jas wollen beige smart casual | Michael & Giso

Dresscode Smart Casual

De dresscode smart casual, letterlijk vertaald ‘nette vrijetijdskleding’, is misschien wel een van de lastigste die er bestaat voor mannen. Het is namelijk de kunst om niet door te slaan naar te netjes of te casual, maar de juiste balans te vinden tussen beiden. De dresscode is vooral gebruikelijk bij zakelijke events, partijen of andere bijzondere gelegenheden. Het is daarom niet de bedoeling dat je in een spijkerbroek en T-shirt verschijnt. Maar wat houdt ‘smart casual’ dan wel in?

Overzicht
 1. Hoe is deze dresscode ontstaan?
 2. Wat houdt smart casual in?
  1. Formal smart casual
  2. Informal smart casual
 3. Accessoires
 4. Schoenen
 5. De laatste tips voor jouw smart casual outfit
 6. Een smart casual outfit op maat

Hoe is deze dresscode ontstaan?

Vroeger liepen mannen altijd in pak, ook in hun vrije tijd. Mannen begonnen steeds meer te laten zien wie ze zijn middels hun kleding en ontwikkelden zo hun eigen stijl. Daardoor werden traditionele kledingvoorschriften steeds meer losgelaten. Er ontstond een nieuwe kledingstijl die ook wel smart casual wordt genoemd. 

Toch is er altijd een soort onrust rondom deze dresscode. Je mag je namelijk nonchalant kleden, maar niet té nonchalant. Dat vat iedere man natuurlijk anders op. Daarom vertel ik je graag meer over wat er precies van je wordt verwacht.

beige knitwear trui casual | Michael & Giso
ruit jasje knitwear formal | Michael & Giso

Wat houdt smart casual in? 

Smart casual is netjes, maar niet te stijf. Je mag wat meer bewegingsvrijheid hebben dan wanneer je strak in pak bent. Een hoodie en een jeans zijn wel te casual. In plaats van een trui, trek je bijvoorbeeld een overhemd aan op je jeans. Of je ruilt je jeans in voor een pantalon en draagt hier een fijngebreide coltrui of polo op.

smart casual overhemd streep pantalon | Michael & Giso

Het type gelegenheid heeft ook invloed op wat je het beste kunt dragen. Probeer in te schatten hoe de rest van de gasten verschijnt. Op een formeel zakelijk event is de kans bijvoorbeeld groot dat er heren in een pantalon met een jasje komen. Bij een verjaardag is die kans een stuk kleiner. Je kunt deze dresscode daarom in twee categorieën opsplitsen.

Formal smart casual

Formal smart casual is een meer klassieke insteek van de dresscode, ideaal voor een zakelijke gelegenheid of een bruiloft. Je kunt kiezen voor een pantalon met een overhemd of een tweedelig pak in een niet te formele kleur of te stijve stof. Let er wel op dat het geheel niet té netjes oogt, kies daarom voor een grove stof, een ruitpatroon of bijvoorbeeld een aardetint.

knitwear pak tweedelig coltrui wollen | Michael & Giso
tweedelig pak informal smart casual | Michael & Giso

Informal smart casual

Informele smart casual looks zijn perfect voor een verjaardag of familiegelegenheid waarbij iets gevierd wordt. Kies daarom een outfit die ietwat netter is dan wat je normaal draagt. Een mooi item hiervoor is de touwtjesbroek. Dit is een pantalon die er netjes uitziet, maar door het touwtje bij de taille een casual uitstraling heeft. Combineer dit met een overhemd of met knitwear en je bent helemaal klaar. Wil je wel graag een pantalon en een jasje aan? Draag de items dan in verschillende kleuren en kies voor casual stoffen. Combineer dit eventueel met een denim overhemd. Afhankelijk van de gelegenheid is het geoorloofd een nette jeans te dragen.

jas tailored tailoring rood pantalon | Michael & Giso
jas beige knitwear offwhite coltrui | Michael & Giso

Accessoires

Ben je een verfijnde stropdassendrager? Kies dan voor een casual uitvoering, bijvoorbeeld een gehaakte das. Een stropdas is overigens zeker geen verplicht accessoire voor jouw smart casual look. Ik vind een pochet altijd een gemakkelijk en leuk accessoire om toe te voegen wanneer je een jasje draagt. Kies voor een ton-sur-ton pochet of juist een leuk kleuraccent om jouw smart casual outfit compleet te maken.

polo grijs knitwear accessoires | Michael & Giso
pochet polo elephant ruit jasje | Michael & Giso

Schoenen

Op het gebied van schoenen kun je weinig fout doen. Ga in de zomer voor een paar mooie loafers van bijvoorbeeld suède of glad leer. Voor een zakelijke gelegenheid raad ik een donkere veterschoen aan, een gespschoen is wellicht iets te klassiek. Voor de informele gelegenheden kun je ook kiezen voor sneakers. Het liefst een klassieke sneaker in een toegankelijke kleurtoon, zoals wit, die niet afgetrapt zijn.

accessoires schoenen loafers bruin | Michael & Giso

De laatste tips voor jouw smart casual outfit

 • Vind je het lastig welke kleuren je kunt dragen? Ga dan voor donkere en ingetogen kleuren. Een donkere jeans is bijvoorbeeld altijd netter dan een lichte jeans.
 • Kies voor matte stoffen met een zichtbare structuur. Hierdoor lijkt jouw outfit automatisch meer casual.
 • Wil je geen overhemd dragen? Kies dan voor een polo of een trui. Dit oogt een stuk stijlvoller dan een normaal T-shirt.
 • Combineer formele elementen met casual elementen. Liever niet andersom, dan is de kans groot dat je doorslaat naar een outfit die te casual is.
 • Wees liever overdressed dan underdressed. In het eerste geval kun je nog besluiten bepaalde kledingstukken of accessoires achterwege te laten.

Een smart casual outfit op maat

Ben jij nog op zoek naar een goede smart casual outfit die helemaal is afgestemd op jouw wensen? Kom dan vrijblijvend kennismaken in een van onze boutiques. De tailors inspireren je met de mooiste stoffen en stellen een persoonlijke outfit samen voor iedere gelegenheid.