maakwijze fullcanvas methode

Het verschil voelen: full-canvas, geplakt en half-canvas

Bij het aanschaffen van een nieuw pak zijn er veel dingen waar je rekening mee moet houden. De stof waarvan het pak gemaakt is, de pasvorm, maar vooral ook het binnenwerk. Het pak kan namelijk op drie manieren gevoerd worden: full-canvas, half-canvas en geplakt. Maar hoe kun je het verschil tussen deze verschillende stijlen eigenlijk voelen? En wat houden deze termen precies in? In deze blog proberen wij hier zo goed mogelijk antwoord op te geven.

Wat is een full-canvas pak?

Een full-canvas pak is een pak waarbij het binnenwerk bestaat uit een laag paardenhaar canvas onder de buitenste wollen laag. Full-canvas was vroeger de standaard, omdat het de vorm van het pak behoudt en tevens verzakking voorkomt. Een kwalitatieve fundering dus. Bij een full-canvas pak wordt het canvas gesneden naar de vorm van het jasje, en vervolgens aan de wol vastgenaaid. Dit levert een perfecte pasvorm op, wat direct ook de reden is dat full-canvas nog altijd erg populair is.

Full canvas binnenwerk, opengeknipt jasje, Bespoke tailoring

Wat is een geplakt pak?

Een geplakt pak is een pak waarbij de voering gelijmd wordt aan de buitenste wollen laag. Het geplakte pak was een resultaat van de toenemende vraag naar pakken, een oplossing om de grote massa te kunnen bedienen. Deze productiewijze zorgde ervoor dat het pak voor een scherpe prijs aangeschaft kon worden door klanten, maar hier zaten ook nadelen aan vast. Een geplakt pak is namelijk vaak stijf bij de borst en schouders, daarnaast kan de voering loslaten waardoor de stof gaat bobbelen. Tot slot gaat een geplakt pak aantoonbaar minder lang mee en verliest het de pasvorm bij regelmatig dragen.

Wat is een half-canvas pak?

Een half-canvas pak is een pak waarbij het canvas in het bovenste gedeelte van het jasje, borst en revers is genaaid, en het onderste gedeelte van het jasje geplakt is. Dit is de ideale middenweg voor degenen die verlangen naar een full-canvas pak, maar opzien tegen de kosten hiervan. Door de canvas enkel te verwerken in het belangrijkste gedeelte van het jasje, komt er minder handwerk aan te pas en worden de productiekosten gedrukt. Dit is uiteraard ook terug te zien in de verkoopprijs. Daarnaast gaat een half-canvas pak ook veel langer mee en is de pasvorm natuurlijker dan bij een geplakt pak.

Het verschil voelen: full-canvas, geplakt en half-canvas

Je kunt zelf gemakkelijk het verschil voelen tussen een full-canvas pak, geplakt pak en half-canvas pak. Dit doe je door de stof vast te pakken tussen de knoopsgaten en de stof van elkaar te wrijven. Voel je drie dagen? Dan is het een full-canvas pak. Bij twee lagen is het een half-canvas pak, en bij een enkele laag een geplakt pak.

Wil jij ook een keer een full-canvas of half-canvas pak ervaren? Wij vertellen je er graag meer over! Maak een afspraak of bezoek één van onze winkels in Amsterdam of Breda.