army green overshirt op maat

De ideale zomer stof: Linnen

Linnen, we kennen de stof allemaal wel en de een vindt hem fantastisch terwijl de ander er de kriebels van krijgt. Want al die kreukels? Ja, linnen is wat kreukgevoelig, maar het is ook zo’n fantastische zomer stof. En zeg nu eerlijk, in de zomer mag het vaak ook allemaal iets meer casual. En voor een casual zomerse outfit is linnen toch echt de beste keuze.

Het linnen shirt 

Het linnen overhemd is welbekend. Het is heerlijk luchtig, draagt comfortabel en is zeer prettig als de temperaturen stijgen. De stof linnen bevat van nature niet erg veel stretch. Voor een prettige pasvorm wordt een linnen shirt daarom wat ruimer aangemeten. Door het duurzame karakter van deze natuurlijke vezel heb je gegarandeerd jaren plezier van je linnen shirt. Vaak wordt er gekozen voor lichte kleuren, omdat deze gemakkelijk warmte geleiden. Dit maakt het nog prettiger dragen op warme zomerdagen. Kies bijvoorbeeld voor een licht beige of lichtblauwe kleur. Ook een streepje is favoriet voor deze stof. Om het shirt een extra casual karakter te geven kun je hem uit laten voeren met een madrin kraag, zoals hieronder afgebeeld. 

linnen overhemd zomers

Het linnen pak 

Wil je er in de zomer gekleed en comfortabel bij lopen? Dan is het linnen pak zeker een goede keuze. Het is een prachtige stof, die prettig draagt, ook voor een pak. Het mooie aan linnen is dat het een erg sterke vezel is, waardoor het ook zeker geschikt is voor een pantalon. Wanneer je normaal gesproken meestal pakken van wol draagt, dan valt je direct op dat het linnen pak meer kreukt. Dit is de charme van deze natuurlijke vezel en maakt je pak direct iets minder formeel. Er zijn wel een aantal zaken die je kunt doen om de kreuken in het pak te verminderen. Allereerst, niet met je handen in je zakken staan. Hiermee trek je aan de stof waardoor je rondom de zakken kreukels gaat zien. Ben jij nu echt geen fan van deze natuurlijke karaktertrekken? Dan kun je ook altijd kiezen voor een blend. Kies bijvoorbeeld voor een stof gemaakt van linnen en wol. Hierdoor heb je wel de uitstraling van een linnen pak en is de stof ook zeker zomers, maar verminder je de kreukgevoeligheid. 

linnen zand kleurige stof 2-piece
linnen overhemd met grijze maatjas

Oorsprong van linnen 

Wist je dat linnen een van de oudste stoffen ter wereld is? In Georgië zijn restanten van linnen gevonden van wel 34,000 jaar oud! Eigenlijk werd linnen al gebruikt vanaf het ontstaan van de landbouw. Het vlas werd gecultiveerd en gebruikt voor kleding en andere doeleinden. De linnen die wij deze tijd kennen kent zijn oorsprong echter in Egypte. Hier werd het gebruikt voor het mummificeren en stond de stof symbool voor reinheid en rijkdom. Door de grote waarde van de stof werd het zelfs als valuta gebruikt. Het was toen al duidelijk hoe prettig het is om met linnen te werken. De stof is antimicrobieel, vuilafstotend, vochtafdrijvend en licht van gewicht. Uiteindelijk hebben de Feniciërs (afkomstig uit het huidige Libanon) linnen naar Europa gebracht. Nog een leuk weetje om mee af te sluiten; tot in de 19e eeuw was het maken van linnen handwerk. Tegenwoordig worden er ook machines ingezet bij het proces, maar een groot gedeelte moet nog steeds handmatig gebeuren. 

plant voor linnen

Duurzaamheid 

Tegenwoordig zijn we allemaal steeds meer bezig met wat we in huis halen. Zijn de producten duurzaam, waar komen ze vandaan? Geeft het je een goed gevoel als je het koopt of weet je bij aankoop al dat je iets koopt dat niet een leven lang meegaat? Met linnen weet je zeker dat je een goede aankoop doet. Je haalt er een kwaliteitsproduct mee in huis. Het is niet voor niets dat er na duizenden jaren nog resten van de stof gevonden kan worden. Linnen is sterk, duurzaam en blijft lang mooi. Natuurlijk moet je een linnen item wel goed verzorgen. Een linnen pak doe je bijvoorbeeld nooit in de was, maar breng je naar de stomerij. Een linnen shirt was je het liefst op handwas met een maximale temperatuur van 30 graden. Is het shirt gewassen, trek het item dan eerst even in model voordat je het aan de waslijn hangt. Hierdoor blijft de stof het langste mooi. 

Ben jij overtuigd en klaar voor de zomermaanden? Maak dan een afspraak om alle linnen stoffen te bekijken. Niet zo’n fan? We hebben natuurlijk ook heel veel mooie andere zomerstoffen in de collectie die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.  

Michaël is een echte verbinder en is daarom altijd benieuwd naar jouw verhaal. Op basis van dat verhaal stelt hij een outfit voor je samen die aan al jouw wensen voldoet.