dresscode gala black tie oldtimer smoking | Michael & Giso

Dresscode Gala: de belangrijkste 5 tips

Een zwart kostuum, lakschoenen en een chique de friemel uitstraling; de welbekende dresscode gala zal jou vast niet onbekend zijn. Hoewel het een veel gekozen gelegenheid- en trouwthema is, blijkt het vinden van een geschikte outfit een onderschatte opgave te zijn. Want ga je voor een Black Tie, White Tie of toch een feestelijk thema? Om je een handje te helpen geef ik jou alle essentiële ins en outs als het gaat om een bijzondere gelegenheid met het thema gala.

Geschiedenis van de dresscode gala

De dresscode gala is een tijdloos thema dat al jaren wordt gebruikt voor feesten, chique gelegenheden en bruiloften. Jaren geleden zagen we voornamelijk het rokkostuum, ook wel bekend als White Tie, terug op exclusieve diners. Het rokkostuum is de meest traditionele en formele outfit. De lange jas met het witte overhemd en de zwarte lakschoenen was voor de Tweede Wereldoorlog razend populair onder het rijkere bevolkingssegment. Tegenwoordig lijkt de populariteit van het rokkostuum zijn overgenomen door de Black Tie, oftewel de veelvoorkomende zwarte smoking. Iets minder formeel dan het rokkostuum en zeker een populaire keuze onder de mannen.

smoking black tie geschiedenis gala dresscode | Michael & Giso
dresscode gala black tie smoking | Michael & Giso

Dresscode gala voor heren

White Tie 

Bij een traditioneel en zeer officieel gala wordt vaak gekozen voor een rokkostuum. Het kostuum bestaat uit een pantalon met een dubbele of enkele bies, een hagelwit overhemd en een chique zwarte lange jas met split. De ‘White Tie’ dresscode is de meest formele optie en wordt tegenwoordig niet veel meer gedragen. De welbekende White Tie zien we voornamelijk nog terug bij koninklijke gelegenheden of exclusieve partijen.
De zwarte pantalon is hetzelfde als bij een ‘Black Tie’. Bij een White Tie draagt men over het algemeen een laag uitgesneden witte waistcoat. Deze kan zowel single- als double-breasted zijn. Uiteraard mag de witte strik, zoals de naam al prijsgeeft, niet ontbreken bij deze outfit!

Black Tie

Vind jij een rokkostuum te formeel en ga je toch liever voor een wat veiligere optie? Dan is de klassieke ‘Black Tie’ smoking de perfecte keuze voor jou. Bij het dragen van een smoking is het belangrijk te letten op de klassiek gesneden pasvorm. De zwarte pantalon moet goed op lengte zijn en zeker niet te kort. Met een kleine enkele knik aan de onderkant is het de bedoeling dat de pantalon mooi op de schoenen valt.

Bij een gala dresscode is het essentieel een spierwit overhemd te dragen met een blinde sluiting. Hierbij hoort een zwarte handgeknoopte strik en uiteraard zwarte lakschoenen. Als kers op de taart top jij jouw gala smoking af met bijpassende manchetknopen en een eventueel wit pochet. Toch mag er tegenwoordig ook wel een beetje van deze strenge etiquette worden afgeweken.

black tie dresscode gala heren 1 | Michael & Giso

Absolute don’ts bij de dresscode gala voor heren

Als we het hebben over de dresscode gala voor heren, zijn er een aantal don’ts die jij als man zeker niet over het hoofd mag zien. 

1. Draag geen extra accessoires

Misschien ben je al bekend met deze regel. Zo niet; dan is het belangrijk om te weten dat je over het algemeen geen accessoires draagt onder een smoking. Denk hierbij aan een armband of een horloge. Uiteraard vallen een vlinderdas, manchetknopen en een pochet hier niet onder.

2. Felle kleuren en drukke prints

Felle kleuren en drukke prints zijn een absolute no-go wat betreft de voorschriften van de gala dresscode. Of je nu gaat trouwen tussen de cipressen in het warme Toscane of in ons koude kikkerlandje Nederland; met de dresscode gala wordt er verwacht altijd te kiezen voor rustige en donkere kleuren.

tuxedo smoking gala black tie | Michael & Giso

3. Don’t break the rules

Als het gaat over de voorschriften van een gala dresscode is het aan te raden rekening te houden met de regels omtrent White Tie en Black Tie. Al zijn de regels tegenwoordig wel een stuk minder streng dan vroeger. Weet je niet precies welke regels horen bij welke gala dresscode? Dan raad ik je aan jezelf te laten adviseren door een ervaren tailor. Samen kunnen jullie kijken welke outfit past bij de desbetreffende gelegenheid.

Accessoires voor dresscode gala

Accessoires zijn de kers op de taart en maken jouw outfit af. Dit geldt ook voor de dresscode gala. Ik zet hieronder nog één keer op een rijtje welke accessoires jij eventueel zou kunnen toevoegen aan je gala-outfit.

  • Vlinderdas: Uiteraard hoort een vlinderdas bij jouw gala-outfit. Om aan de etiquette te voldoen, is het goed te kijken welke kleur das bij welk thema past. Gebruikelijk is een witte of zwarte vlinderdas te dragen bij je kostuum.
  • Pochet: Het is ten alle tijden belangrijk de kleur van de vlinderdas af te stemmen op de eventuele pochet die je draagt in je borstzak. Kijk goed naar wat voor pochet past bij de outfit. Gala is een chique thema, waarbij je éxtra rekening moet houden met de kleuren die je op elkaar afstemt.
  • Schoenkeuze: Het is al benoemd, maar zeker niet onbelangrijk nog een keer te benoemen: de schoenkeuze. Bij het dragen van een smoking draag je over het algemeen een zwarte lakschoen. Is dit toch niet helemaal jouw ding? Ga dan op zoek naar een rustig en niet te opvallend alternatief dat mooi aansluit bij jouw gala outfit.
bow tie strik smoking accessoires | Michael & Giso
zwarte lakschoenen accessoires black tie | Michael & Giso

Afspraak maken voor een smoking

Waag jij jezelf binnenkort aan de dresscode gala voor misschien wel je trouwerij of een andere bijzondere gelegenheid, of wil je meer weten over de mogelijkheden van een gala kostuum? Plan dan vrijblijvend een afspraak in met een van onze tailors in onze boutique in Amsterdam, Breda of Antwerpen.