voorbereiden bruiloft

Kosten bruiloft: Wat kun je verwachten?

Yes, het aanzoek is gedaan en je grote liefde heeft ja gezegd. Dat is natuurlijk fantastisch! Misschien hebben jullie het al vaker over trouwen gehad, of misschien ook helemaal niet. Nu de eerste ja een feit is, komt het aan op de planning en het financiële plaatje. Het begint allemaal met het kiezen van de datum. Vanuit hier kun je gaan handelen. Welke locatie moet het worden, wie willen jullie als fotograaf en wat gaan jullie dragen? Allemaal zaken om te beslissen en waar een prijskaartje aan hangt. Om jou voor te bereiden op wat er komen gaat, hebben we de gemiddelde kosten voor een bruiloft in kaart gebracht. 

Wat kost een bruiloft?

De kosten voor een bruiloft heb je zelf in de hand. Toch zijn er een aantal kosten waar je zeker rekening mee moet houden, of je nu groot of klein trouwt. Daarnaast kun je natuurlijk zelf beslissen hoe duur je het wilt maken. Als de verloving een feit is, heb je waarschijnlijk geen idee welke kosten er voor een bruiloft allemaal op je af gaan komen. Daarom nemen wij je mee in het financiële plaatje van een huwelijksdag. 

Trouwlocatie met zomers klassiek trouwpak en trouwjurk

Gemiddelde kosten bruiloft 

In 2019 heeft The Perfect Wedding een onderzoek gedaan onder bruidsparen en daar kwam uit dat er gemiddeld €14.585,- wordt uitgegeven aan de bruiloft. Waarvan 30% aangaf minder dan €10.000,- uitgegeven te hebben en slechts 17% aangaf meer dan €20.000,- te hebben uitgegeven. Dit betekent absoluut niet, dat als jij geen budget hebt van €10.000,- jullie geen fantastische dag kunnen hebben. Bedenk van te voren wat jullie budget is en aan welke kostenpost jullie wat willen uitgeven. Zo houd je het budget goed in de hand.

Belangrijke kostenposten bruiloft 

Tijdens jullie huwelijksdag zijn er een aantal facetten waar je geld aan uit gaat geven. Dit zijn de belangrijkste kostenposten, die de meeste bruidsparen meenemen in de financiële planning. 

Kosten voor de trouwlocatie

De trouwlocatie is meestal de grootste kostenpost. Een beetje afhankelijk van de grootte van de locatie en het aantal gasten kun je rekening houden met €5000,-. Gemiddeld gezien wordt er iets meer dan €6000,- betaald voor de huwelijkslocatie en de catering. Dit is bij veel bruidsparen ongeveer 44% van het totale budget. Je kunt er ook voor kiezen om de bruiloft klein te vieren en juist te besparen op de locatie. Wanneer je dit kunt doen, scheelt dit een hele hoop kosten. Kun je bijvoorbeeld in een mooie tuin van vrienden of familie trouwen? Houd er wel rekening mee dat je dan nog wel de aankleding, catering, borden, bestek, etc. zelf moet regelen en dat hier ook kosten aan verbonden zijn. 

Kosten bruiloft: Wat kost een trouwlocatie?

De huwelijksreis 

Na de locatie staat de huwelijksreis op de lijst als grootste kostenpost. Gemiddeld wordt hier €2500,- aan uitgegeven. Een huwelijksreis is natuurlijk niet iets wat onlosmakelijk verbonden is met de huwelijksdag; het is niet noodzakelijk om het huwelijk te kunnen vieren. Bekijk van tevoren goed wat jullie wensen voor de huwelijksreis zijn en wat voor kostenplaatje hier aan hangt. 

Kosten voor de trouwjurk 

Op zo’n bijzondere dag als de huwelijksdag wil je natuurlijk op je best voor de dag komen. De trouwjurk wordt meestal eerder gekocht dan het trouwpak, dus laten we met deze kosten beginnen. Voor een trouwjurk wordt gemiddeld €1500,- uitgegeven. Wordt de jurk echter speciaal voor jou ontworpen, is deze van een bekende designer of een exclusief merk, dan kan de prijs aardig oplopen. Het is daarom slim, voordat je de begroting maakt, alvast te kijken wat voor smaak je hebt en welk prijskaartje daaraan hangt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Kosten voor het trouwpak

Ook als man wil je er fantastisch uitzien. Vaak zijn de heren een stuk later met het kopen van de juiste outfit. Dit is zeker geen probleem, want op deze manier kan het trouwpak afgestemd worden op de outfit van je partner. Gemiddeld wordt er aan een trouwpak €1000,- uitgegeven. Ook hierin kunnen de prijzen behoorlijk verschillen. Laat je een driedelig trouwpak op maat maken moet je uitgaan van minimaal €1500,-. Heb jij specifieke wensen of wil je een bepaald merk dragen dan kunnen de kosten ook oplopen. Wij geven onze klanten altijd een richtlijn tussen de €1200,- en €2200,-. Doordat wij veel verschillende stoffen hebben is de range vrij breed. Daar lees je in deze blog meer over! 

