Engelse maatpak. Dit zijn dan ook de drie meest prominente stijlen. Maar wat zijn nu precies de verschillen? In dit artikel zul je de verschillen ontdekken en erachter komen welke stijl jij zelf draagt mocht je dit nog niet weten. Uiteraard zijn er binnen elke stijl weer een enorm aantal variaties, de kern ligt echter vast.

Het Engelse maatpak

Dit maatpak is ontwikkeld vanuit het Engelse Militaire uniform wat terug te zien is in het pak. Bij deze stijl sluit het pak strak aan op het lichaam waarbij de taille ietsje minder getailleerd uitvalt dan bij bijvoorbeeld het Italiaanse maatpak. De schouders zijn vrij smal en gedefinieerd uitgesneden met een hoog aangesloten mouw welke ruim valt. Aan de achterkant zit een double vent afwerking (twee ventilatieopeningen) en het ontwerp kan zowel in een single- als double breasted uitvoering zijn ontworpen. Daarbij wordt er vaak gebruik gemaakt van een zwaardere stof welke wat stijver op de borst ligt. De schoudervulling wordt goed benut en is relatief dik gevuld. De Britse pantalon komt met twee of drie plooien, hoog aangesloten op de taille. Deze zijn royaal uitgesneden en minder fitted dan een Italiaanse uitvoering. Daarbij vallen ze niet zo ruim als de pantalon van het Amerikaanse pak. Het Britse pak wordt over het algemeen als afkomstig uit Savile Row gezien. Dit ligt in Londen. Onlangs is hier dan ook het trouwpak van Prince Harry ontworpen.

stopdas voor mannen

Het Amerikaanse maatpak

De “American sack suit” werd voorheen gemaakt vanuit massaproductie. Duizenden stuks werden gemaakt aan de hand van deze productiewijze vóórdat de pakken de maatwerk wereld in stapten. Dit pak zal je vrij brede schouders geven en kent vaak een relatief brede taille waardoor het ietswat vierkant oogt. Uiteraard wordt dit tegenwoordig naar wens aangepast. Voor een individu welke wat voller is in de taille kan dit een goede optie zijn. Dit omdat de taillering van het pak wijd uitgesneden kan worden op de taille. Hierdoor zul je slanker ogen. Verder kent deze uitvoering vrij weinig tot geen schoudervulling en een enkele ventilatieopening aan de achterkant van het pak. Voornamelijk single breasted bevat het pak één of twee knopen. Het totaalplaatje geeft een vrij zacht silhouette ten opzichte van het Italiaanse en Britse maatpak welke meer getailleerd zijn.

Het Italiaanse maatpak

Deze stijl is erg trendy en staat bekend om haar modebewustheid. Het pak valt erg strak, stijlvol en getailleerd. Het is een echt stijlicoon welke nauwsluitend en iets korter valt met opgevulde schouders. In de vorm van het maatpak is een duidelijke V-vorm terug te zien. De revers liggen vaak wat hoger en meestal wordt er gebruik gemaakt van dubbele ventilatieopeningen. Het pak is vaak wat meer casual ogend dan de andere twee stijlen en is ontworpen aan de hand van stoffen welke lichter van gewicht zijn Dit is erg gunstig voor de warmere dagen. Om het Italiaanse maatpak extra luchtig te houden zien we deze ook vaak in een unconstructed uitvoering, dus zonder binnenvoering. Kortom is het Italiaanse maatpak erg gericht op stijl.

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.