Daan-Boom-als-The-Gent-voor-Michael-Giso.

Daan Boom

“Mijn vrienden omschrijven mij als een excentrieke, creatieve chaoot. Er gebeurt altijd een veelheid aan dingen bij mij. Ik vind gewoon zoveel leuk en zeg daarom tegen (te) veel dingen ‘ja’. Dit is ook een valkuil, want zo word ik nooit in één ding écht heel goed, heb ik vaak dubbele afspraken in mijn agenda en zit ik tijdens een project met mijn hoofd alweer bij de volgende. Gelukkig heb ik veel lieve mensen in mijn omgeving die me begrijpen en daarbij helpen.”  

Uit een creatief nest 

Mijn passie voor theater en filmen was vanaf jongs af aan al niet te missen. Op mijn dertiende startte ik met het creëren van mijn eerste projecten. Juist omdat ik deze passie zo serieus nam, hebben mijn ouders mij altijd ondersteund in mijn keuzes. Die creativiteit komt overigens niet van een vreemde, mijn ene grootvader was fotograaf bij de Rotterdamse Courant en mijn andere grootvader had een bijbaan als mimespeler. Om het plaatje nog kloppender te maken, hebben mijn ouders elkaar ontmoet op het toneel. 

The Gent met Daan Boom
Double breasted linnen maatpak

To study or not to study?

Ik heb niet gestudeerd, en dat heeft nog wel eens vragen opgeroepen toen ik jong was. Studie kan heel fijn zijn als je bijvoorbeeld dokter wilt worden, maar dat geldt niet voor ieder carrièrepad. Veel mensen willen een diploma halen; dat biedt een bepaalde veiligheid, zeker als je een huis of kinderen moet onderhouden. Ik wil jongeren adviseren om te doen waar ze blij van worden. Onderzoek waar je hart vroeger een sprongetje van maakte. En wees vooral niet bang om de verkeerde keuze te maken, want je bent nooit te oud om te switchen. 

The Dean is ontstaan vanuit oprechte nieuwsgierigheid en een passie voor hiphop.

Rapcarrière als The Dean 

Het hoogtepunt in mijn carrière is mijn clubtour met The Dean die binnen 24 uur was uitverkocht. Dan sta je opeens in een vol Tivoli met mensen die je muziek woordelijk meezingen en jou het vertrouwen geven dat je echt een rapper bent. Ik voelde me begrepen. Juist omdat ik die ‘funny guy van StreetLab ben’, hebben mensen nog wel eens het idee dat ik de draak wil steken met het rappen. Maar The Dean is ontstaan vanuit oprechte nieuwsgierigheid en een passie voor hiphop. Ik maak al heel lang muziek, en ik vind hiphop gewoon een hele vette en inspirerende vorm om jezelf te uiten.

Ik hoop met mijn rap carrière echt nog een vette hit te scoren of samen te werken met een Amerikaanse artiest. Ik wil kijken hoe ver we The Dean kunnen trekken en all the way gaan. Het starten van een rap carrière leek namelijk eerst ook onmogelijk. Mijn grote voorbeelden hierin zijn Ricky Gervais, Donald Glover en Lil Dicky. Zij hebben hun verschillende passies weten te combineren met het maken van muziek. 

The Gent met Daan Boom Driedelig pak met waistcoat | Michael & Giso

Op een pensionado stoel op de stoep

In alle drukte verlang ik er wel eens naar om in een pensionado stoel te zitten, je weet wel zo’n luxe tuinstoel. Die zet ik dan op de stoep, en daar ga ik zonder shirt, met een witbiertje en een boek in zitten. Niet dat ik dan in dat boek ga lezen, want ik wil alleen maar van die klassiekers lezen en dan ben ik na drie bladzijden alweer vergeten wat ik aan het lezen was. Een paar keer per jaar kan ik de tijd vinden om zo’n rustmoment te creëren. Verder vind ik ontspanning bij mijn voetbalteam. Ik probeer aanwezig te zijn bij de training twee keer per week en natuurlijk ons jaarlijkse teamuitje. Sinds kort ga ik trouwens ook naar de gym, want mijn maatkleding begon helaas toch een beetje strakker te zitten.

Je kunt dure kleding kopen, maar alsnog niet echt een eigen stijl hebben.

Donkerblauw en Grijs Maatpak | Michael & Giso
Michaël: “Naast de gelijkenissen van ons karakter en werkleven, hebben Daan en ik eenzelfde kijk op mode. Wees uniek en vooruitstrevend, en durf ook een beetje. Tegenwoordig wil niemand meer opvallen, dus ik ben blij dat er mensen zoals Daan zijn die dat wel willen.

