3-delig klassiek blauw maatpak

The Navy Suit met Sebastiaan Verschuren

Zwemmer Sebastiaan Verschuren is drievoudig Europees Kampioen en Olympisch finalist. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen werd hij vijfde op het koningsnummer en bij het EK in Londen van 2016 won hij drie gouden medailles. Tijdens het Amsterdamse Sportgala in 2016, waar hij verkozen werd tot Sportman van Amsterdam, kondigde hij zijn afscheid van de topsport aan. Na zijn zwemcarrière is hij bij een van zijn vrienden van zwemschool Personal Swimming aan de slag gegaan en inmiddels is hij trotse mede-eigenaar van dit groeiende bedrijf.

Was het een moeilijk besluit om te stoppen met topsport?

“Als Olympisch sporter leef je eigenlijk altijd naar de volgende Olympische Spelen toe. Dat betekende dat ik in 2016 nog vier jaar door zou moeten gaan. Ik had mezelf altijd voorgenomen dat ik geen ‘lifestyle sporter’ wilde worden. Dat zijn sporters die zo vastgeroest zitten in het topsportleven. Die zelf ook wel weten dat ze niet beter zullen worden dan dat ze ooit geweest zijn, maar dan doorgaan omdat het vertrouwd is en misschien ook bang zijn voor wat er daarna komt. Dat is niks voor mij. Ik had inmiddels goud gewonnen op het EK, zilver op een WK, de finale gehaald op de Olympische Spelen en toen dacht ik: ga ik van die drie dingen nog één ding beter kunnen dan dat ik al gedaan heb? Met andere woorden: ga ik nog goud winnen op het WK of nog een medaille op de Olympische Spelen in 2020? Dat zag ik niet meer gebeuren. Toen heb ik de keuze gemaakt om te stoppen en daar heb ik totaal geen spijt van gehad. Ik heb geen zwart gat gezien.”

Topzwemmer met maatpak
Topzwemmer die gaat trouwen

Wat ben je daarna gaan doen?

“Een vriend van me heeft een eigen bedrijf, Personal Swimming. Hij begon met één borstcrawlcursus per week, maar dat groeide al snel uit tot een serieus bedrijf. In januari 2017 vroeg hij of ik als zzp’er bij hem wilde komen werken, zodat ik op die manier kon kijken of ik het leuk vond. De combinatie van het met zwemmen bezig zijn en mensen opleiden bleek goed bij mij te passen. Ik zei wel direct vanaf het begin tegen mijn vriend: ik vind het leuk, maar ik wil niet alleen maar één van de coaches zijn die er werken. Ik wil uiteindelijk ook meebeslissen. Zo gezegd, zo gedaan en nu ben ik sinds anderhalf jaar mede-eigenaar.”

''Als Olympisch sporter leef je eigenlijk altijd naar de volgende Olympische Spelen toe.''

Wat goed!

“Ja en inmiddels begeleiden we zo’n vierhonderd tot vijfhonderd zwemmers per week, dus het is echt gigantisch. Onze klanten zijn heel gevarieerd: van mensen die watervrees hebben tot aan mensen die deel gaan nemen aan het WK Triatlon in Kona. Dit zorgt ervoor dat het werk heel afwisselend is. Extra leuk is dat ons team bestaat uit allemaal oude zwem-maatjes die we al heel lang kennen. In 2012 zaten we bij elkaar in het zwemteam en nu werken ze bij ons als coaches. Het is dus eigenlijk één hechte vriendengroep.”

Garderobe details

Het leven van een topsporter kan als buitenstaander soms best onbegrijpbaar zijn?

“Topsport is niet te relativeren en op het moment dat je dat wel probeert te doen, is het klaar. Je moet voor iedere wedstrijd denken: Als ik nu niet win, dan vergaat de wereld. Zodra je anders gaat denken, gaat het mis.”

In je privéleven is er ook wel het een en ander veranderd?

“Klopt. Ik ben in 2017 getrouwd met mijn grote liefde, Naima. We zijn inmiddels al elf jaar samen en zij heeft de hele rise van mijn zwemcarrière van begin tot het einde meegemaakt. Het is heel fijn om iemand naast je te hebben die precies weet wat ze moet zeggen en doen.”

