JN27435 | Michael & Giso

Suit Guide: Het driedelige pak

Een driedelig pak, ook wel driedelig kostuum, bestaat vanzelfsprekend uit drie items namelijk een colbert, pantalon en een gilet. Het colbert en de pantalon zien we vaker voorbij komen, maar het gilet is een bijzonder item. Een gilet is een mouwloos vest dat over een overhemd wordt gedragen. Meer weten over een driedelig pak? Lees dan zeker verder!

De geschiedenis van een driedelig pak

Voordat het welbekende polshorloge werd gedragen, droegen mannen zakhorloges. Maar wat hebben horloges met een driedelig pak te maken? Mannen droegen dit zakhorloge namelijk in de zak van hun gilet en maakte het kettinkje vast aan een knoopsgat. Toen polshorloges populairder werden, verloor het gilet, en dus ook het driedelig pak, een belangrijke functie. Een andere belangrijke functie van het gilet is dat het bretels verbergt.

driedelig-pak-zakhorloge

Driedelig trouwpak

Omdat een driedelig kostuum een formele en feestelijke uitstraling heeft, leent deze outfit zich perfect voor een bruiloft. Dit geldt overigens alleen voor de bruidegom en niet voor mannelijke bruiloft gasten. Een bruidegom kiest namelijk vaak als enige voor een vest onder zijn trouwpak om zich zichtbaar te onderscheiden van de gasten. Dit betekent overigens niet dat een bruidegom zich in een tweedelig pak niet kan onderscheiden als bruidegom. Integendeel: je kan met de kleur van je trouwpak, soort stof en accessoires heel goed laten zien dat jij de bruidegom bent. Je leest hier alles over de stijletiquette van een trouwpak!

trouwpak driedelig beige paars | Michael & Giso
driedelig trouwpak das beige wit | Michael & Giso

Driedelig zakelijk pak

Ondanks dat een driedelig kostuum een formele uitstraling heeft, wordt het eigenlijk altijd met feestelijke gelegenheden uit de kast getrokken. Een driedelig driedelig pak wordt over het algemeen niet zakelijk gedragen. Trek deze dus alleen aan bij een gala, een formeel diner of een bruiloft. Bij een driedelig kostuum hoef je niet per se op de klok te kijken, want deze mag zowel overdag als ‘s avonds gedragen worden. Dit is anders dan bijvoorbeeld bij een jacquet die alleen overdag gedragen mag worden of een smoking die juist voor de avond bedoeld is. 

De etiquette van een driedelig pak

Ondanks dat een driedelig pak de gehele dag gedragen mag worden, zitten er wel andere etiquette regels aan verbonden. Een driedelig kostuum is eigenlijk niets meer dan een tweedelig pak, dat bestaat uit een colbert en een pantalon, waar je een gilet bij draagt. Dit betekent ook dat voor deze outfit dezelfde regels gelden als voor een tweedelig pak. Denk aan het bovenste knoopje van je jasje dichtdoen als je staat en deze weer opendoen als je gaat zitten.

De voorkant van het gilet is verticaal verdeeld in twee delen die aan elkaar vast zitten door middel van knopen. Normaliter hebben gilets met een enkele rij vier tot zes knopen. Net als bij een colbert, is het ook bij een gilet de gewoonte om het onderste knoopje open te laten. Het openlaten van het onderste knoopsgat zorgt ervoor dat het gilet niet te strak gaat zitten wanneer je gaat zitten. 

etiquette beige bruin jas geruit | Michael & Giso
etiquette driedelig accessoires beige | Michael & Giso

Ten slotte wordt een driedelig pak, waarbij alle drie de items in dezelfde kleur worden uitgevoerd, gezien als het meest klassiek. Tegenwoordig wordt hier best vaak van afgeweken en zijn alle combinaties mogelijk. Denk aan een gilet in een andere kleur, een andere kleur broek of zelfs een patroon verwerken in een of meerdere items. Het is tegenwoordig allemaal mogelijk!

Double breasted

De meesten kennen het double breasted jasje al, maar er bestaan dus ook gilets met een dubbele rij knopen. Een double breasted model heeft vier of zes knopen waarvan de bovenste paar slechts een decoratieve functie vervult. Doorgaans wordt er bij deze outfit niet vaak gekozen voor een double breasted jasje of gilet, maar het kan de jouw kostuum ook juist ontzettend uniek maken. 

accessoires blauw driedelig classic | Michael & Giso
driedelig blauw pochet das wol | Michael & Giso

Bijpassende accessoires

Bij een driedelig kostuum, heb je dezelfde mogelijkheden als bij een tweedelig pak wat betreft accessoires. Denk aan een strik, pochet, stropdas, manchetknopen en een goed paar schoenen. Toch is er een ultiem accessoire dat je aan een driedelig pak toe kunt voegen: het zakhorloge. Het zakhorloge is mooi te bevestigen aan het gilet en geeft een hele karakteristieke uitstraling. Goed om te weten is dat een riem bij een driedelig pak een echte no-go is. Draag liever bretels, of zorg dat de broek zijtrekkers heeft. 

Driedelig pak op maat

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten driedelige kostuums te koop. Wanneer je echt een goed kostuum wilt waar je jarenlang plezier van hebt, kun je het beste kiezen voor een pak op maat. Door een driedelig pak op maat te laten maken, ben je verzekerd van de juiste pasvorm, waardoor deze comfortabel draagt en de juiste uitstraling heeft. Een driedelig kostuum dat niet goed zit, doet volledig afbreuk aan de charme van het pak. Hier kom je bij deze outfit helaas niet mee weg, dus zorg dat je altijd de juiste pasvorm en maten draagt. Bovendien kun je bij een driedelig pak op maat volledig de look and feel en daarmee de uitstraling van de outfit zelf bepalen. 

driedelig pak op maat uitstraling | Michael & Giso
outfit beige pak maatpak | Michael & Giso

Ben jij op zoek naar een pak dat perfect zit en helemaal bij jou past? Maak dan vrijblijvend een afspraak in één van onze boutiques waar onze tailors jou persoonlijk adviseren!

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.