Flannel 3 delig maatpak Portret

The Winter Suit met Marcel van Luit

De 37-jarige contemporary artist – bij het woord ‘kunstenaar’ denken ze dat ik een oude man met verfvlekken op mijn kleding ben – Marcel van Luit uit het Groningse Haren brengt verbeeldingskracht tot leven. Zijn fantasierijke werken lijken vanuit een droomwereld te zijn vormgegeven en hangen inmiddels in kunstgalerieën van Sao Paulo tot Los Angeles. Door de vele details en het sentiment dat elke foto oproept, is het onmogelijk om er niet naar te blijven kijken. Zijn vrouw Ashlee helpt hem met de marketing en PR en samen met hun twee zoons reizen zij de wereld rond.

Kun je wat meer over het ontstaan van je bedrijf vertellen?

“Ik ben zes jaar geleden, toen onze oudste zoon Otis is geboren, begonnen met fotograferen. In die tijd was ik ook al een beetje aan het spelen met Photoshop. Ik dacht na over dingen als: hoe werkt dat dan als ik met licht speel, structuur toevoeg en er een olifant bijplak? Na een half jaar werd ik ziek, ik kreeg de spierziekte Guillain-Barré. Dat is een zeldzame ziekte die vaak ontstaat na een soort griep. Ik was lange tijd niet lekker en ik begreep niet wat er met me aan de hand was. Kort daarna ben ik naar de dokter gegaan met spieruitval. Ik kreeg tintelingen in mijn vingers, begon langzaam te lopen en was heel stijf. Guillain-Barré is een auto-immuunziekte waarbij het eigen afweersysteem de zenuwen aanvalt. Je krijgt een soort kortsluiting in je lijf en vervolgens raak je tijdelijk volledig verlamd.”

Wat heftig…

“In mijn geval ben ik niet helemaal verlamd geweest. Ik heb wel stijf in bed gelegen, maar mijn armen kon ik nog een beetje bewegen. Drie maanden heb ik toen in het ziekenhuis gelegen en daarna ben ik overgeplaatst naar een revalidatiecentrum. In deze periode vroegen ze mij of ik trainingen wilde doen om weer kracht in mijn handspieren te krijgen. Ik kon toen naar een schilderklasje of andersoortige dingen gaan, maar ik ging liever op mijn laptop foto’s van onze zoon bewerken. Dat is het begin geweest van wat ik nu doe, dus dat is wel heel bijzonder.”

Details van mannequin
Portret 3 delig maatpak

Heb je er nu nog veel last van?

“Gelukkig ben ik er heel goed uitgekomen, want ik heb geen restverschijnselen en zit niet in een rolstoel of wat dan ook. Eigenlijk ben ik een stuk sterker dan dat ik daarvoor was. Ik ben veel meer gaan sporten dan voorheen en ben veel bewuster met mijn lichaam bezig.”

“Ik heb van iets heel donkers, iets heel moois kunnen maken”

Deze periode heeft jullie leven echt veranderd?

“Absoluut! We genieten onwijs van het leven. We hebben inmiddels ook een tweede kindje gekregen, James. Ashlee helpt me met de marketing en PR. Ze komt uit Amsterdam en heeft daar altijd in de mode gewerkt, dus ze is het wereldje wel gewend. Ik heb haar ook echt nodig. Ik ben de creatieve persoon die zich liever gewoon opsluit en aan de slag gaat, maar uiteindelijk moet je je werk natuurlijk ook aan de man brengen.”

Omslag pantalon, knoopsgat

En nu reizen jullie met het gezin de wereld rond?

“Ja, we reizen heel veel en de jongens nemen we zo veel mogelijk lekker mee. Ik exposeer over de hele wereld en het is echt een rijkdom om daar samen met mijn gezin van te genieten.”

Voordat je ziek werd, werkte je in de zorg. Wat deed je precies?

“Ik ben vijftien jaar lang woonbegeleider geweest van een groep mannen die verslaafd waren. Dat hield in: structuur erin rammen en zorgen dat ze naar een dagbesteding gingen, behandelingen eraan koppelen en dat soort zaken.”

Het lijken wel twee verschillende levens…

“Ja, zo voel ik het wel. Als ik terugdenk aan de tijd dat ik nog in de zorg werkte, dan kan ik dat helemaal niet meer zo goed voor me halen.”

Double Breasted vest, 3 Piece Suit

Winter Suit

Groen is het nieuwe blauw, laat je verrassen door deze veelzijdige kleur die vrijwel iedereen goed staat. Deze kleur sluit aan bij het modebeeld en is gepast in iedere gelegenheid.

