Michael Giso Maatwerkspecialist | Michael & Giso

Dresscode: Tenue de Ville mannen

De dresscode Tenue de Ville mannen, stamt uit de tijd dat men zich nog formeel kleedde buitenshuis. Tegenwoordig wordt deze dresscode vaak gebruikt op een uitnodiging voor een bruiloft, receptie, opening, strandfeest of een tentoonstelling. Maar wat houdt dit kledingvoorschrift precies in en wat dienen mannen bij deze dresscode aan te trekken? Ik leg het je uit!

Overzicht
 1. Wat is tenue de ville?
 2. Tenue de Ville voor mannen: do’s & don’ts
 3. Wat dragen mannen bij het thema tenue de ville?
  1. Een tweedelig pak 
  2. Casual chique 
  3. Het juiste overhemd
  4. Patronen toevoegen
 4. Accessoires bij de dresscode tenue de ville voor mannen
 5. Kies de juiste schoenen

Wat is tenue de ville?

Tenue de Ville is een Franse term die letterlijk betekent: kleding die je naar de stad draagt, en wordt daarom ook wel stadskledij genoemd. Tegenwoordig is het een kledingvoorschrift die we veel zien bij speciale gelegenheden. Tenue de Ville is in essentie een nette dresscode, die niet té chique is. Het is bijvoorbeeld minder klassiek dan de dresscode cocktail, maar wel formeler dan enkel een nette trui op een chino. De belangrijkste regel bij deze dresscode is dat de outfit één geheel moet vormen. 

Tenue de Ville mannen: do’s & don’ts

Een algemene houvast bij Tenue de Ville voor mannen is: hoe formeler het evenement, hoe donkerder de outfit. Dit is overigens een richtlijn, want op een zomerse bruiloft met de dresscode Tenue de Ville mag je ook zeker in een beige of lichtgrijs pak verschijnen. Houdt bij de kleurkeuze in gedachten dat de aandacht uitgaat naar de gastvrouw en/of gastheer. Zij horen het middelpunt van de belangstelling te zijn.

Zorg bovendien dat het totaalplaatje bij Tenue de Ville geraffineerd en rustig is. Kleed je liever iets te basic, dan dat je te creatief wilt zijn. De Tenue de Ville dresscode vraagt om een subtiele ‘touch’ die jouw outfit compleet maakt. Kies bijvoorbeeld voor een bijpassende stropdas of strik, en eventueel een pochet. Ondanks dat er in principe geldt: gezelligheid kent geen tijd, is het bij de dresscode Tenue de Ville voor mannen geoorloofd om een horloge te dragen.

Een van de belangrijkste zaken is natuurlijk dat jij netjes voor de dag komt. Zorg er daarom altijd voor dat jij een outfit draagt die goed past. Twijfel je? Bezoek dan nog even een kleermaker voor de finishing touch, zodat de pasvorm perfect aansluit. Daarnaast zorg je natuurlijk voor een glad gestreken overhemd en een net geknoopte das. Dit is essentieel voor een stijlvolle look.

Tenue de ville heren

Wat dragen mannen bij het thema tenue de ville?

Mannen dragen bij de Tenue de Ville dresscode doorgaans een effen (maat)pak. Tegenwoordig mag je ook een nette broek combineren met een overhemd en een jasje. Als je voor een zomerse uitstraling gaat, kun je het beste kiezen voor een lichtere outfit. Is de gelegenheid wat klassieker? Dan kun je beter in donkere kleuren verschijnen. De kleur bruin werd vroeger afgekeurd bij Tenue de Ville, maar anno 2023 kan dit gewoon. Zwart daarentegen is wel minder gepast.

Een tweedelig pak

Bij Tenue de Ville hebben mannen twee keuzes: een pak of een nette combinatie. Een (maat)pak is over het algemeen klassieker en verfijnder en heeft een stijlvolle uitstraling. Om deze klassieke stijl door te voeren, kies je ervoor een pak in donkere en effen tinten te dragen.

Casual chique

De tweede optie is de nette combinatie; een nette broek samen met een overhemd en een jasje. De broek mag, maar hoeft niet dezelfde kleur te hebben als het jasje. Onthoud hierbij wel dat een te gevarieerd kleurenpalet niet altijd gewaardeerd wordt bij Tenue de Ville.

Het juiste overhemd

Bij Tenue de Ville voor mannen wordt er altijd een overhemd gedragen in een lichtere kleur dan het kostuum. Voor zowel een maatpak als bij een nette combinatie wordt dus een licht overhemd, zoals wit of lichtblauw, aangeraden.

Patronen toevoegen

Mode verandert met de tijd. Bij Tenue de Ville voor mannen mag je nu best een klein beetje afwijken van de standaard. Een subtiele krijtstreep is, dankzij het traditionele karakter, een perfecte keuze. Dit sluit niet uit dat je ook mag kiezen voor een subtiele ruit. Kies dan wel voor één kleur die de boventoon voert, zo zorg je dat de outfit een passend geheel vormt.

krijtstreep maatpak doublebreasted | Michael & Giso
Double Breasted Pinstripe pak Tailors Wardrobe | Michael & Giso

Accessoires bij de dresscode tenue de ville mannen

Met behulp van accessoires, zoals een strik, stropdas of pochet, maak je jouw Tenue de Ville mannen outfit helemaal af. De kleur van de accessoires hoeven niet hetzelfde te zijn als het pak, maar het moet wel aansluiten bij de rest van de outfit. Een mooie toon op toon combinatie is bij deze dresscode zeer geliefd. Een klein motief op de stropdas is zeker toegestaan, maar grove accenten zoals strepen, figuurtjes of stippen zijn niet erg gepast. Het is overigens goed om te weten dat de bruidegom op een bruiloft een ivoorwitte das mag dragen, de gasten daarentegen niet.

Men wordt vaak creatief als het gaat om accessoires, maar bij Tenue de Ville is het voor mannen juist belangrijk om niet te veel op te vallen. Bescheidenheid siert bij deze dresscode. Dus pas op met kleuren, en houdt het vooral classy, stijlvol, en subtiel. Want als ergens ‘less is more’ van toepassing is, dan is het wel bij Tenue de Ville! 

Combinatie Jasje en Pantalon Trouwpak | Michael & Giso

Kies de juiste schoenen

Bij deze dresscode wordt aangeraden om nette lage veter- of gespschoenen van leer te dragen. Brogue schoenen of dress shoes passen daarom het best bij een Tenue de Ville outfit. Kies idealiter voor een donkere uitvoering. Schoenen vallen al snel op, dus kies deze zorgvuldig uit. Vind je het lastig om te bepalen welke schoenen het beste bij je outfit passen? Kijk dan naar de kleur van de knopen van je pak. Stem je schoenen hierop af en je maakt sowieso een goede keuze.

Ben jij nog op zoek naar een outfit voor de dresscode Tenue de Ville mannen? Maak dan vrijblijvend een afspraak in een van onze winkels, onze tailors staan voor je klaar om je te adviseren. 

Michaël is een echte verbinder en is daarom altijd benieuwd naar jouw verhaal. Op basis van dat verhaal stelt hij een outfit voor je samen die aan al jouw wensen voldoet.