Dresscode Smart Casual

De dresscode smart casual, letterlijk vertaald ‘nette vrijetijdskleding’, is misschien wel een van de lastigste die er bestaat voor mannen. Het is namelijk de kunst om niet door te slaan naar te net of te casual, maar de juiste balans te vinden tussen beiden. De dresscode is vooral gebruikelijk op nette gelegenheden, dus het is in elk geval een no go om in een spijkerbroek en t-shirt te verschijnen. Maar wat houdt ‘smart casual’ dan wel in?

Algemeen

Qua kleuren raden we je aan om het ingetogen te houden. Het is bij de dresscode smart casual niet de bedoeling om in een excentrieke outfit te verschijnen, en dus doe je er goed aan om een neutrale kleur (bruin of zwart bijvoorbeeld) als basis te nemen. Je kunt de details van je outfit eventueel wel een wat opvallendere kleur geven, om je outfit iets ‘levendiger’ te maken.

Probeer in ieder geval de uitstraling van een pak te vermijden, door formele elementen te combineren met casual elementen. Belangrijk: doe dit niet andersom (casual elementen combineren met formele elementen). Dan is de kans namelijk groot dat je doorslaat naar een outfit die ‘te casual’ is.

Verder willen we je als tip meegeven dat het beter is om overdressed voor de dag te komen, dan underdressed. In het eerste geval kun je namelijk nog besluiten bepaalde kledingstukken of accessoires achterwege te laten, in het tweede geval is het wat lastiger om je outfit ter plekke te upgraden.

Overhemd en jasje

Je overhemd is een van de belangrijkste onderdelen van je outfit. Zorg dat je een mooi en fris overhemd uitkiest, maar houd de kleur dus redelijk neutraal. Ga voor een shirt op maat met een enkele manchet, en geef een casual look aan het shirt door het bovenste knoopje open te laten. Een bijpassend jasje is niet per se nodig, maar kan wel net dat beetje extra toevoegen aan je outfit.

Broek

Zoals we in de inleiding al hebben benoemd is een spijkerbroek een no go, net zoals een korte broek. Ga in plaats daarvan voor een nette broek of een chino. Ook voor dit element van je outfit geldt dat je de kleur het beste ingetogen kunt houden, om tot de perfecte outfit voor de dresscode smart casual te komen.

Schoenen en accessoires

Op het gebied van schoenen kun je weinig fout doen. Gewoon een paar nette bruine of zwarte instappers. Wat betreft de accessoires; een stropdas is niet nodig, maar mag wel. Hetzelfde geldt voor een pochet. Mocht je laatstgenoemde per se willen toevoegen aan je outfit, doe het dan in een leuk kleuraccentje. Dit maakt jouw smart casual outfit compleet!