trouwpak etiquette black smoking scaled e1660830672786 | Michael & Giso

Trouwpak Etiquette: 5 regels voor een perfecte outfit

Wanneer je gaat trouwen, merk je al snel dat er een aantal regels gelden wat betreft de grote dag en de aanloop hier naartoe. De trouwpak etiquette variëren van het versturen van de save the date tot aan het kiezen van een dresscode. Als je als bruidegom denkt dat je de dans ontspringt omdat alle aandacht uitgaat naar haar jurk, dan heb je het mis! Zo bestaat er een heuse trouwpak etiquette. Wil jij graag goed voorbereid zijn? Wij zetten in deze blog de belangrijkste regels voor je op een rij.

Trouwpak etiquette 1: The bride decides

De bruid is het middelpunt van jullie huwelijksdag, het draait voornamelijk om haar en de jurk. Dit wil niet zeggen dat de bruidegom er niet fantastisch uit mag zien, integendeel! Jullie bruiloft is namelijk hét moment om er fantastisch uit te zien en je individuele stijl te etaleren. Net als het huwelijk, is deze dag een samenwerking tussen jou en de bruid. Dit kun je bijvoorbeeld mooi laten zien door de jurk en het trouwpak goed op elkaar af te stemmen. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Ten eerste is het essentieel om de wittint van het overhemd af te stemmen op die van de jurk. Wanneer de wittinten niet overeenkomen, is de kans groot dat de jurk van de bruid geel lijkt in plaats van wit. Dit wil je absoluut volkomen! Neem daarom een stofstaaltje van de jurk mee naar de afspraak voor je trouwpak. Laat je vervolgens adviseren door een ervaren stijladviseur. Zo weet je zeker dat je de juiste kleur draagt. Kiezen jullie voor een bepaald thema op de grote dag? Dan is het essentieel om zowel het pak als de bijpassende accessoires op dit thema af te stemmen. Denk hierbij aan de kleur, stof en algehele uitstraling van het trouwpak.

Trouwpak etiquette afstemmen outfit op jurk

Trouwpak etiquette 2: Match je trouwpak met de dresscode

Een trouwpak op maat kiezen kan best overweldigend zijn. Er zijn namelijk veel verschillende keuzes die je moet maken. Gelukkig verklapt jullie dresscode, als je hiervoor kiest, vaak al een beetje welk trouwpak bij jullie huwelijksdag past. Benieuwd welk pak bij welke dresscode hoort? Wij leggen het voor je uit.

White tie

Hebben jullie voor thema white tie of cravate blanche gekozen? Dan hoort daar een rokkostuum bij. Dit is de meest chique outfit die je kunt dragen tijdens de grote dag. Een rokkostuum bestaat uit een zwart jasje met zijden revers. De achterkant van de jas komt iets boven de knieholte en is dus langer dan de voorkant. Zowel de jas als de broek zijn afgewerkt met een glimmende bies aan de zijnaden. Om het rokkostuum af te maken hoort er een passend overhemd bij met dubbele manchetknopen. Kies bovendien voor een witte strik en lakschoenen zonder veter om de outfit helemaal compleet te maken.

Jacquet trouwpak etiquette

Morning Coat

Trouw jij overdag en wil je op chique het jawoord geven? Kies dan voor een jacquet. Zoals de dresscode al zegt, draag je dit pak alleen overdag in tegenstelling tot het rokkostuum.  In de avond verander je de outfit in een mooi maatpak, smoking of natuurlijk een rokkostuum. Handige tip: communiceer dit ook naar je gasten! Volgens de trouwpak etiquette dragen ook de belangrijkste gasten een jacquet. Ook zij moeten hun outfit dan in de avond veranderen. 

Je herkent het jacquet aan de zwarte jas met afgeronde voorpanden die naar achteren langer uitlopen. Hierbij draag je een gestreepte broek en een wit overhemd met dubbele manchetten. Het overhemd heeft blinde knoopsgaten. Je hoort een jacquet volgens de etiquette driedelig met een grijs of zwart vest te dragen. Wat betreft de accessoires kan een das bij deze outfit niet gemist worden!

Black tie

De dresscode black tie zegt eigenlijk al genoeg, want hier draag je hoe dan ook een vlinderdas. Bij deze dresscode draag je ook altijd een twee- of driedelige smoking. De zwarte broek van je smoking heeft een enkele glimmende bies aan de zijkant. Het jasje, vaak ook zwart uitgevoerd, heeft bovendien zijden revers. Onder het jasje kies je voor een wit overhemd met een blinde sluiting en dubbele manchetten. Wil je de smoking helemaal volgens de trouwpak etiquette dragen? Dan draag je een smoking alleen ’s avonds.