Lef in wat ik draag 

Ik ben niet bang om uitgesproken outfits te dragen. Gender speelt daarin voor mij geen rol, dus ik kan ook vrouwenblousjes aantrekken. Voor mij is een goed geklede man iemand die duidelijk een eigen stijl heeft. Je kunt dure kleding kopen, maar alsnog niet echt een eigen stijl hebben. Mijn stijl is eclectisch; door het combineren van verschillende stijlen en stromingen creëer ik een opvallend geheel. Ik heb hier ook een nummer over die heet bohemian eclectic. Net als mijn werk, is mijn garderobe eclectisch. 

Voor de The Dean draag ik bijvoorbeeld veel baggy, een bucket head, Versace bril en vintage spullen. Maar ik kan een pantalon op maat en loafers enorm waarderen. Je kunt je voorstellen dat ik een redelijk grote kledingkast heb. Daarin verandert mijn stijl ook nog mee met de mode. Waar ik eerst meer slim fit pakken droeg, is het nu meer oversized, high waist en jasjes met brede revers. Daarom moeten er wel eens spullen weg, dan verkoop ik ze of geef ik ze aan het Leger des Heils. 

Italiaans pak met piekrevers in Oud Roze | Michael & Giso

Don’t wear the HUB Schoen

Mensen kunnen zich goed kleden, maar vaak zie je aan de schoenen of iemand echt smaak heeft. Ik wil de gemiddelde Nederlandse man behoeden voor het dragen van de HUB schoen. Dat is een soort kruising van een leren sneaker en een nette herenschoen. En dan voor in de winter ook met zo’n bontje erin. Die schoen staat voor mij een beetje symbool voor de stijl van de gemiddelde Nederlandse man. De meeste mannen zitten er niet op te wachten om op te vallen, dus ik begrijp ook dat ze meegaan met de massa. Maar ik zou het tof vinden als meer mensen een opvallende keuze durven te maken. 

Als ik niet lekker in mijn vel zit, compenseer ik dit met kleding en trek ik een driedelig pak uit de kast.

Dopamine Dressing in blue 

Ik beslis welke outfit ik aantrek op basis van de afspraak die ik heb maar ook zeker op mijn humeur. Als ik niet lekker in mijn vel zit, compenseer ik dit met kleding en trek ik een driedelig pak uit de kast. Dan kijk ik in de spiegel en zie ik er in ieder geval nog goed uit. Het liefst pak ik dan de kleur donkerblauw, omdat ik weet dat het me goed staat en in iedere setting wel kan. Sowieso zou ik het liefst iedere dag mijn donkerblauwe high waist aantrekken, maar dat durf ik bijvoorbeeld niet met mijn maatpantalon omdat die dan sneller slijt dan het jasje.

Driedelig Pak Daan Boom | Michael & Giso
Interview met Daan Boom

Tailoring 

Ik kwam in 2019 in contact met Michael & Giso toen ik een pak nodig had voor mijn theatershow. Ik droeg een smoking tijdens mijn voorstelling en die heb ik toen op maat laten maken. Dat was mijn eerste ervaring met maatwerk, en dat vind ik één van de leukste dingen om te doen qua kleding; gewoon from scratch, stofjes bij elkaar zoeken, initialen erin verwerken en zo een unieke outfit samenstellen. Helemaal als je dat met mensen doet die er echt verstand van hebben. 

The Gent met Daan Boom Theater | Michael & Giso

Dilemma’s met Daan

 • Loafers of sneakers? Loafers
 • Rappen of presenteren? Rappen
 • Blauw pak of roze pak? Blauw pak
 • Iedere dag sporten of iedere dag koud douchen? Iedere dag sporten
 • YouTube of Televisie? YouTube
 • Das of strik? Das
 • de Platenzaak of de FOMO show? Moeilijk, maar dan kies ik toch voor mijn vrienden; de FOMO Show. 
 • Terrassen of uitgebreid dineren? Uitgebreid dineren
 • Slim fit of oversized? Oversized
 • Nooit meer je eigen outfit kiezen of nooit meer voor een camera? Ligt eraan wie de outfit kiest. Mijn vriendin kan ik het wel toevertrouwen. 
 • Jasper of Tobias? Leuk geprobeerd, maar dat is als kiezen tussen papa en mama.