duurzaam maatpak maatwerk maatkleding duurzaamheid | Michael & Giso

Duurzaam maatpak

Duurzaamheid is een veelbesproken thema waar iedereen tegenwoordig mee te maken heeft. De Dag van de Duurzaamheid die dit jaar op 10 oktober plaatsvindt, leek mij een mooie aanleiding om meer te vertellen over de duurzaamheid van een maatpak. Want wat doen wij om een zo duurzaam mogelijk maatpak te creëren? En welke keuzes kun jij maken om jouw maatpak nóg duurzamer te maken? Je leest het allemaal in deze blog!

Wat maakt een maatpak duurzaam? 

Geen voorraad

In tegenstelling tot confectiekleding gaan de kleermakers bij maatkleding pas aan de slag wanneer het item is aangeschaft. Er is dus geen sprake van onnodige voorraad of overige collectie wanneer een seizoen eindigt. Ieder kledingstuk wordt meteen gedragen, wat maatkleding an sich al een stuk duurzamer maakt.

Goede kwaliteit

Hoe beter te de kwaliteit van je kledingstukken hoe langer je er plezier van hebt. Dit betekent dat je minder vaak nieuwe kleding hoeft aan te schaffen. Fijn voor het milieu en fijn voor je portemonnee op lange termijn. Win-win dus om te investeren in kwalitatief hoogwaardige kledingstukken.

duurzame stoffen stoffenhuizen kwaliteit maatwerk | Michael & Giso

Duurzame stoffenhuizen

Stoffenhuizen zitten vanwege de kwaliteit van het water, dat zo min mogelijk kalk mag bevatten, gebonden aan bepaalde gebieden. Ze zijn daarom minder flexibel in het verduurzamen van hun productieproces. Inzicht geven aan de consument in hun productieproces is een goede manier om het productieproces zo duurzaam mogelijk te maken. Dormeuil is hier bijvoorbeeld erg vooruitstrevend in. In onze blog over duurzame en innovatieve stoffen vertel ik hier meer over. 

Wist je dat stoffenhuizen genoodzaakt zijn om goed voor hun dieren te zorgen? Wanneer dieren stress ervaren wordt hun haar dunner en minder mooi. Het is dus essentieel dat de dieren zo min mogelijk stress ervaren om kwalitatief hoogwaardige stoffen te creëren. 

Mogelijkheid tot in- en uitnemen

Juist omdat je maatpak een vriend voor het leven is, is het essentieel dat je de kledingstukken door kunt dragen ook wanneer je wat kilo’s afvalt of juist aankomt. Het fijne van maatwerk is dat er altijd extra stof in het kledingstuk verwerkt is om de items in of uit te nemen. Zo heb je de mogelijkheid nog langer plezier te hebben van je pakken, very sustainable! 

duurzaamheid maatpak maatwerk stoffenhuizen | Michael & Giso

Een duurzaam maatpak samenstellen

Een ander verschil tussen een maatpak en een confectiepak is dat je de keuzes voor kleuren, stoffen en stijlen zelf maakt. Je kunt hier zeker duurzame keuzes in maken en ik vertel je hieronder welke dit zijn. 

Tijdloze kleuren

Kies in ieder geval voor tijdloze kleuren die je ook over vijf jaar nog makkelijk kunt dragen. Denk hierbij aan het beige, donkerblauw, grijs en eventueel denim in plaats van trendgevoelige kleuren. Je kunt ook kiezen voor zwarte of off-white items omdat deze altijd goed te combineren zijn met andere kleuren.

stijldetails trendgevoelig duurzaam maatpak | Michael & Giso
tijdloos maatpak maatwerk duurzaamheid | Michael & Giso

Tijdloze stijldetails

Om zeker te weten dat je je maatpak over een aantal jaar nog steeds graag aantrekt, raad ik aan zo min mogelijk trendgevoelige stijlopties te kiezen. Dat wil zeggen, kies bijvoorbeeld geen dubbele bandplooi, geen brede broekband, maar ook geen opvallende schouderinzet, zakken of knopen. Laat je hierin zeker adviseren door een ervaren tailor. 

Stofkeuze 

Kies ten slotte voor een stof die kwalitatief zo goed is dat deze lang meegaat. Voor casual gelegenheden kun je denken aan katoen en voor je business garderobe kies je bijvoorbeeld voor een s110 wolsoort. Het productieproces van zijde is helaas niet zo duurzaam en daarom ook niet de meest duurzame keuze. Beperk je bovendien alleen tot duurzame stoffenhuizen zoals Dormeuil die inzicht geven in hun productieproces. Met de QR-code aan de binnenkant van hun jasjes kun tot aan het schaap zien waar jouw pak vandaan komt. Interesting!

Onderhoud van je maatpak

Wanneer je maatpak dan eindelijk in de kast hangt, is het essentieel dat jij er ook op de juiste manier mee omgaat zodat je maatpak over een paar jaar nog steeds netjes is. Ik zet de belangrijkste tips voor je op een rij. 

Hang je maatpak op

Als je kreukels in je pak wilt voorkomen, kun je hem beter aan een kleerhanger hangen zowel thuis als op werk en in de auto. Hang je pantalon ook altijd netjes verticaal, langs de vouwlijn, over de broeklat van de kledinghanger. Neem je je maatpak ergens mee naartoe? Vervoer hem dan altijd in een pakhoes.

sustainable suit ophangen maatpak maatwerk | Michael & Giso

Niet te vaak stomen

Breng je pak alleen naar de stomerij wanneer het hoognodig is. De chemicaliën die ze daar gebruiken zorgen ervoor dat de kwaliteit van je pak achteruitgaat. Bovendien strijken ze het pak na de reiniging en hierdoor slijt de stof van je pak sneller. Zonde en niet zo duurzaam! 

Combineren kun je leren 

Draag jij elke werkdag een maatpak? Kies dan voor meerdere maatwerk items of pakken die je met elkaar kunt combineren. Wanneer je je pak iedere dag van de week draagt, kun je er vanuit gaan dat dit pak zijn kwaliteit verliest. Broeken slijten bovendien sneller dan jasjes, dus investeer zeker in goede pantalons. Zo creëer je gemakkelijk (en duurzaam) een compleet nieuwe look!

mix and match maatwerk maatpak duurzaam | Michael & Giso
onderhoud maatwerk combineren sustainable | Michael & Giso

Gebruik je pak niet als handtas

Je pak is geen handtas dus zorg dat je een goede plek hebt waar je je sleutels, portemonnee, telefoon, pen, papiertjes, sigaretten kunt opbergen. De consequentie is dat je pak minder lang meegaat en dat is precies niet wat je wilt wanneer je investeert in een mooi maatpak. Zorg dat je een goede werktas hebt waar alles in past. Je pak zal het je in dank afnemen!

Plan een oriëntatie afspraak in

Ben je nog op zoek naar een duurzaam maatpak? Maak dan vrijblijvend een afspraak bij ons in de boutique en onze tailors helpen je graag met het maken van duurzame keuzes.

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.