das strikken voor bruiloft

Last minute tips voor de huwelijksdag!

Het is bijna zover, alles is geregeld en jullie zijn klaar voor de grote dag! De huwelijksdag kan je bijna aanraken en alles wordt nog een keer gecheckt of het klaar, goed en geregeld is. Om jou de laatste zorgen rondom je trouwoutfit te ontnemen hebben we een aantal tips waar je van te voren nog even bij stil moet staan voordat het echt zover is.

Tip 1: Oefen met het knopen van de das

Waarschijnlijk weet je wel hoe je een das moet knopen, maar toch is het handig om dit nog een paar keer te oefenen. Vond je de knoop die de tailor in de das had gemaakt mooi? Check dan zeker even hoe dit was gedaan en oefen dit zelf thuis. Ben je bang er niet uit te komen? Laat de tailor je das dan voorstrikken, hierdoor hoef jij hem alleen nog aan te trekken en ben je klaar voor de grote dag. Op de dag zelf kan het zijn dat de zenuwen de overhand nemen en jij even niet meer weet waar je moet beginnen. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen, dus neem hier zeker even de tijd voor.

Ook handig, op Instagram hebben wij een IGTV gemaakt over hoe je een das kunt strikken.

ruiten maatpak met das

Tip 2: Hang het pak uit

Wanneer jij je trouwpak vanuit de winkel mee naar huis neemt zit deze in een pakzak. Dit is belangrijk voor de bescherming van het pak en om jouw outfit voor iedereen geheim te houden. Toch kun je bij thuiskomst het pak het beste uithangen, dus uit de pakzak op een hanger in de kast of buiten de kast. Hierdoor voorkom je kreuk en krijgt het pak ruimte om te ‘ademen’. Zorg er voor dat het pak op een droge locatie hangt, uit de buurt van etensluchten of andere geuren die je niet in je trouwpak wilt hebben. 

Tip 3: Zit je schoenen in 

Als je nieuwe schoenen hebt gekocht bij je trouwpak wil je natuurlijk voorkomen dat je tijdens de huwelijksdag pijn aan je voeten krijgt. Maar inlopen, dat is ook wat zonde want dan gaat de nieuwigheid er van af. Daarom de tip van de dag: zit je schoenen in. Een dag thuis aan het werken? Trek je trouwschoenen aan terwijl je achter je bureau zit. Door de schoenen in te zitten, slijten ze niet maar vormt de schoen zich al wel een beetje naar je voet. 

suede loafers

Tip 4: Vervoeren van je pak

Kleed jij je ergens anders om dan thuis, of word je door je partner op een andere locatie opgehaald? Zorg er dan voor dat jij je omkleed op de plek waar je wordt opgehaald. Het is zonde als jij in het pak in de auto bent gestapt en op moment supreme het pak al lichte kreukjes bevat. Als jij je gaat omkleden bij iemand anders neem je het pak altijd mee in de pakzak op een hanger. Vaak heb je in de auto speciale greepjes, waaraan je een hanger op kunt hangen. Maak hier zeker gebruik van, hierdoor voorkom je kreukels in het pak. Trouwen jullie in het buitenland? Zorg er dan voor dat jij je pak als handbagage meeneemt en nooit als ruimbagage! In het ruim van een vliegtuig is de luchtdruk anders waardoor het pak hier gegarandeerd gekreukeld uitkomt. 

Tip 5: Backup plan 

De dag van te voren leg je natuurlijk alles bij elkaar. Van je ondergoed tot je sokken en je jas tot je schoenen, zorg dat alles bij elkaar ligt. Het is prettig om ook een aantal backup items mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een extra overhemd. Dit is niet alleen handig voor ongelukjes, maar ook prettig om ‘s avonds aan te trekken tijdens het diner of het feest. Zo ga je fris de avond in. Neem voor de zekerheid een extra paar schoenen mee als je gekozen. Je wilt je avond natuurlijk niet laten verpesten door pijnlijke voeten en niemand ziet dat jij een extra paar sneaker in de auto hebt liggen voor het geval dat. Dan natuurlijk nog de opfrisser, niet het eerste waar je misschien als man aan denkt, maar zeker een must do. Waar vrouwen hun gehele make up tas overal mee naartoe nemen is dit hét moment om dit voor jezelf ook op orde te hebben. Zorg ervoor dat je een toilet tas klaar hebt staan met deo, parfum, haarproducten en een tandenborstel en tandpasta. Zo kun jij je gedurende de dag af en toe even opfrissen. 

cheers op het bruidspaar

Tip 6: Check of alles goed zit

Dan op de grote dag zelf, check even of alles goed zit. Dan ziet het er net even allemaal wat strakker en mooier uit. Hieronder heb ik een kort lijstje gemaakt waar je allemaal op kunt letten.

  • Zorg dat de kraag van je overhemd onder de kraag van je jasje het het vest valt.
  • Wat betreft de knopen van je jasje; ga je staan, doe je de sluitknoop dicht. Ga je zitten, dan doe je de sluitknoop open. 
  • Onder de mouw van het jasje zie je altijd ongeveer 1 tot 2 centimeter van de mouw van het overhemd. Hierdoor worden de eventuele manchetknopen ook beter zichtbaar.
  • Zorg dat alles recht zit en de naden op de juiste plekken zitten. 
  • Laat alles nog een keer checken door iemand anders, in de spiegel zie je niet alles en het is toch handig als iemand de achterkant even kan checken. 
  • Neem een pluisjesroller mee. Pluisjes of stof op je pak,  dat wil je natuurlijk niet hebben. Handig om een roller bij te hebben voor de laatste finishing touch.
  • Zorg voor een goed ondershirt, zoals een no shirt. Hierdoor zie jij er ook goed uit als jij je jas niet aan hebt. Je wilt natuurlijk niet dat je ondershirt door je overhemd heen schijnt.
voorbereiden bruiloft
blauw zomers jasje

Tip 7: Geniet en laat het los

Heb jij de voorbereidingen goed op orde, weet je wat de planning is voor jullie dag en ben je er helemaal klaar voor? Laat het dan ook een los. Geniet van het moment samen met je geliefde. Zit je das even niet helemaal recht, trek hem recht en maak je er verder zeker niet druk om. Je kunt eventueel aan de fotograaf vragen hierin een beetje mee te kijken. Zo voorkom je dat je bij het bekijken van de trouwfoto’s baalt omdat je overal met een scheve das op staat. Op deze manier kun je het zelf iets meer los laten en is er iemand anders die hier voor jou op let. Als jij bovenstaande tips in acht hebt genomen heb je een backup plan voor als er iets niet helemaal soepel verloopt, vertrouw daar op.