Portret formeel 3 delig maatpak

Navy Suit

Dé kleur die altijd gepast is, navy. Voor deze outfit is gekozen voor een hoge kwaliteit 100% wollen stof van Dormeuil. De dichtheid van de stof zorgt ervoor dat dit een favoriet winter item is.

Materiaal

Dormeuil • Royal Krono 350gr wool

Prijs

Volledig op maat • Vanaf €799.00

En een half jaar geleden werd jullie liefde bezegeld met een zoon…

“Een half jaar geleden zijn we inderdaad ouders geworden van een jongetje. Dan verandert je leven pas écht. Dat is misschien nog wel een grotere verandering dan de overstap van topsport naar geen-topsport. Gewoon omdat jouw leven ineens niet meer zo boeiend is. Af en toe leef ik meer voor hem dan voor mezelf. Hij moet verzorgd en verschoond worden, eten krijgen en zichzelf ontwikkelen.”

”Je verandert van een flierefluiter in een leven waarin bijna alles kan en mag, naar een verantwoordelijke vader. Dat is totaal anders, maar ook heel tof en zwaar tegelijkertijd. Het leukste vind ik dat je de ontwikkeling ziet. In de eerste drie, vier maanden was ik meer een verzorger. Nu voel ik me echt papa en dat gevoel groeit met de dag. Hij gaat me nu herkennen en lachen als ik binnenkom, dat is echt fantastisch. Het grootste cliché is dat je kunt zeggen dat alle clichés waar zijn, maar dat is ook gewoon echt zo! Je krijgt er zoveel voor terug.”

Hoe belangrijk is maatkleding voor jou?

“Voordat ik mijn op maat gemaakte pak van Michael & Giso aantrok, had ik nog nooit gevoeld dat een jasje of shirt precies paste. Ik weet nog goed dat ik het jasje aantrok en dacht: wow, ik heb nog gewoon ruimte om te bewegen! Als zwemmer heb je geen standaard figuur. Ik heb brede schouders en een smalle taille, dus het is echt een zoektocht om iets te vinden wat mooi zit. Een maatpak is dus echt de perfecte uitkomst voor mij. En dit is geen marketingpraatje.”

''Het is echt een zoektocht om iets te vinden wat mooi zit. Een maatpak is dus echt de perfecte uitkomst voor mij.''

Zakelijk blauw maatpak
3-delig pak met bandplooi

Ben je veel met kleding bezig in je dagelijkse leven?

“Ik probeer het een beetje basic te houden, maar het moet er wel goed uitzien natuurlijk. Ik vind het belangrijk dat mijn kleding goed zit en van betere kwaliteit is. Dat is wel veranderd hoor in de afgelopen tien jaar. In het begin maakte het me niet veel uit wat ik aan had.”

Heb je een favoriet kledingstuk of accessoire?

“Deze armband heb ik gekregen toen we een jaar getrouwd waren. Die heb ik sindsdien elke dag om, zelfs in het zwembad. En mijn trouwring natuurlijk! Ik wilde heel graag een dikke ring van mat geborsteld goud. Ik heb er lang over gedaan om er een uit te kiezen. Mijn vrouw had haar trouwring vrij snel uitgezocht, maar ik was veel kieskeuriger. Ik ga niet elke dag iets dragen wat ik niet écht mooi vind. Bij een grote man hoort ook een grote ring vond ik, dus hij mag best opvallen.”

Wat heb je meegenomen voor de shoot?

“Symbolisch heb ik mijn zwembril meegenomen. Ik wilde geen gouden medaille meenemen en tijdens mijn zwemcarrière moest ik natuurlijk altijd een zwembril op. Deze worden gelukkig steeds mooier. Vroeger waren er brillen in allerlei verschillende kleuren en de laatste jaren racete ik met een zwarte bril met oranje rand, dat is veel beter. Zwemkleding wordt überhaupt steeds hipper, dus dat is een positieve ontwikkeling.”

Tekst: Odette van der Veeken
Fotografie: Mike Vlietstra