bruin gestreept maatshirt met stropdas

De stropdas en de strik

De stropdas en de vlinderdas, ook wel bekend als een strik. Waar komen deze nu eigenlijk vandaan en wanneer draag je ze? Wij zochten het kort en bondig voor je uit.

Geschiedenis

Om te beginnen met de stropdas gaan we een jaar of 400 terug de tijd in. De geschiedenis hiervan begint in de 30 jarige oorlog tussen 1618 en 1648. Toentertijd vochten ruiters uit Kroatië voor de Franse koning Lodewijk 13e. Zij droegen fel gekleurde zijden doeken om hun nek, zodat het uniform dichtgeknoopt kon worden bij de nek. Dit was dus vanuit functioneel belang. De franse koning echter, die wel hield van mode, vond het wel een fraai exemplaar. Hij noemde dit “la cravate”. Vervolgens werd deze das al snel omgetoverd tot een populair kledingstuk wat buiten haar functionele aspect ook als modieus item werd gezien.

De vlinderdas is uiteindelijk ontstaan als ontwikkeling vanuit de das die mee naar huis werd genomen door de Fransen na de oorlog tussen 1618 en 1648. Vanaf 1700 werden er dassen in meerdere varianten gedragen door de hogere klassen. Deze werden gedragen als mode item. De vlinderdas was een soort sjaal die met een strik werd dichtgeknoopt. Vandaag de dag kennen de stropdas en vlinderdas nog steeds een soortgelijke functie als dat deze voorheen hadden; het sluiten van je kleding bij je nek.

Trouwpak Maroon

Stropdas en de strik, wanneer draag je ze?

Zowel de das als de strik zijn formele accessoires. Je draagt ze volgens de etiquette alleen niet tijdens dezelfde gelegenheden. De strik wordt gedragen bij meer feestelijke gelegenheden waar de stropdas vaker wordt gedragen gedurende formele gelegenheden. Een stropdas komt voor in vele soorten en maten met verschillende kleuren en patronen. Hierdoor draagt men deze toch ook graag voor een feestelijke gelegenheid. De vlinderdas oftewel de strik wordt daarentegen niet gebruikt voor strikt formele gelegenheden, zoals op de werkvloer. Als we naar de etiquette zouden kijken, wordt de stropdas gedragen onder een pak. De strik wordt gedragen bij een smoking of rokkostuum. Echter worden etiquette regels niet door iedereen meer even nauw genomen. Zo is het erg trending om een strik te dragen bij een trouwpak, desondanks dat er geen smoking of rokkostuum wordt gedragen.

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.