Garen S-aanduiding

Wat betekent de S-aanduiding bij pakken?

Wanneer jij je verdiept in de wereld van maatpakken zie de de term ‘S-aanduiding’ of bijvoorbeeld ‘S130’ gegarandeerd voorbij komen. Deze aanduiding zegt niks over de kwaliteit, zoals vaak wordt gedacht, maar waarover dan wel? Wij vertellen het je.

De S van Super

De S staat voor super en geeft de fijnheid van de vezel aan die gebruikt is bij het maken van de garen voor een wollen stof. Wanneer je bij een S130 een kilo wol achter elkaar zou leggen, zou het een lengte vormen van 130 meter. Dit betekent hoe hoger de S-aanduiding is, hoe dunner de garen.

Exclusiviteit en schaarste

Misschien heb je bij wol de associatie van een warme wollen muts. Maar zoals jij je misschien voor kunt stellen, nu je de S-aanduiding begrijpt, kan een wollen draad heel dun worden gespannen. De S-aanduiding kan oplopen tot maarliefst S250. Deze wolsoort is zeer exclusief, duur en kwetsbaar. Allereerst, omdat je een extreem dunne draad moet maken die niet breekt. Dat tot gevolg heeft dat de goede draden die gebruikt kunnen worden voor kleding zeer schaars zijn. Ten tweede, omdat de stof zo dun is en daarom sneller slijt wanneer je de outfit vaak draagt.

Mijn all time favorite? Een S150 stof, dit is geen winterse stof, zoals een flannel, maar ook geen zomerse stof zoals de welbekende S130 van het stoffenhuis Ariston met een linnen look. Hierom gebruik ik deze combinatie vaak voor de perfecte tux!