Smart casual looks in 2021

Smart casual looks in 2021

Smart casual, een dresscode die vaak wordt gebruikt in uitnodigingen voor partijen, zakelijke events of andere gelegenheden waar je er enigszins netjes voor uit moet zien. Maar welke outfits kun je bij deze dresscodes het beste dragen? In deze blog leg ik je uit wat smart casual inhoudt, hoe het is ontstaan en inspireer ik je met verschillende smart casual looks.

Hoe is deze dresscode ontstaan?

Vroeger liepen alle mannen altijd in pak, ook in hun vrije tijd. Sinds dat de traditionele kledingvoorschriften minder zichtbaar werden, ontstond er een nieuwe kledingstijl; smart casual. Mannen wilden graag meer laten zien wie ze echt zijn en begonnen hun eigen stijl te ontwikkelen. Toch ontstond er ook een soort onrust, de regel voor werknemers was dat ze zich nonchalant mochten kleden, maar niet té nonchalant. Maar elke man vat dit natuurlijk anders op. Zo liepen er mannen in een net jasje en liepen er mannen met een shirt met grote open hals.

Wat houdt Smart Casual in?

Zoals aangegeven wordt smart casual vaak op verschillende manieren geïnterpreteerd. Daarom is het fijn om een richtlijn te hebben waarmee jij nooit de plank misslaat. Smart casual is netjes, maar niet te stijf. Je mag wat meer bewegingsvrijheid hebben dan wanneer je strak in pak bent. Een hoodie en een jeans zijn weer te casual. In plaats van een trui, trek je bijvoorbeeld een overhemd aan op je jeans. Of je verruild je jeans in voor een pantalon en draagt hier op een fijngebreide coltrui of polo. De occasion waarbij de smart casual dresscode wordt verwacht heeft ook nog invloed op wat je draagt. Probeer in te schatten hoe de rest van de gasten verschijnt. Op een formeel zakelijk event is de kans groot dat er heren in een tweedelig pak komen. Jij kunt hier dus in mee gaan of kiezen voor een pantalon met een overhemd. Een jeans doet wellicht een beetje af aan het zakelijke karakter van het event. Als je zeker wilt weten dat je goed zit, neem dan een jasje mee.

Dad sneakers

Deze sneaker kenmerkt zich door de hoge zolen, zoals ‘onze vaders’ vroeger droegen. De modebloggers hebben deze trend weer in het leven geroepen, je ziet deze sneakers tegenwoordig weer in bijna alle schoenenwinkels liggen. De dad sneakers laten je look jong en sportief ogen. Hier moet de snit van de pantalon dan ook op aansluiten. Kies voor een smal vallende, wat kortere pantalon of zelfs met een omslag.

"Smart casual is netjes, maar niet te stijf."

Smart Casual outfits

Smart casual kun je op meerdere manieren invullen. Zoals aangegeven kan het soms net wat klassieker of iets meer casual worden ingestoken. Om je opweg te helpen deel ik een aantal outfits met je.

Formal smart casual

Deze kant van de smart casual is het makkelijkste. Dit is de wat klassieke insteek, ideaal voor een zakelijke gelegenheid of een smart casual bruiloft. Je kunt kiezen voor een pantalon met een overhemd of een tweedelig pak in een niet te formele kleur of te stijve stof. Let er op dat je niet veel te netjes gaat, er staat tenslotte niet voor niets ‘casual’.

Formal smart casual
Smart casual formeel

Informal smart casual

Informeel betekent dat het niet perse heel netjes hoeft te zijn. Informal smart casual kun je interpreteren als ietwat netter dan wat je normaal draagt. Een goed voorbeeld is de touwtjes broek. Dit is een pantalon die er netjes uitziet, maar door het touwtje bij de taille een casual uitstraling heeft. Combineer dit met een overhemd of met knitwear en jij bent er klaar voor. Wil je wel graag een pantalon en een jasje aan? Kies dan voor verschillende kleuren in je outfit en kies voor modieuze stoffen. Zo kun je bijvoorbeeld heel goed een denim overhemd hierbij combineren voor een informele twist. Afhankelijk van de gelegenheid kun je ook een jeans dragen met een klassieke polo. De informele smart casual looks zijn vaak perfect voor een verjaardag of familiegelegenheid waarbij iets gevierd wordt.

Smart casual mannen
Smart casual

Tips voor smart casual looks

  • Vind je het lastig wat je moet dragen? Kies dan altijd voor donkere kleuren. Een donkere jeans is altijd netter dan een lichte jeans. Donkere kleuren stralen over het algemeen meer formaliteit uit.
  • Vermijd glanzende stoffen. Kies in plaats daarvan voor matte stoffen met een zichtbare structuur. Hierdoor lijkt het kledingstuk automatisch meer casual.
    Wil je geen overhemd dragen?
  • Kies dan voor een poloshirt of een bottom up shirt. Dit kleed net wat meer aan dan een normaal T-shirt.
  • Tegenwoordig zijn nette sneakers geen issue meer, maar als je twijfelt kun je het beter niet doen. Ook hier geldt dat donkere schoenen vaak klassieker ogen. Een loafer of een nette veterschoen is bij deze stijl altijd een goede keuze.
  • Je kunt de stropdas ook best achterwege laten, dit kan de outfit te klassiek maken.