dormeuil ruit jasje

Wat zijn de mooiste pakstoffen?

Wanneer je je bevindt in het maatwerk-circuit zal de term ‘Super-aanduiding’ niet onbekend zijn. Hoe hoger het getal achter de s, hoe dunner de garen en hoe duurder de stof. Bijvoorbeeld S160: dit betekent dat er van één kilo wol een draad gespannen kan worden met een lengte van 160 kilometer. De teller loopt tegenwoordig door tot maar liefst S250. Om erachter te komen wat nu de beste en de duurste wol ter wereld is, moeten we terug naar de oorsprong: de kameel- en geitachtigen.

Vicuña

De Vicuña, familie van de lama, produceert de dunste en tevens duurste wol. Deze wol kan, met slechts 12 micrometer dikke vezels, bekroond worden tot de dunste wol van alle soorten. In tegenstelling tot veel andere lamasoorten is de Vicuña niet te domesticeren. Dit betekend dat het diertje voor elke scheerbeurt gevangen moet worden om vervolgens weer vrij te laten. Een zeer arbeidsintensieve klus, die keer op keer herhaald wordt. Daar komt bij dat deze lamasoort slechts één keer per 3 jaar geschoren kan worden en maar één pond wol per jaar produceert. Per strekkende meter gaat deze stof over de toonbank vanaf €2000,-. Om een rekensom te kunnen maken; voor een maatpak is ongeveer 3 á 4 strekkende meter nodig.

kledingrek michael & giso

Guanaco

Een vergelijkbare wolsoort is Guanaco-wol. Het verschil tussen de twee kameelachtige zit in het feit dat de Guanaco geen bedreigde diersoort is en wel te domesticeren is. De wol die de Guanaco produceert is zachter dan de beste kwaliteit cashmere en 16 micrometer dik.

Moskusos

De Muskusos lijkt misschien het meeste op een langharige bizon, maar levert in tegenstelling tot de bizon zijdezachte wol. Het gaat hier echter enkel om de onderste laag wol, dit wordt qiviut genoemd en behoort tot één van de fijnste wol soorten. De wol kan enkel tijdens de rui worden verzameld. Hierna moet de gewone wol worden gescheiden van de qiviut, om alleen de wol van de hoogste kwaliteit over te houden.

Pashmina

Pashmina is een cashmere soort van de fijnste kwaliteit. De letterlijke vertaling van Pashmina is ‘zacht goud’. De pashmina geit leeft net als andere dieren met een exquise haarbedekking in een gebied waar extreme kou geen uitzondering op de regel is. Volledig in stijl met de diervriendelijke productie-ethiek worden deze geiten niet geschoren. Het geraapte wol van een geit levert soms niet meer dan 80 gram per jaar op en is niet dikker dan 13,5 micrometer.

Wat kost een maatpak?
winter maatjas vissengraat

Guanishina

Het Franse stoffenhuis Dormeuil heeft een zeer exclusieve blend ontwikkeld van Guanaco, cashmere en Pashmina. Deze melange wordt Guanishina genoemd en verdient zeker een eervolle vermelding in deze lijst. Voor deze stof worden enkel de jongste dieren met de zachtste vacht gebruikt. Wil je een pak van de meest exclusieve stof van de hoogwaardigste kwaliteit, dan is deze Dormeuil stof de juiste keuze. Let er wel op, een pak van deze expertise kost ongeveer €25.000,-.