Smoking Trouwpak Etiquette

Modern

Hebben jullie niet een bepaalde dresscode maar ben je wel op zoek naar een chique outfit? Kies dan voor een bespoke maatpak. Hierbij kan elke keuze en ieder stijl detail afgestemd worden op jouw wensen. Je hebt keuze uit vele stoffen en praktisch alles wat je in gedachten hebt, valt te realiseren. Een bespoke pak is uniek voor jou gemaakt, net zoals het patroon. De keuzevrijheid is enorm en het proces naar het pak toe is meestal erg persoonlijk en alleen al de ervaring waard.

Zoals je leest, heb je minder te maken met bepaalde regels. Dit kan heel fijn zijn, maar dit kan ook heel overweldigend zijn. Toch zijn er een aantal aspecten die je mee kunt nemen voor het ontwerp van jouw trouwpak op maat. Je kunt bijvoorbeeld overwegen een trouwpak te ontwerpen die je na de grote dag kunt doordragen. Met de juiste accessoires zorg je er vervolgens voor dat jij tijdens jullie grote dag opvalt als bruidegom. Bovendien is het seizoen waarin je trouwt bepalend voor de outfit. In de zomer kun je vanzelfsprekend goed kiezen voor lichte kleuren en materialen. Terwijl je in de winter juist beter kunt kiezen voor donkere kleuren en zware materialen.

Last but not least kan de locatie leidend zijn voor de uitstraling voor je trouwpak. Trouw je op het strand? Kies dan voor een nonchalante look met loafers. Vindt de huwelijksdag in een kasteel of kerk plaats? Dan past een formeel driedelig trouwpak hier juist beter bij.

double breasted pak bruidegom | Michael & Giso
double breasted maatpak

Trouwpak etiquette 3: Knoopje open, knoopje dicht?

Het lijkt zoiets kleins, toch is het goed om te weten het precies zit met de knopen van je jasje. Hoe je het jasje dichtknoopt, is afhankelijk van het aantal knopen. Wanneer je twee knopen boven elkaar hebt, hoeft alleen de bovenste knoop dicht te zijn. De onderste knoop mag openblijven. Volgens de etiquette draag je het jasje dicht wanneer je staat en open wanneer je gaat zitten. Als jij je helemaal aan de etiquette wilt houden, dan is het in principe verplicht het jasje aan te houden in gezelschap tenzij je toestemming hebt het jasje uit te doen.

Bruin zomers linnen trouwpak met waistcoat

Trouwpak etiquette 4: Het pak moet je als gegoten zitten

Zelfs als jij je volledig aan alle trouwpak etiquette regels houdt, wil je toch een trouwpak dragen dat perfect past en lekker zit. Bij een trouwpak op maat weet je zeker dat het pak volledig aansluit bij jouw lichaamsmaten en -houding. Met maatwerk kun je bovendien al jouw sterke kanten accentueren en de wat mindere kanten camoufleren. Dat is toch een fijn idee als je comfortabel voor het wilt altaar staan.

Wil je bijvoorbeeld wat meer body creëren? Dan is double-breasted de oplossing. De dubbele knopen in het jasje zorgen ervoor dat je optisch breder lijkt. Je kan jezelf bovendien langer laten lijken door de knoop van het jasje iets lager te laten plaatsen. Wil je ook je benen optisch verlengen? Laat de broek dan een stukje boven de schoenen hangen. Bovendien kunnen kleuren wonderen doen! 

Een ervaren tailor kan je alles vertellen over de juiste maten en keuzes voor jouw trouwpak. Vertel daarom ook altijd waar je zelf minder tevreden over bent. Zo kan het trouwpak correct worden aangemeten om volledig aan jouw verwachtingen te voldoen.

Bonus tip: Laat je adviseren door een specialist

Deze trouwpak etiquette geven je de juiste handvatten bij het samenstellen van jouw ideale trouwpak. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat jij je prettig voelt in het trouwpak dat je kiest. Vraag daarom onze ervaren tailors om stijladvies! Zij kunnen jouw voorkeuren vertalen naar een trouwpak dat past bij de huwelijksdag, de bruid maar bovenal bij jou.

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.