header strik smoking blakc tie | Michael & Giso

Dresscode Black Tie: Do’s and Don’ts

Black Tie, of cravate noire is een dresscode die je regelmatig voorbij ziet komen op uitnodigingen van prijsuitreikingen, feestjes of bruiloften. De dresscode Black Tie is erg chique en heeft dan ook een aantal essentiële verplichtingen. Zo wordt Black Tie doorgaans gehanteerd voor speciale evenementen die na 6 uur ‘s avonds beginnen. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, worden mannen in een zwarte smoking verwacht met een zwarte strik. Dames hebben iets meer keuzevrijheid, maar wel op voorwaarde dat de outfit netjes en gepast is. In deze blog vertel ik alles wat je moet weten over deze feestelijke en bijzondere dresscode!

De geschiedenis van Black Tie

Black Tie verwijst natuurlijk naar een zwarte vlinderdas. De vlinderdas werd in 1650 in Frankrijk geïntroduceerd en voornamelijk bij formele of zakelijke aangelegenheden gedragen. Dit begon met een witte strik, maar later, in de 19de eeuw, werden steeds meer kleuren op de markt gebracht. De kleur zwart was nog erg ongebruikelijk totdat Pierre Lorillard V in 1886 tijdens een galadiner een zwart strikje droeg bij zijn rokkostuum. Het was die tijd vrij gewaagd, maar werd al snel een trend.

Tegenwoordig wordt er met Black Tie niet alleen de zwarte strik bedoeld, maar juist de gehele outfit die daarbij komt kijken. De term Black Tie staat dus voor de dresscode en de outfit die hierbij hoort is een smoking. Om het nog verwarrender te maken zijn er voor deze outfit nog meer termen, namelijk tuxedo en dinner jacket of dinner suit. Deze termen refereren allemaal naar dezelfde nette outfit die heren van oudsher naar een diner aan hadden, maar zijn gebaseerd op het idee dat mannen een extra jasje mee hadden om te dragen tijdens het roken. Deze werd gebruikt om de rooklucht uit de nette kleding te houden. Vandaar de term ‘smoking’.

Satijn revers detail black tie smoking
dresscode black tie

Dresscode Black Tie voor dames

Ondanks dat deze dresscode gebaseerd is op de outfit van de man, zijn er voor vrouwen wel een aantal richtlijnen. Zo heeft een lange jurk bij deze dresscode de voorkeur. Pak dus zeker uit met een prachtige galajurk. Kies je toch voor een korte variant? Draag dan een panty. Zowel lage als hoge hakken passen binnen deze dresscode. Kies daarbij voor een clutch als tasje, het liefst eentje die bij je schoenen past.

Besteed ook de nodige aandacht aan je haar en make-up. Uiterlijke verzorging is namelijk een van de belangrijkste aandachtspunten bij deze dresscode. Van zowel dames als heren wordt verwacht dat zij fris en verzorgd voor de dag komen. Kies bovendien voor mooie bijpassende sieraden, zoals een ketting, armbanden of een mooi paar oorbellen. 

Absolute don’ts

Let wel op dat er een paar ‘overtredingen’ zijn die vrouwen kunnen maken. De keuzevrijheid van de Black Tie dresscode voor vrouwen kent dus zowel voor- als nadelen. Trek bijvoorbeeld nooit sneakers onder jouw jurk aan, ook als je de schoenen niet ziet onder je jurk. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je een jurk aantrekt met een lage uitsnede. Jouw decolleté mag zichtbaar zijn, maar wel op een smaakvolle manier. Let ook op dat je geen horloge draagt, dat is echt een no go

dress code black-tie vrouwen

Dresscode Black Tie voor heren

Bij de dresscode Black Tie hoort de man een smoking te dragen. Niet iedereen heeft een smoking in de kast hangen, daarom worden smokings vaak gehuurd. Ga je toch een smoking aanschaffen, waar moet die smoking dan precies aan voldoen? 

De smoking bestaat van origine uit een single breasted jasje met shawl revers. Het jasje is van zwart wol en de revers van zwart satijn. De pantalon is van hetzelfde materiaal als het jasje en heeft een hoge taille. Het kenmerkende van de pantalon van een smoking is de satijnen bies in dezelfde stof als de revers van het jasje, die over de zij-naad van de pantalon loopt. Het overhemd dat je onder het jasje draagt hoort spierwit te zijn en een blinde knoopsluiting te hebben. Je ziet de knopen van het overhemd dus niet. 

Tegenwoordig mag er best van deze etiquette afgeweken worden en zie je verschillende varianten van de smoking verschijnen. Zo wordt er tegenwoordig ook voor andere kleuren en andere stijldetails gekozen. In deze blog lees je alles over de stijl etiquette van een smoking en ontdek je op welke manier je de etiquette soms ook een beetje mag loslaten.

tuxedo black tie bruiloft

Accessoires 

Bij een smoking draag je, zoals de dresscode al zegt, een zwarte vlinderdas. Deze strik is van hetzelfde materiaal als de revers van het jasje en de bies van de pantalon. Er wordt eigenlijk verwacht dat je deze zelf strikt. Gelukkig mag je het strikje op verschillende manieren strikken. Van oudsher werd er ook nog een cumberband in dezelfde stof gedragen, zo bleef je overhemd goed in je broek zitten. Dat wordt tegenwoordig niet meer zo vaak gedaan. Als finishing touch draag je zwarte lakschoenen en zwarte sokken onder je smoking. Het is belangrijk dat je geen andere accessoires draagt!

Klassieke smoking bruiloft
Black-tie accessoires

Absolute don’ts

Een foutje maken is menselijk, maar als je een outfit draagt die niet in lijn is met de etiquette dan bega je een ‘faux-pas’. Dat is een overtreding van de dresscode. Het is bijvoorbeeld echt niet gepast om een horloge te dragen. ‘Gezelligheid kent geen tijd’, is de achterliggende gedachte. Ook een riem is een absolute don’t wanneer je een smoking draagt. Bij deze dresscode draait het om de details en een verfijnde uitstraling.

Advies voor jouw Black Tie outfit

Meer weten over de dresscode Black Tie? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder. Ook voor een mooie smoking op maat ben je bij ons aan het juiste adres. Plan hiervoor gemakkelijk een afspraak in één van onze boutiques. 

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.