Materiaal

Caccioppoli • Super 120’s flannel 270gr.

Prijs

Volledig op maat • Vanaf €899.00

Wat een ongelooflijk verhaal! Zat die creativiteit er wel altijd al in?

“Het is echt een bizar verhaal. Ik heb van iets heel donkers, iets heel moois kunnen maken. Het tekenen zat er altijd al wel in, dat is ook de reden waarom ik deze houten modelhand heb meegenomen. Ik tekende veel en ik moest iets meenemen wat al heel lang bij mij is en wat een bepaalde betekenis heeft. Met deze hand ben ik begonnen met oefenen en natekenen. Maar hij staat natuurlijk ook symbool voor het terugkrijgen van de kracht in je handen.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Vooral uit de natuur, maar ook uit de belevingswereld van mijn kinderen. Het is mooi om te zien hoe kinderen naar de wereld kijken. Zelf ben ik ook een type geweest dat veel fantaseert. Dat ik naar de wolken keek en dacht: zou het kunnen dat daar een giraffe doorheen kijkt? Ik heb altijd wel van die gekke gedachten gehad. Nu maak ik die beelden ‘realistisch’ door het zelf te creëren.”

“Met deze hand ben ik begonnen met oefenen en natekenen”

Hoe ben je zo snel bekend geworden?

“Het is begonnen via Instagram. Ik maakte mijn account openbaar en merkte dat er heel snel veel nieuwe volgers bij kwamen. Toen dacht ik: oké, ik doe wel iets wat mensen leuk vinden en wat er nog niet is.”

2-delig zakelijk antraciet maatpak
Bruine knopen Flannel maatpak

Dat blijkt! Wat zijn jouw dromen nog?

“Ik wil eigenlijk vooral lekker door blijven gaan met wat we nu doen en kijken of er nog meer mooie plekken in de wereld zijn waar we onze werken kunnen verkopen.”

Hoe belangrijk is kleding voor jou?

“Ik loop er vaak casual bij, maar probeer wel mooie dingen bij elkaar te zoeken en er altijd netjes uit te zien. In Shanghai heb ik bijvoorbeeld een jas gekocht met allerlei gekke kleurtjes. Dat kan ik nu ook gemakkelijk dragen, omdat ik niet meer in de zorg werk. Een pak is echt nieuw voor mij. Ik heb heus wel een paar keer een pak aan gehad, maar dat was omdat het moest. Terwijl als ik het nu aantrek, voel ik me er wel heel erg comfortabel in. Maar omdat het zo speciaal is, wil ik dat ook graag zo houden. Ik zou niet zo snel een pak naar een expositie aantrekken, omdat ik vind dat het niet zo bij mijn werk past. Ik heb het de eerste keer wel gedaan, maar als ik dat nu terugzie vind ik het geen match.”

Wat vind je van het pak dat je nu aan hebt?

“Hij zit heerlijk! Het is echt een fantastisch pak. Ik heb niet heel veel vergelijkingsmateriaal, maar mijn trouwpak van Michael & Giso zit ook zo lekker. De stof is heel fijn, misschien dat ik daarom zo enthousiast ben. Ik heb wel eens andere pakken aan gehad, maar die zitten toch anders.”

Zakelijke garderobe

Hoe zag je trouwpak eruit?

“Ik ging naar Michael & Giso met het idee om voor een blauw pak te kiezen, maar het is toch iets totaal anders geworden. Dat komt door het advies dat we in de winkel kregen. Ze keken naar de kleur van mijn ogen, huid, haar en dat soort dingen. Dat vond ik leuk, want daar zou ik zelf nooit over nadenken. Ook voor de uiteindelijke kleur, vintage orange, zou ik zelf nóóit gekozen hebben. Toen het pak binnenkwam, dacht ik ook: o jee! Maar het was echt fantastisch. Ik heb zoveel complimenten gehad! Het was echt next level. Ik houd er ook wel van, een keer iets geks.”

Heb je een favoriet kledingstuk?

“Ik ben echt een verzamelaar van de Nike Air Max, dat heb ik altijd al gehad. Ik heb heel veel paar thuis. Toen we in Shanghai waren, heb ik een paar hele exclusieve gekocht!”

Is jouw kledingstijl veranderd sinds je carrièreswitch?

“Nee, eigenlijk niet zo. Ik koop misschien soms wel wat gekkere dingen. Ook omdat ik dan denk dat het nu niet meer zo heel veel uitmaakt wat ik aantrek.”

Volg Marcel op Instagram: @marcel_van_luit
Tekst: Odette van der Veeken
Fotografie: Mike Vlietstra