Jeroen Noordzij wedding special | Michael & Giso

Special: Wedding Photography with Jeroen Noordzij

Natuurlijk willen jullie kunnen terugkijken op een van de meest bijzondere momenten uit jullie leven: de bruiloft. Nog even terug naar die dag Van tranen van blijdschap tot het kleine schaamtemomentje tijdens de speech van je best-man. De fotograaf legt al deze herinneringen voor jullie vast. Maar hoe zorg je er samen met de fotograaf voor dat er gedurende de dag een sterke wisselwerking is? Wij gingen in gesprek met onze vaste fotograaf, Jeroen Noordzij, om alle ins en outs te achterhalen.

Wanneer ben je begonnen met fotograferen en wanneer met bruiloften?

“Wat veel mensen niet weten is dat ik op een blauwe maandag zelf model ben geweest. Ik werd gevraagd voor een shoot in IJsland en had een oude camera meegenomen. Ik maakte wat backstage foto’s en die waren zo mooi dat de fotograaf de beelden van me heeft gekocht en uiteindelijk heeft gebruikt voor de campagne. Hij zei tegen mij: ‘koop een goede camera en ga schieten’. Zo gezegd, zo gedaan; eind 2018 kocht ik mijn camera, maakte een Instagram account aan en lanceerde mijn website. Mijn vrouw Annika heeft een eigen bruidsmodezaak dus het was een logische stap om weddings te fotograferen. Ik begon als second shooter, maar al snel vloog ik naar de mooiste plekken om bruiloften vast te leggen.”

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen gewone fotografie en wedding fotografie?

“Er was altijd een hele grote kloof tussen ‘gewone’ fotografie en wedding fotografie. Het was of het ene, of het andere. Maar tijden zijn veranderd; weddings zijn minder klassiek en trouwfotografie is vooruitstrevender. Ik merk dat ik het zelf ook steeds beter kan matchen. Ik wil weddings vastleggen alsof het een fashion campagne is. Ik probeer om de drie posts op Instagram een wedding te delen, maar dat lijken net campagnes. Ik creëer het gevoel dat het koppel ‘the star of the show’ is. Zo wordt de bruidegom vastgelegd als een Gent op Pitti Uomo (herenmodebeurs in Florence).”

weddingfotograaf stel koppel ceremonie moment | Michael & Giso
geheim moment vastleggen trouwen | Michael & Giso

Hoe bereid jij jezelf en het stel voor op de bruiloft?

“Ik wil dat er echt een match is met het bruidspaar, hun wedding, mijn fotografie en mijn persoonlijkheid. Daarom stel ik eerst een aantal voorbereidende vragen in mijn aanvraagformulier. Op basis daarvan nodig ik het stel uit voor een online meeting. Ik probeer langzaam onderdeel te worden van hun bruiloft en ik kijk of er een goede energie is. Dat vind ik heel belangrijk, want hoe meer de energie klopt, hoe mooier het beeld wordt. Als er een match is, gaat het allemaal best snel. Ik maak een offerte en ik stuur het stel voor de bruiloft nog een visuele guide van hoe ik ze meeneem op de grote dag.”

“Hoe meer de energie klopt, hoe mooier het beeld wordt.”

Welke tip wil jij meegeven aan koppels als ze op zoek gaan naar een wedding fotograaf? 

“Een bruiloft doe je niet alleen; iedereen die meehelpt is essentieel, zeker voor het beeld. Ik kan me voorstellen dat koppels als eerste afgaan op de foto’s die ze online zien en ik geef toe dat dit niet geheel onbelangrijk is. Je moet de fotografie immers ook echt mooi vinden. Maar ik geloof dat de klik en energie met de fotograaf het allerbelangrijkste is. Je hebt de hele dag interactie met diegene, zelfs op de meest intieme momenten zoals het aankleed moment. De foto’s worden pas echt puur als jij je op je gemak voelt bij de fotograaf. Ik houd het zelf soms ook niet droog met de ceremonie, dat laat zien dat er echt een band kan ontstaan.”

Wat zijn de belangrijkste momenten om vast te leggen?

“Ik vind zelf het ‘getting ready’ moment heel belangrijk. Dit is een van de weinige momenten dat het koppel niet samen is. Dit kan best intiem en emotioneel zijn. Bij de mannen hangt er vaak een ‘wild boys’ vibe. De bruid en de bruidegom mogen zich echt even een rockstar voelen. Verder volg ik de momenten van de dag, zoals de first look, de ceremonie en het feest. Ik vind zelf de borrel altijd heel leuk omdat de sfeer een stuk losser is, en diner settings vind ik prachtig. Ten slotte probeer ik goed om me heen te kijken voor sfeerbeelden. Zo liep ik aan het einde van een bruiloft een keer langs het zwembad met alle opblaasballen er nog in, dat vind ik dan een vet shot.”

groom black tie fotografie | Michael & Giso
Special wedding fotograaf trouwen | Michael & Giso

Vaak ben je tijdens een wedding afhankelijk van het licht, hoe speel je hierop in?

