new items pitti uomo 102 e1660892726483 | Michael & Giso

De Sprezzatura lifestyle

Sprezzatura. Het klinkt Italiaans en surprise: dat is het ook! Maar wat het betekent? De echte kenners onder ons weten het waarschijnlijk wel, maar de meesten zullen geen idee hebben. In deze blog komt het verlossende woord en om je een beetje op gang te helpen ook wat tips om de sprezzatura lifestyle toe te passen.

Er was eens een Italiaan…

Sprezzatura werd voor het eerst genoemd in het boek Cortegiano van Basdassare Castiglione, een, je verwacht het niet, Italiaan! In dit boek (vertaald: Het boek van de couturier) predikt de beste man dat de sprezzatura een gemakkelijke en schijnbaar nonchalante manier van leven is. Hoewel sprezzatura een schitterend woord is, kan ik je wel één ding vertellen: niemand die de sprezzatura toepast, doet dit op een gemakkelijke en nonchalante manier. Tussen ons: je moet er gewoon best wel wat moeite voor doen. Je zou het eigenlijk een een ouderwetse synoniem van I woke up like this kunnen noemen. Maar omdat niemand dus flawless wakker wordt, ook Messi niet, wat tips zodat ook jij er altijd op je Italiaans nonchi uit kunt zien!

grijze double breasted jas
hoed met overcoat

1. Gooi je jasje los

Laat je jasje nonchalant openhangen (dit is natuurlijk precies hetzelfde als je jasje niet dichtknopen) en stroop je mouwen een beetje op. Draag een pak alsof je niet te hard geprobeerd hebt er strak en span uit te zien. Versleten pakken zijn natuurlijk not done, al mag het pak er wel iets gedragen uitzien. En kleurrijk doet het altijd goed!

2. Kleine grote accessoires

Draag eens wat sieraden naast een horloge. Doe eens een gekke sjaal om of trek je rieten hoed uit de kast. Het moet er natuurlijk niet lijken alsof je van de set van een westernfilm bent komen lopen, dus wees wel zuinig met je accessoire gebruik. Bedenk: less is more. Ooh, en vergeet Nooit je zonnebril!

italia maatkleding oranje
groen vissengraat jas

3. Pochet

De pochet is natuurlijk een accessoire apart. Voor een sprezzature lifestyle draag je die het beste een beetje weggestopt in je borstzakje, niet netjes opgevouwen dus. Scheelt je ook weer tijd! Die extra tijd ben je natuurlijk wel weer kwijt aan het nonchalant samenstellen van je outfit.

Lijkt het jou wel wat, de Sprezzatura lifestyle, en denk je nu: ‘klinkt leuk maar hoe ziet dat er dan uit?’ Kijk dan even naar deze bovenstaande plaatjes! Ooh en om het nog makkelijker te maken, doe er niet teveel moeite voor, dat is namelijk heel de gedachte van de Italiaanse man die het ooit bedacht weg. Dus stap gewoon is een keer uit bed ‘s morgens en trek je pak aan met dat shirtje dat je gisteren droeg naar dat fijne eettentje om de hoek. Easy toch?

Michaël is een echte verbinder en is daarom altijd benieuwd naar jouw verhaal. Op basis van dat verhaal stelt hij een outfit voor je samen die aan al jouw wensen voldoet.