Winterwedding

5 tips wanneer je trouwt in de winter

Een overvloed aan kaarsjes, een winters diner en misschien zelfs een beetje sneeuw. Steeds meer aanstaande bruidsparen kiezen voor een winterbruiloft. En dat is ook helemaal niet gek als je denkt aan de romantische en knusse sfeer die de winter met zich meebrengt. Natuurlijk moet je bij een bruiloft in de winter rekening houden met een aantal factoren zoals het weer, maar met deze vijf tips ben je ervan verzekerd dat jullie grote dag hét lichtpuntje in de wintermaanden is!

#1 De locatie

De eerste tip is om één locatie te kiezen voor zowel de plechtigheid als het feest. Dan hoeven je gasten zich niet meer te verplaatsen tijdens de grote dag. Wel zo handig bij slecht weer. Dat geldt ook voor de de fotoshoot! Als het onverhoopt toch gaat regenen of hard gaat waaien, kun je snel naar binnen.

In Nederland zijn genoeg locaties te vinden die zich perfect lenen voor een mooie winterbruiloft. Wat dacht je van een bourgondisch landhuis of een romantisch kasteel? Verlang je toch echt naar een bruiloft aan zee? Ook dat kan in de winter! Er zijn genoeg strandtenten die ervaring hebben met het organiseren van winterbruiloften. Zo houden jullie het warm en droog met de zee als ideale achtergrond.

Winterbruiloft op het strand

#2 Trouwfoto’s

Er wordt vaak gedacht dat het maken van mooie trouwfoto’s een uitdaging is in de winter. Met deze tips hoeft dat helemaal niet zo te zijn! Bespreek allereerst met de fotograaf het tijdstip van de shoot. Op een winterse dag is het nou eenmaal minder lang licht. Probeer de shoot in de ochtend te plannen, dan heb je het mooiste licht. Het is misschien iets kouder dan in de middag, maar zie dit als een goed excuus om je aanstaande wat steviger vast te pakken. Sowieso is het aan te raden een kleedje mee te nemen die je tussen de fotomomenten om kan slaan.

Ook het weer is natuurlijk onderwerp van gesprek met de fotograaf. Misschien heb je geluk en is het een van de zeldzame dagen in Nederland dat er sneeuw ligt, maak daar dan zeker gebruik van! Bij een buitenlocatie is het sowieso mooi om gebruik te maken van de kleuren om je heen, denk aan een winters bos. Zorg wel voor een back-up plan mocht het weer echt niet meezitten. Door ruim van tevoren met de fotograaf de weersomstandigheden en mogelijkheden voor de shoot te bespreken is teleurstelling gemakkelijk te voorkomen. Een fotoshoot binnen is bovendien zeker het overwegen waard, dan neem je gewoon het zekere voor het onzekere wat betreft het weer.

Winters trouwpak

#3 Stofkeuze voor je trouwpak

Het is geen geheim dat je voor een winters trouwpak het beste een stevige en warme stof kan kiezen. Denk bijvoorbeeld aan wol, flannel of corduroy. Deze stoffen zijn lekker dik, houden je warm en geven jou een warme uitstraling op een koude huwelijksdag. In de winter wordt er vaak gekozen om deze stoffen uit te voeren in een aardetint die past bij de winterse setting. Meer weten over de kleuren- en stoffentrends van komend najaar? Lees dan onze andere blog die je daar meer over vertelt. Liever persoonlijk advies? Onze tailors kunnen je vrijblijvend adviseren wat betreft de mooiste winterstoffen voor jouw trouwpak.

bruiloft in de winter met sneeuw

#4 Vermijd de feestdagen

De juiste dag voor je bruiloft kiezen is nog niet zo gemakkelijk. Trouwen met of rond de feestdagen is ontzettend romantisch, maar houd er wel rekening mee dat veel mensen dan al plannen hebben. Dat geldt ook voor de carnavalsperiode. Mijn tip: vermijd de feestdagen. Eind januari of begin februari is wat mij betreft een perfecte periode om te trouwen in de winter.

Toch graag trouwen op een feestdag? Dan is het verstandig om op tijd (lees: een jaar van tevoren) een save the date te sturen naar de mensen die je er echt graag bij wil hebben. Op deze manier kan iedereen er rekening mee houden en is de kans dat je dierbaren aanwezig kunnen zijn op je bruiloft een stuk groter!

#5 Pak uit met decoratie

Omdat je hoogstwaarschijnlijk voor één locatie kiest, kun je extra aandacht besteden aan de aankleding. In de winter kun je bijvoorbeeld helemaal losgaan met accessoires, veel lichtjes en kaarsen. Het werkt daarnaast heel goed om de natuur naar binnen te halen en het gevoel van buiten te creëren. Stem het geheel mooi op elkaar af. Laat bijvoorbeeld de kleuren van het bruidsboeket overeenkomen met de decoraties. Doe dat ook met de corsages, linten voor de auto’s van gasten en ga zo maar door. It’s all in the details!

Vergeet buiten niet! Kleed deze bijvoorbeeld aan met vuurkorven of maak een stalletje waar warme chocomelk en glühwein gedronken kan worden. Zet eventueel een grote mand met fleece-dekentjes klaar. Daar zullen veel gasten je dankbaar voor zijn.

Zo zie je maar. Voor een onvergetelijke trouwdag hoef je niet in de zomer te trouwen! Met deze tips wordt jouw winter wedding een geslaagd feest waar iedereen het hele jaar door nog met een warm gevoel aan terugdenkt.