“Ik leg mijn lat vrij hoog en heb daarom geleerd mezelf flexibeler op te stellen. Ik kan het licht en bepaalde settings nu eenmaal niet manipuleren. Ik maak vaak een aantal testfoto’s en indien nodig verplaats ik de setting een beetje zodat het licht mooier valt. Ook wanneer ik bijvoorbeeld een golden hour moment zie, bied ik aan om nog wat extra foto’s te maken met het stel. Het is de taak van de fotograaf om dit op te merken en gebruik te maken van het momentum.”

“Tijdens golden hour bied ik aan om nog wat extra foto’s te maken met het stel. Het is de taak van de fotograaf om dit op te merken en gebruik te maken van het momentum.”

jeroen fotograaf wedding trouwdag | Michael & Giso
wedding fotograaf photographie camera | Michael & Giso

Hoe zorg je ervoor dat het stel – en de gasten – op hun gemak zijn tijdens de bruiloft?

“Ik probeer heel toegankelijk te zijn als persoon en te levelen met de gasten. Ik verleen een dienst, dus ik ben daar voor hen. Wat ik ook doe, het gaat niet om mij. Ik krijg vaak terug dat ik zo open en blij ben, dat het lijkt alsof ik tot de familie behoor. Dat vind ik een mega compliment en zo hoort het ook te zijn. Zodra de band zakelijk wordt, krijgen de foto’s ook minder gevoel.”

“Ik krijg vaak terug dat ik zo open en blij ben, dat het net lijkt alsof ik tot de familie behoor.”

Op welk moment van de dag kun je het beste dé fotoshoot doen?

“Dat verschilt heel erg. Ik vind zelf golden hour fantastisch, maar dat is niet in iedere setting zo. Als je bijvoorbeeld ergens in een schattig stadje in Italië bent met hoge gebouwen, dan is de zon tijdens golden hour al weg. Ik probeer dus per setting het stel ook te adviseren voor de shoot. Dat leer je als fotograaf echt door het te doen en verschillende plekken te bezoeken.”

trouwen fotograaf zwart wit trouwjurk | Michael & Giso
detail shot shoot foto camera | Michael & Giso

Wat is het geheim tot het goed vastleggen van een bruiloft?

“Goede energie en vertrouwen in je eigen kunnen. Vind als fotograaf de juiste balans tussen een toegankelijke houding en het nemen van de regie.”

Hoe ziet jouw droom wedding eruit om te fotograferen?

“Mijn droom wedding in steekwoorden is fashion, rock ‘n roll, sexy, actie en energie. Vooral niet te stijf. Denk bijvoorbeeld aan een sexy trouwjurk en een toffe old timer. Het mag echt wel een beetje bold en edgy. Maar ik vind dat er ook plaats moet zijn voor het zachte, gevoelige en rauwe. Om in fotografie termen te praten, een soort van Peter Lindbergh meets Greg Williams.”

“Mijn droom wedding in steekwoorden is fashion, rock ‘n roll, sexy, actie en energie. Vooral niet te stijf.”

Fun Facts about Jeroen Noordzij

  • Hoe veel weddings fotografeer jij per jaar? Dat waren 29 weddings in 2022. Dit jaar mik ik op 20 bruiloften. 
  • Wat zijn de piekmaanden voor jou? Van mei tot en met oktober
  • Hoe lang doe je er over om alles te editen? De levertijd voor mijn foto’s is 10 weken. Kwaliteit kost nu eenmaal tijd. 
  • Op welke wedding foto’s ben je het meest trots? Die van afgelopen jaar in Portugal en Napels. Ik vond het bijna spannend om ze te gaan editen. 
  • Welke spullen zitten altijd in jouw fototas? Kabels, lenzen, lensfilters, schoonmaakmaterialen, memory cards, batterijen. En dan alles in tweevoud, zelfs mijn camera. En alles zit altijd in mijn leren tas. Ik geef toe dat ik hierin vrij OCD ben.
  • Hoe vaak per jaar ga je naar het buitenland voor een wedding? Ongeveer 10 keer per jaar. 
  • Wat is de meest exotische plek waar je een wedding hebt gefotografeerd? Cambodja, dat was toevallig ook een van mijn eerste bruiloften. 
  • Je bent al getrouwd, maar door wie zou jij je bruiloft laten vastleggen? Als ik niet naar budget kijk, Greg Williams en Cassandra Ladru. 
  • Wat is het gekste wat je hebt meegemaakt tijdens een bruiloft? Ik ben weleens in het zwembad gevallen en ik ben vaak genoeg uit mijn broek gescheurd.

Fotografie: Jeroen Noordzij