3 delig antraciet 's zomers maatpak

The Grey Suit met Jeroen Noordzij

Jeroen Noordzij is een 30-jarige lifestyle- en trouwfotograaf uit Nijmegen. Hij is dol op reizen. Met een camera in zijn hand brengt hij het liefst zoveel mogelijk tijd door op het strand, in het bos of in de bergen samen met zijn vrouw Annika en hond Izzy. Van jongs af aan is hij altijd al creatief bezig geweest. Toen hij op zolder de oude cameraspullen van zijn vader vond, was het dan ook geen verrassing dat hij dacht: dit is wat ik wil doen, verhalen in beeld brengen. Deze reportage brengt zíjn verhaal in beeld.

Sinds wanneer ben je fulltime fotograaf?

“Eigenlijk pas sinds kort. Het was niet meer te combineren met mijn fulltimebaan als adviseur gezondheidsmanagement bij de GGD. Ik had het niet verwacht, want ik ben vorig jaar pas serieus begonnen met fotografie. Ik ben vrij snel de bruidswereld ingerold en het ging al gauw de goede kant op. Op een gegeven moment kreeg ik vanzelf aanvragen dat ik dacht: wat is dit joh? Ik heb geen website en nog net twaalf foto’s op mijn Instagram staan. Toen heb ik de rest van het jaar tijd besteed aan mijn website en branding. Als ik iets doe, wil ik het ook meteen goed doen. Dit seizoen had ik al direct te gekke bruiloften op de planning staan. Zo ben ik onlangs geland uit Cambodja. Dat is niet iets waarvan ik had gedacht dat ik dat in mijn eerste jaar als fotograaf ging doen. Wie vliegt er nu naar Cambodja voor het fotograferen van een bruiloft?”

Draag een maatpak met een zelfverzekerde glimlach
Double breasted antraciet look

Wat wilde je vroeger graag worden?

“Het eerste wat ik zei toen ik fatsoenlijk beroepen kon noemen, was: architect, archeoloog of astronaut; de drie A’s. Drie totaal verschillende beroepen, maar ja, ik wilde nooit iets simpels. Het moest bijzonder zijn. Het is het alle drie dus uiteindelijk niet geworden, maar ik ben er vroeger wel serieus mee bezig geweest. Ik ging vaak naar musea en ik ging als kind een dag mee opgravingen doen in de oude binnenstad van Nijmegen. De creativiteit zat er al van jongs af aan in. Mensen zeiden altijd: ‘Hoe kom je erbij? Zeg gewoon politieagent of brandweerman.”

“De creativiteit zat er al van jongs af aan in”

Waarom ben je dan niet direct iets creatiefs gaan doen?

“Dingen lopen zoals ze lopen. Je wordt dan toch een beetje geprikkeld door je omgeving. Ze zeiden dan: ‘Wat ga je nu doen? De vrije kunstsector? Dan word je zo’n geflopte Van Gogh en ga je nooit wat verdienen.’ Dan kies je uiteindelijk toch maar voor een standaard managementopleiding waar je eigenlijk na een aantal jaren van denkt: dit is geestdodend en niets voor mij. Ja, het is je inkomen, maar meer dan dat is het niet. Ik vind het wel mooi dat als ik nu zo terugkijk, ik weer op het pad ben waar ik als kind begon. Dat voelt wel lekker!”

Garderobe details met maathemd en jasje

Wat voor bijzondere accessoires heb je voor de shoot meegenomen?

“Ik heb een reisboek van Zambia meegenomen. Tijdens die reis ben ik fanatiek gaan fotograferen en daar is het eigenlijk allemaal begonnen. Daarnaast heb ik mijn oude camera bij me. Deze ging kapot en dat was het moment dat ik besloot om echt een goede te kopen, met als doel om uiteindelijk fulltime te gaan fotograferen.”

Jouw vrouw, Annika Noordzij, is eigenaresse van de bekende trouwjurkenwinkel Wild at Heart in Nijmegen. Help je haar ook met dingen voor de zaak?

“Vooral op het gebied van fotografie. Ik maak vaak backstagefoto’s tijdens shoots en shows en zorg ervoor dat dit allemaal op social media komt. Dit is voor ons allebei een win-winsituatie. Zij krijgt leuke reacties en ik houd er soms andere fashionopdrachten aan over. Annika heeft een heel mooi bedrijf en dat heeft ze niet voor niks. Dat komt ook door een bepaalde zakelijkheid waar ze over beschikt. Die heb ik zelf overigens ook. We hebben vanaf het begin heel duidelijk afgesproken dat ze mij niet standaard naar voren schuift, als de potentiële fotograaf van bruiden die om tips vragen. Goede fotografen krijgen allemaal de kans om genoemd te worden en daar kan het bruidspaar vervolgens zelf een keuze in maken.”

