PITTI UOMO 87

 

De Pitti Uomo is een van de grootste en bekendste mannenmode beurzen in de wereld. Pittiโ€™s invloed op de industrie neemt elk seizoen weer toe en wordt tegenwoordig als een spektakel gezien in plaats van een standaard beurs. Dit is de plek waar trends worden geboren en waar je je naar lieve lust kunt laten inspireren. Sommige bezoekers zijn vaak al maanden bezig om outfits voor drie of vier dagen uit te zoeken. Het is dus geen wonder dat de populariteit nog altijd toeneemt. Mocht je al eens wat fotoโ€™s voorbij hebben zien komen dan is het je misschien opgevallen dat het flaneren in de nieuwste creaties (ook wel het peacocking genoemd) behoorlijk over de top kan zijn. De kans dat jij er in het dagelijkse leven zo bijloopt is hoogstwaarschijnlijk wat kleiner. Met de laatste editie van januari nog vers in het geheugen vertel ik je graag welke trends je makkelijk in je eigen garderobe kunt blenden en dus je huidige stijl aankomend seizoen een Pitti twist kunt geven.

 

Pitti uomo 87- the tradeshow - 022 (1)

 

Terug in de tijd.

Dit seizoen gaan we 60 tot 70 jaar terug in de tijd. Denk aan de pakken en stoffen die je opa vroeger droeg. Tweed, dikke wol soorten, corduroy en flanel. Het draait allemaal om de traditionele look. Ook de patronen in deze stoffen spelen een grote rol. Grote en kleine patronen maar met name om de ruit kun je absoluut niet heen. Een ruit geeft je pak meer uitstaling en onderscheid de heren van de jongens. Als je naar de patronen van de pakken uit de jaren 30, 40 en 50 kijkt zie je dus dat ze niet veel verschillen van de patronen die we zagen op de afgelopen Pitti Uomo. Het grote verschil is echter de pasvorm, de Italian cut blijft populair, en de stoffen zijn lichter waardoor er nieuw leven in deze klassieke look wordt geblazen.

Roest

Met Marsala als door Pantone uitgeroepen tot dรฉ kleur van 2015 is het geen verassing dat deze kleur en de nuances daaromheen erg populair zijn. Vergeet blauw en grijs : roestig rood is het credo. Het klinkt misschien nog een beetje onwennig maar deze keur verdient echt een plek in jouw garderobe. Vind je een jas of broek nog iets teveel van het goede, bouw het dan gewoon rustig op. Denk aan een subtielere touch in de vorm van een accessoire zoals een das of pochet.

 

Pitti Uomo 87- Pitti People - 011 (1)

 

Wit is it!

Dat je geen wit draagt in de winter valt onder dezelfde oude stijlregels als het niet kunnen combineren van blauw met zwart. Deze stijlregel kan dus regelrecht in de prullenbak. De witte broeken winnen al een tijd terrein tijdens de afgelopen edities van de Pitti en ook dit jaar werd er in weer volop in geflaneerd. Afgezien van een regen of sneeuwbui is er eigenlijk geen excuus om geen wit te dragen in de winter. Hoewel de voorkeur altijd uitgaat naar de donkere kleuren in de winter is wit juist een mooie manier om je outfit op te lichten in de donkere dagen. Ook makkelijk: wit is met alles te combineren. Draag je witte chino of jeans in de zomer met een mooie linnen jasje en in de winter met een donkerblauwe wollen manteljas.

Denim.

Een absolute musthave dit jaar. Het liefst diverse soorten gecombineerd met elkaar. Sommige heren ruilden hun standaard witte overhemd voor een denimhemd, gecombineerd met een op maat gemaakt pak en een goede das. Andere heren gebruikten een spijkerjas als middelste laag tussen een shirt en jas. Wat vooral opviel is dat denim veel gebruikt werd in laagjes en het een gaaf contrast creรซerde in de traditionelere outfits.

 

Pitti Uomo 87- Pitti People - 009 (1)

 

De coltrui.

Okรฉ, ik moet er zelf weer even aan wennen maar als de heren op de Pitti het dragen dan weet je dat het officieel cool is. De coltrui heeft zijn ups-and-downs gehad maar het is niet zo gek om weer eens een exemplaar aan te schaffen. Staat prima op een chino of jeans maar eigenlijk nog beter onder een pak. Let wel op, heb je aflopende schouders dan is het beter de coltrui te laten voor wat het is of er echt een jasje over te dragen. Een kol accentueert je aflopende schouders waardoor optisch je figuur uit balans oogt.

 

Pitti Uomo 87- Pitti People - 049 (1)

 

Accessories.

Accessoires zijn heel erg belangrijk voor stijlvolle mannen. Mannenkleding is redelijk basic en is opgebouwd uit dezelfde basiselementen. Met de juiste accessoires kun je dus kleur en stijl aan je outfit toevoegen. Op de Pitti ย doen mannen niet anders en afgelopen editie werd er door de trendsetters gespeeld met accessoires in de meest kleurrijke, opvallende en gedurfde combinaties. Van pochetten in verschillende patronen tot handschoenen die, ook al werden ze niet gedragen, toch gezien moesten worden in bijvoorbeeld een borstzak. Grove sjaals werden gedrapeerd om de schouders of kwamen onder de dichtgeknoopte jasje uit. Met alle hoeden die we voorbij hebben zien komen leek het net of je in 1940 was beland. Haal dus je accessoire inspiratie uit de stijl van de heren van de Pitti en geef er een eigen draai aan. ย Opvallen met accessoires zonder het te overdrijven, dat is de kunst.

Private Tailor & Menswear Stylist