Destination wedding burnt orange trouwpak double breasted toscane | Michael & Giso

Destination Wedding: 4 tips wanneer je trouwt op jullie droomlocatie

Trouwen tussen de cipressen in Toscane, een luxueuze bruiloft op een van de witte stranden van de Malediven of ga jij toch liever voor een avontuurlijke optie midden in de ruwe bossen van de Ardennen? Wanneer je een destination wedding organiseert is het essentieel om onderzoek te doen naar het land waar jullie elkaar het jawoord geven. Ik leg je graag uit op welke dingen je éxtra moet letten bij een destination wedding!

Wat is een destination wedding?

Een destination wedding is de vertaling van een bruiloft in het buitenland. Van het zuidelijkste puntje van Afrika, tot aan de Franse Alpen; bij een destination wedding kun je het zo gek maken als je zelf wil. Hoewel de locatie van een destination wedding zal vallen op jullie persoonlijke smaak, zijn er een aantal landen waar menig bruidspaar lijkt te slagen. Zijn jullie bereid de wereld over te vliegen voor een destination wedding, dan zullen de Malediven, Japan, Hawaii of Nieuw Zeeland een potentiële optie kunnen zijn. Houden jullie het toch liever dicht bij huis? Dan kunnen jullie je oriënteren op de populaire trouwlocaties Toscane, Santorini of IJsland.

Destination wedding: trouwen in het buitenland

Tip 1: Kies een outfit passend bij jullie destination wedding

De droomlocatie staat vast; jullie hebben je oog laten vallen op een zonnig land, waar de temperatuur nog wel eens hoog kan oplopen. Naast dat je stijlvol de ceremonie wilt doorlopen en je dus een outfit wilt dragen die goed is afgestemd op de locatie, is een comfortabele en luchtige fit niet geheel onbelangrijk. Weet je niet welke stof geschikt is voor jouw trouwpak? Dan is het verstandig om advies te vragen aan een ervaren tailor. Samen kunnen jullie kijken naar de mogelijkheden voor een zomers trouwpak zodat jij niet voor verrassingen komt te staan op het moment suprême.

destination wedding driedelig beige trouwpak | Michael & Giso
zomers trouwpak beige driedelig stropdas | Michael & Giso

Tip 2: Pak je koffer op tijd en zorgvuldig in

Een bruiloft op zich is natuurlijk al een spannend moment, zeker als je hebt gekozen voor een destination wedding. Om jezelf onnodige stress te besparen raad ik aan vroegtijdig je koffer in te pakken. Let hierbij ook op het meenemen van dubbele items. Zo kun je een schoon overhemd aantrekken na de ceremonie, zodat je fris het grote feest in gaat. Naast het op tijd inpakken van je koffer, is het slim om je pak altijd als handbagage mee te nemen. In het ruim van een vliegtuig heb je extra kans op kreuken door de luchtdruk. Daarnaast loop je met handbagage geen risico dat je koffer per ongeluk in een ander land terecht komt of kwijtraakt.

buitenland bruiloft voorbereiding stropdas overhemd | Michael & Giso

Tip 3: Regels bij trouwen in het buitenland

De zaken die jullie vooraf moeten regelen voor een destination wedding verschillen per land. Het is aan te raden jezelf hier van tevoren goed in te verdiepen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Veel stellen trouwen voor hun destination wedding alvast ‘officieel’ in Nederland. Dit raad ik je ook zeker aan, omdat het officiële gedeelte in het buitenland vaak toch anders verloopt dan in Nederland. Hieronder geef ik een belangrijke checklist die je niet over het hoofd mag zien, bij het plannen van een destination wedding.

#1: Toestemming van het land

Om in het buitenland te trouwen, is het aan te raden van tevoren uit te zoeken of dit überhaupt wel mag (als buitenlander). Dit kun je het beste checken bij de buitenlandse instantie. 

#2: Verklaring van huwelijksvoornemen

In sommige landen vragen de plaatselijke autoriteiten om een verklaring van huwelijksvoornemen. Het consulaat in het land waar jullie gaan trouwen of de Nederlandse ambassade moet deze verklaring afgeven.

Bruin zomers linnen trouwpak met waistcoat

#3: Documenten aanvragen

Ook het regelen van documenten hoort bij een destination wedding. Dit kan bijvoorbeeld een verklaring van je burgerlijke staat zijn of een afschrift van je geboorteakte. Per land is er een verschil in wat voor documenten je moet hebben en hoeveel dit er zijn. Om niet voor verrassingen te staan bij de ambassade, raad ik je aan hier goed in te duiken voordat je het vliegtuig instapt.

#4: Buitenlandse partners- of huwelijksakte registreren

Wonen jullie op het moment in Nederland? Dan moeten jullie voor de reis naar het buitenland je als gesloten huwelijk registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Vergeet dit niet, anders mag het officiële huwelijk misschien niet plaatsvinden!

Bruiloft in het buitenland

Tip 4: Informeer je gasten vroegtijdig

En, last but not least: betrek je gasten bij de plannen van jullie destination wedding! Of jullie 300 gasten willen uitnodigen, of dat je het liever kleinschalig en intiem houdt; stel iedereen op de hoogte van jullie trouwplannen. Stuur vroegtijdig een ‘save the date’. Denk dus goed na wie er op jullie grote dag niet mag ontbreken, dat de gasten informatie hebben over de accommodatie, de reis zelf en de eventueel bijbehorende kosten.

Afspraak voor een trouwpak

Komt jullie destination wedding steeds dichterbij, maar is een gepaste outfit het enige dat nog ontbreekt? Maak een afspraak in een van onze boutiques en de tailors helpen je graag met het vinden van jouw trouwpak.

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.