Dormeuil 3 delig maatpak, Windowpane ruit bordeaux rood pak op maat, Bespoke Trouwpak Dormeuil

Confectie, made to measure en bespoke tailoring

Om de verschillen omtrent deze termen de wereld uit te helpen, worden hier kort de verschillen gepresenteerd. Wat zijn de verschillen, welke maakwijze van het pak past het best bij jou en wat is een goede keuze? We vatten het kort voor je samen.

Confectie

Om te beginnen het confectiepak; dit is een pak welke volgens gemiddelde standaardmaten is geproduceerd en in de rekken van iedere modeketen te vinden is. Als je een winkel binnenstapt met confectiewerk pakken, zijn de mogelijkheden enkel de pakken die er hangen, in die maten. Niks meer en niks minder, je kunt hier een keuze uit maken. Gemiddeld 1 op de 20 personen past goed confectiepakken, zodanig dat de kleding goed aansluit op het lichaam. Confectie kent zo zijn voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van confectie

Confectie kent een snelle levering, je loopt de winkel in zonder pak en de winkel uit met een pak. Er kunnen geen aanpassingen aan de fit gedaan worden, hierdoor is het over het algemeen goedkoper. Enkele nadelen zijn de beperkte keuzemogelijkheden, de pasvorm die maar bij 5% van de mannen aansluit en de vaak mindere mate van duurzaamheid. Confectiepakken zijn namelijk vaak geplakte pakken die een andere binnenvoering bevatten dan bespoke pakken. Geplakte pakken zijn minder duurzaam, doordat de pasvorm sneller verandert. Ook kan de lijm gaan bobbelen met warm weer.

stoffenbunch

Made to measure

Next, made to measure. Een stapje dichterbij bespoke tailoring bevindt zich het made to measure concept. Hierbij is het pak, inclusief het patroon, van het pak al gemaakt en kan het pak op enkele punten aangepast worden naar je lichaam. De keuzes zijn hierbij beperkt tot het winkelaanbod net als bij het confectiepak. Bij made to measure zijn er wel wat meer aanpassingsmogelijkheden dan bij confectie.

Voor- en nadelen van made to measure

Bij made to measure kan het pak beter aansluiten op je lichaam dan het confectiepak, doordat er aanpassingen aan het pak kunnen worden gedaan betreft de fit. Een betere pasvorm is dus het voordeel. Indien je een afwijkende maat hebt, niet perfect symmetrisch bent of een speciaal patroon nodig hebt zijn deze opties echter niet mogelijk bij made to measure. Verder ben je beperkt in de keuzemogelijkheden, door het aanbod van de winkelier. Niet alles van het made to measure pak kan aangepast worden en óók ben je sterk afhankelijk van het vakmanschap van de kleermaker. Daarnaast is de houding niet meegenomen in het patroon, dit is essentieel voor het creëren van de juiste pasvorm die perfect aansluit op jouw lichaam.

Bespoke tailoring

Last but not least, bespoke tailoring. Hierbij kan elke keuze en ieder stijl detail uniek afgestemd worden op jouw wensen. Je hebt keuze uit vele stoffen en praktisch alles wat je in gedachten heb valt te realiseren. Een bespoke pak is uniek voor jou gemaakt, net zoals het patroon, de keuzevrijheid is enorm en het proces naar het pak toe is meestal erg persoonlijk en alleen al de ervaring waard.

Voor- en nadelen bespoke tailoring

Het bespoke pak wordt geheel uniek naar wens gemaakt, waarbij vrijwel alles mogelijk is wat je in gedachten hebt. Van de stof, tot alle stijl details, tot een speciale pasvorm bijpassend bij een seizoen, gelegenheid en de gewenste uitstraling. De pasvorm zal als gegoten zijn en het bespoke pak ziet er precies zo uit, zoals jij het voor ogen had. Een ander groot voordeel is de duurzaamheid van bespoke maatwerk, door onder andere het full canvas binnenwerk. Dit geeft het pak body en houdt het langer mooi. Verder worden de pakken met extra stof aan de binnenzijde gemaakt, zodra je een paar kilo aankomt kan het pak gemakkelijk worden uitgenomen, zodat je het door kunt dragen. De stoffenhuizen waar de bespoke tailors mee werken hebben duurzaamheid gedurende het gehele proces van schaap tot pak ook hoog in het vaandel.
Enkele nadelen zijn de prijs, die hoger ligt, alhoewel hier erg veel verschil in zit per stof. Ook de levertijd is langer dan bij confectie en made to measure. Bij een bespoke maatpak moet je rekening houden met een leveringstijd van ongeveer zes tot acht weken. Dit is wel het wachten waard,, door de duurzaamheid is het plezier van je bespoke pak ook een stuk langer!

Kortom ieder concept kent voor- en nadelen. Het is aan jou om goed na te denken over wat bij jou past als je van plan bent om een pak te kopen. Zo is voor een feestje op korte termijn een confectie pak wellicht een goede oplossing. Bespoke tailoring kan weer een betere uitkomst bieden, voor een duurzaam zakelijk pak óf voor een speciale gelegenheid.