das strikken voor bruiloft

Last minute tips voor de huwelijksdag!

Het is bijna zover, alles is geregeld en jullie zijn klaar voor de grote dag! De huwelijksdag kun je bijna aanraken en alles wordt nog een keer gecheckt of het klaar, goed en geregeld is. Om jou de laatste zorgen rondom je trouwpak te ontnemen hebben we een aantal tips waar je van te voren nog even bij stil moet staan voordat het echt zover is.

Tip 1: Oefen met het knopen van de das

Waarschijnlijk weet je wel hoe je een das moet knopen, maar toch is het handig om dit nog een paar keer te oefenen. Vond je de knoop die de tailor in de das had gemaakt mooi? Check dan zeker even hoe dit was gedaan en oefen dit zelf thuis. Op de dag zelf kan het namelijk zo zijn dat de zenuwen de overhand nemen en jij even niet meer weet waar je moet beginnen. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen, dus neem hier zeker even de tijd voor. Ben je bang er niet uit te komen? Laat de tailor je das dan voorstrikken tijdens de pick-up, dan hoef jij hem alleen nog aan te trekken en zit de dag gegarandeerd netjes op de grote dag.

Tip: in deze IGTV legt Tycho precies uit hoe je een das moet strikken. Handig!

ruiten maatpak met das

Tip 2: Hang het pak op

Wanneer jij je trouwpak tijdens de pick-up mee naar huis neemt, zit deze in een pakhoes. Dit is essentieel voor de bescherming van het pak, maar ook om jouw outfit voor iedereen geheim te houden. Toch kun je bij thuiskomst het pak het beste uithangen, dus uit de pakhoes op een stevige hanger in de kast of buiten de kast. Hierdoor voorkom je kreuk en krijgt het pak ruimte om te ‘ademen’. Zorg ervoor dat het pak op een droge locatie hangt, uit de buurt van etensluchten of andere geuren die je niet in je trouwpak wilt hebben. 

Tip 3: Zit je schoenen in 

Als je nieuwe schoenen hebt gekocht bij je trouwpak wil je natuurlijk voorkomen dat je tijdens de huwelijksdag pijnlijke voeten krijgt. Inlopen is ook zonde, want dan gaat de nieuwigheid er vanaf. Daarom is onze tip altijd: zit je schoenen in. Ben je een dag thuis aan het werk? Trek je trouwschoenen aan terwijl je achter je bureau zit. Door de schoenen in te zitten, slijten ze niet maar vormt de schoen zich al wel een beetje naar je voet.

suede loafers

Tip 4: Vervoeren van je pak

Kleed jij je ergens anders om dan thuis, of word je door je partner op een andere locatie opgehaald? Zorg er dan voor dat jij je omkleedt op de plek waar je wordt opgehaald. Het is zonde als jij in je trouwpak in de auto bent gestapt en het pak daarom op moment supreme al lichte kreukjes bevat. Als jij je gaat omkleden op een andere locatie, neem je trouwpak dan mee in de pakhoes op een hanger. Vaak heb je in de auto speciale greepjes waar je de hanger aan op kunt hangen. Maak hier zeker gebruik van! Hierdoor voorkom je kreukels in het pak. Trouwen jullie in het buitenland? Zorg er dan voor dat jij je pak als handbagage meeneemt en nooit als ruimbagage! In het ruim van een vliegtuig is de luchtdruk anders waardoor het pak er gegarandeerd gekreukeld uitkomt. 

Tip 5: Backup plan 

De dag van te voren leg je natuurlijk alles bij elkaar. Van je ondergoed tot je sokken en van je jas tot je schoenen; zorg dat alles netjes klaarligt. Het is prettig om ook een aantal backup items mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een extra overhemd. Dit is niet alleen handig voor ongelukjes, maar ook prettig om ‘s avonds aan te trekken tijdens het diner of het feest. Zo ga je fris de avond in. Neem voor de zekerheid een extra paar schoenen mee. Je wilt je avond natuurlijk niet laten verpesten door zere voeten en niemand ziet dat jij een extra paar sneakers in de auto hebt liggen. Dan natuurlijk nog de opfrisser. Het is waarschijnlijk niet niet het eerste waar je als man aan denkt, maar zeker een must do. Waar vrouwen hun gehele make up tas overal mee naartoe nemen is dit hét moment om dit voor jezelf ook op orde te hebben. Zorg ervoor dat je een toilettas klaar hebt staan met deo, parfum, haarproducten en een tandenborstel en tandpasta. Zo kun jij je gedurende de dag even opfrissen. 

cheers op het bruidspaar

Tip 6: Check of alles goed zit

Dan op de grote dag zelf check je natuurlijk even of alles goed zit. Dan ziet het er net allemaal wat strakker en mooier uit. Hieronder heb ik een kort lijstje gemaakt waar je allemaal op kunt letten.

  • De kraag: zorg dat de kraag van je overhemd onder de kraag van je jasje het het vest valt.
  • Knopen: wat betreft de knopen van je jasje; ga je staan, doe je de bovenste sluitknoop dicht. Ga je zitten, dan doe je de sluitknoop open. 
  • Mouwen: de mouwen van je overhemd komen altijd 1 tot 2 centimeter onder de mouw van het jasje vandaan. Hierdoor worden de eventuele manchetknopen ook beter zichtbaar.
  • Naden: zorg dat alles recht zit en de naden op de juiste plekken zitten. 
  • Dubbel check: laat alles nog een keer checken door iemand anders, in de spiegel zie je niet alles en het is toch handig als iemand de achterkant ook even kan checken. 
  • Pluisjesroller: neem een pluisjesroller mee. Pluisjes of stof op je pak; dat is het laatste wat je wilt. Het is dus aan te raden om een roller bij je te hebben voor de laatste finishing touch.
  • Ondershirt: zorg voor een goed ondershirt, zoals een Noshirt. Een ondershirt voorkomt zichtbare zweetplekken en zorgt ervoor dat jouw overhemd mooi valt als je je jasje niet aan hebt. Het is essentieel dat je het ondershirt niet onder je overhemd ziet zitten. 
voorbereiden bruiloft
blauw zomers jasje

Tip 7: Geniet en laat het los

Heb jij de voorbereidingen goed op orde, weet je wat de planning is voor jullie dag en ben je er helemaal klaar voor? Laat het dan ook een los. Geniet van het moment samen met je geliefde. Zit je das even niet helemaal recht, trek hem recht en maak je er verder zeker niet druk om. Je kunt eventueel aan de fotograaf vragen hierin een beetje mee te kijken. Zo voorkom je dat je bij het bekijken van de trouwfoto’s baalt omdat je er overal met een scheve das op staat. Op deze manier kun je het zelf iets meer loslaten.

Als je de bovenstaande tips hanteer, heb je eigenlijk voor alles een back-up en ben je ervan verzekerd dat alles soepel verloopt. Dus vertrouw daar ook op!