Lichtblauw Trouwpak Bouclestof
Boucle trouwoutfit Michael & Giso

De trouwringen 

Zonder ringen geen huwelijk, zo is het gelukkig niet echt, maar deze traditie wordt door vrijwel ieder bruidspaar in acht genomen. Aan de trouwringen wordt gemiddeld €1200,- uitgegeven. Dit zijn natuurlijk ook accessoires die je de rest van je leven moet willen dragen. Hier mag je daarom best even bij stilstaan om de juiste keuze te maken.  

Kosten voor een fotograaf 

De grote dag is daar, jullie gaan een herinnering maken voor het leven. Het wordt een dag om nooit te vergeten. Hiervan wil je natuurlijk dat er mooie foto’s zijn. De herinneringen zelf zijn fantastisch, maar hoe leuk is het als je de foto’s of zelfs een video erbij kunt pakken. Gemiddeld wordt er voor een fotograaf €1500,- uitgegeven en voor een videograaf nog eens 1300,-. Wil je ook nog een second shooter, zodat er geen moment gemist wordt, dan komen hier nog extra kosten bij. Meer weten over wedding fotografie? Lees onze special met trouwfotograaf Jeroen Noordzij voor handige tips!

Kosten Bruiloft: Wat kost een trouwfotograaf?

Gemiddelde kosten daggast bruiloft

De kosten voor een daggast zijn vaak afhankelijk van de locatie en natuurlijk de keuzes die je maakt met betrekking tot de catering, de receptie en de bruidstaart. Gemiddeld wordt er aan een receptie €12,50,- per persoon uitgegeven en aan de bruidstaart ongeveer €6,- per persoon. De keuze is natuurlijk geheel aan jullie of je daggasten ook mee laat eten. De kosten voor het diner zijn gemiddeld €35,- per persoon. Hierdoor kunnen de kosten behoorlijk oplopen als je iedereen mee laat eten. De kosten voor de huwelijksdag zijn voor een groot gedeelte afhankelijk van hoeveel mensen je wilt uitnodigen. 

Kosten bruiloft 100 gasten

Vaak worden 100 gasten als uitgangspunt genomen om de kosten in kaart te brengen. Vanuit hier kun je gemakkelijk berekenen hoeveel de bruiloft gaat kosten als je meer of minder mensen uitnodigt. De kosten voor een receptie voor 100 gasten liggen tussen de €5000,- en €10.000 euro. De grootste kostenpost is hierbij natuurlijk ook de locatie en het eten en drinken. Wil je een uitgebreid buffet of kiezen jullie voor fingerfood? De kosten voor een foodtruck zijn over het algemeen lager dan de kosten voor een traditioneel buffet. Je kunt rekening houden met €3000,- en €5000,- om de eetgelegenheid te verzorgen voor 100 gasten. 

Wanneer je bespaart op een trouwlocatie en zelf een mooie plek hebt om jullie huwelijk te vieren, is dit natuurlijk fantastisch. Let er alleen wel op dat hier wel extra kosten bij komen kijken, zoals het huren van het nodige glaswerk, tafels, bestek, borden, etc. Alles wat jij zelf niet in huis hebt voor 100 man, moet je ergens anders vandaan halen en dat kost hoogstwaarschijnlijk geld. 

Trouwceremonie

Onvoorziene kosten bruiloft 

Je kunt nog zo een mooie begroting maken, de kans is groot dat je tegen onvoorziene kosten aanloopt. Er kunnen uitgaven zijn die je van te voren niet had ingecalculeerd, of kostenposten die toch iets hoger uitvallen. Het is daarom verstandig om een extra spaarpotje apart te hebben staan met ongeveer 10% van het totale budget. Hiervan kun je de onvoorziene kosten betalen, waardoor je niet in de stress hoeft te schieten. Heb je het geld niet nodig, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen!

Michaël is een echte verbinder en is daarom altijd benieuwd naar jouw verhaal. Op basis van dat verhaal stelt hij een outfit voor je samen die aan al jouw wensen voldoet.