Welke rol speelt kleding in jouw leven?

“Hoe drukker ik geworden ben, hoe praktischer het is. Tijdens de bruiloften waar ik fotografeer vind ik het belangrijk om er goed uit te zien, maar wil ik totaal niet opvallen. Je bent als fotograaf ondergeschikt, vind ik. Ik heb nu een serie van vier exact dezelfde broeken gekocht. Daar ben ik mee naar een kledingmaker gegaan en ik heb ze allemaal op precies dezelfde manier laten vermaken, zodat ze lekker zitten en mooi passen. Voor bruiloften ga ik niet investeren in hele dure pakken, want ik ben er dit seizoen ook al een keer uitgescheurd. Je rent, bukt, maakt splitsingen en noem het maar op. Ik probeer er altijd heel clean uit te zien. Buiten dat, vind ik het wel heel fijn om lekker te shoppen. Ik ben een sucker voor zwart. Mijn hele kast hangt vol met zwarte kleding en aardetinten. Je zal mij nooit met iets geels of roods zien. En ik heb een schoenenfetisj.”

Double breasted klassiek 2 delig pak

Grey Suit

Deze tijdloze, grijze kleur is in ieder seizoen gepast. Door de double breasted uitvoering van dit donkergrijze pak maak je een statement ondanks de veilige keuze voor een grijze kleur.

Materiaal

Dormeuil • Super 160's 100% wool

Prijs

Volledig op maat • Vanaf €799.00

Hoe uit zich dat?

“Ik koop regelmatig nieuwe schoenen. Geen sneakers overigens, want die draag ik nooit. Ik heb één paar witte sneakers voor in de zomer en dat is het. Verder draag ik alleen maar boots en nette schoenen. Meestal van leer, maar omdat ik vegetariër ben, wil ik steeds minder leer gaan gebruiken en kopen. Daarom draag ik tegenwoordig ook steeds vaker schoenen van vegan leather. Het ziet er net zo mooi uit en ze zijn nog waterdicht ook! Of ik ga naar een goede vintagewinkel en ik koop daar een mooi paar vintageschoenen. Daar zit ook meer karakter in.”

Hoe zou je jouw kledingstijl omschrijven?

“Saai… Nee hoor, dat is niet waar, maar het is wel vrij kleurloos. Het palet is voornamelijk naturel en basic. Ik draag veel overhemden en shirts en ik ben fan van sieraden. Ik heb echt twee kanten: stoer en netjes. Een pak vind ik leuk om te dragen en ook om aan te schaffen. Dan zoek ik echt naar iets bijzonders. In New York vond ik bijvoorbeeld een mooi vintage Armani-jasje in een kleur die ik nog nooit had gezien. Dan neem ik daarna contact op met Michael & Giso en kijk ik met hen naar een passende pantalon voor erbij. Dan zoeken we samen naar een mooie combinatie. Die is overigens wel altijd wat stoerder. Je zult mij niet snel met een das om zien.” 

“Ik heb een schoenenfetisj”

Aan welke trends heb jij vroeger vol overgave meegedaan, maar kun je nu niet meer aanzien?

 Veel te strakke T-shirts met extreem diepe V-halzen in hele vieze kleurtjes zoals fluoriserend groen. Als brugpieper deed ik mee aan de trend van de wijde skatebroeken met bijbehorende skateschoenen en zo’n afschuwelijke wit met rode ketting eraan. Daar moet je niets anders mee willen dan de weg afzetten en ik hing dat dan aan mijn broek. Eigenlijk ben ik met bijna alle trends meegegaan, want ik heb ook nog SCAPA en Ralph Lauren polo’s met de kraag omhoog gedragen. Ik heb overal aan meegedaan en ik vind het allemaal even verschrikkelijk. Ik ben heel blij met mijn huidige stijl; vrij simpel en basic. Ik ben nog steeds trendgevoelig, maar dan op mijn eigen manier. Je zoekt naar wat je zelf mooi vindt en daar doe je dan aan mee.”

Tekst: Odette van der Veeken
Fotografie: Mike Vlietstra