What is Pitti Uomo | Michael & Giso

Recap: Pitti Uomo 102

Na twee jaar met restricties kon Pitti Uomo eindelijk weer in volle glorie plaatsvinden. Tijdens Pitti, de grootste mannenmodebeurs in Florence, worden ieder half jaar de nieuwste stoffen, stijlen en trends gepresenteerd. Voor velen was het een unieke beleving om elkaar na twee jaar weer fysiek te ontmoeten en uiteraard inspiratie te delen. De sfeer was ronduit bijzonder en indrukwekkend. Onze tailors waren dit jaar weer aanwezig en vertellen je alles over deze unieke editie.

Wat is Pitti Uomo?

Een kleine twee weken geleden was de wijk Santa Maria Novella in het Italiaanse Florence weer hét epicentrum van de mannenmode. Al meer dan 60 jaar vindt hier de Pitti Uomo plaats; een van de belangrijkste modebeurzen voor mannen. Elk jaar in januari en juni kun je hier ontdekken wat de herenmode voor de komende winter en zomer in petto heeft. De beurs trekt zowel liefhebbers als professionals uit de hele wereld aan en betreft diverse evenementen in historische gebouwen in de stad. Naast de evenementen lopen de straten van Florence vol met talloze mannen die de stad gebruiken als catwalk. Je kunt je voorstellen dat dit een uniek, stijlvol en kleurrijk beeld geeft. Een lust voor het oog, ook als je niet in de mode werkt. Een kledingstuk gaat bij Pitti altijd een stuk verder dan  enkel praktisch gebruik.

pitti uomo 102 e1660892625724 | Michael & Giso

Pitti Uomo 102

Pitti Uomo 102 was een warme editie, zowel qua temperatuur als qua sfeer. Naast de temperaturen die opliepen tot 40 graden en het hoge bezoekersaantal, was iedereen zo blij om elkaar weer in deze setting te ontmoeten. Ondanks dat belangrijk modeland China de grenzen stevig dicht hield, kunnen we met meer exposanten, meer bezoekers en een uitgebreider programma zeker spreken van een geslaagde herstart. 

Naast de gebruikelijke modebeurs was deze editie ook het toneel van mooie modeshows, jubilea en speciale lanceringen. Eregast en Britse ontwerper Grace Wales Bonner trapte af, gevolgd door Ann Demeulemeester die de geschiedenis naar nu haalde met een selectie van de mooiste archiefstukken. Met de presentatie van het werk van zeven Oekraïense creatievelingen, betuigde Pitti zijn steun aan de inwoners van het in oorlog verkerende land.

new items pitti uomo 102 e1660892726483 | Michael & Giso

Inclusiviteit

Pitti Uomo 102 stond in het teken van inclusiviteit. Met twee invloedrijke vrouwelijke gastontwerpers die zich beide inzetten voor de noties van gender, seksualiteit en zwarte identiteit, hebben ze in deze editie gender-non-conformiteit de rode draad laten vormen. Hoewel de termen diversiteit en inclusie tegenwoordig veelvuldig gebruikt worden, zijn ze in praktijk niet altijd vertegenwoordigd. Daarom voelde Pitti voor deze editie zeker de noodzaak om dit onderwerp aan te snijden. De merken die mochten presenteren tijdens de shows stellen hoofdzakelijk inclusiviteit centraal in de ontwikkeling van hun producten.

Pitti Uomo modebeurs | Michael & Giso
pitti outfit details e1660892685525 | Michael & Giso

Trends 2023

Wat zou Pitti Uomo zijn zonder de prachtig uitgedoste bezoekers, die nonchalant paraderen door Fortezza da Basso? De meeste bezoekers zagen er weer uit om door een ringetje te halen; iedereen had zijn beste pak weer uit de kast gehaald, de pijpen netjes opgerold en accessoires zorgvuldig uitgekozen. Pitti draait voornamelijk om trends, maar welke trends waren dit jaar echt opvallend? 

Menig bezoeker was gecharmeerd van de zachte kleuren die duidelijk de boventoon voerden. Deze trend was natuurlijk al onderweg, maar is nu zichtbaar meer aanwezig. Vooral zachtroze, lichtblauw en lichtgroen zijn veel gespotte kleur, ook nude en wittinten konden in het zachte kleurenpalet niet ontbreken. Deze kleuren komen opvallend vaak terug terug in streep- en ruitpatronen maar ook zeker in gemêleerde stoffen. Bovendien was de maakwijze van de pakken weer overtuigend los dit jaar. Dit draagt dus niet alleen comfortabel maar is ook nog eens ontzettend stijlvol. Dubbele bandplooi en napolitaanse schouder it is!

Pitti Uomo 102 1 | Michael & Giso
Pitti Uomo 6 | Michael & Giso

New items 

Tijdens Pitti worden er naast kleuren en stoffen ook veel nieuwe items geïntroduceerd. Zo was Florence bezaaid met hoeden en petjes. Of dit nu door de warmte kwam of niet, het was in ieder geval een opvallend fenomeen. Wat zeker niet met de warmte te maken had, waren de hoeveelheid sjaaltjes die gedragen werden. De stropdas werd door mening man ingeruild door een uniek zijden sjaaltje met een patroon en verschillende kleuren. Ook op de double breasted trend werd creatief ingespeeld. De ‘kimono look’ waarbij het jasje gesloten wordt met een tailleband is iets wat we in 2022 en 2023 zeker terug gaan zien in de herenmode.

pitti uomo 102 florence e1660892652328 | Michael & Giso

Volgend jaar januari zal de nieuwe editie van Pitti Uomo plaatsvinden. We wachten in spanning af wat deze wintereditie zal brengen. In ieder geval een stuk minder warmte, dat is duidelijk! Onze tailors helpen je graag met een toffe en stijlvolle outfit voor de wintereditie. Tot die tijd kun je ook inspiratie opdoen op onze Instagram met de mooiste en nieuwste tailor-made outfits.

Michaël is een echte verbinder en is daarom altijd benieuwd naar jouw verhaal. Op basis van dat verhaal stelt hij een outfit voor je samen die aan al jouw wensen voldoet.