vlinderdas grijs

Wanneer draag je een vlinderdas?

Frank Sinatra en zijn entourage droegen tijdens hun optreden standaard een vlinderdas. En geen 007-film is compleet zonder James Bond die een hotel of casino binnenstormt met een Walther, vlinderdas en een strakke blik. Nu ben jij natuurlijk James Bond niet, maar toch kan ook jij zeker een vlinderdas dragen. In deze blog leggen wij je uit wanneer je deze uit de kast kunt pakken.

De geschiedenis van de strik

De vlinderdas is een van de oudste vorm van dassen binnen de herenkleding. De eerste groep mannen waarvan bekend is dat ze hun nek versierden met een stuk stof, waren Kroatische huurlingen in de 30-jarige oorlog van de 17e eeuw. Deze stof werd door de Fransen ook wel cravate genoemd. De stof werd meestal losjes om de nek geknoopt. De eerste vlinderdas die enigszins lijkt op wat we nu kennen, kwam op rond 1830. In de daaropvolgende 30 jaar kregen de moderne vlinderdassen een steeds prominentere rol en tegen 1860 was de traditionele losgeknoopte cravate grotendeels uit de gratie geraakt.

De verschillende soorten vlinderdassen

Er zijn verschillende soorten vlinderdassen, namelijk zelf geknoopt, voorgestrikt en clip-on. De zelf gestrikte das is de meest klassieke en traditionele vorm. De imperfectie van een zelf gestrikte das is de charme van dit accessoire en laat zien dat deze niet voorgestrikt is. Een voorgestrikte vlinderdas is al perfect geknoopt op het moment dat je de das aanschaft. Met een haaksluiting kun je de das om en afdoen zonder dat je hiervoor de strik hoeft los te maken. Hierdoor zit de strik altijd perfect geknoopt. Ook voor de clip-on strik geldt dat deze al voor je geknoopt is, echter heeft deze das geen band die rond de nek gaat, maar een clip, zoals de naam al doet vermoeden. Dit maakt de das erg makkelijk in gebruik wanneer je hem vaak op en af wilt doen.

"Zorg er bij het dragen van een vlinderdas altijd voor dat de boord van je overhemd een wingtip heeft, zo is de band van je das mooi zichtbaar."

Materiaal van de vlinderdas strikjes

Zijde is de meest populaire stof waarvan vlinderdassen gemaakt worden. Zijde kan op verschillende manieren verwerkt en geweven worden. Een zijden vlinderdas past in principe bij ieder pak, maar wordt meestal gedragen bij black tie. Naast zijde worden er ook andere materialen gebruikt zoals linnen, katoen en wol. Wol is voornamelijk een zeer geschikte optie wanneer je meer voor een bohemian look wilt gaan. Een andere optie is fluweel, dit is vooral een hele mooie keuze bij het dragen van een smoking.

Wanneer en hoe draag je een vlinderdas?

The sky is the limit. Tegenwoordig wordt de vlinderdas voornamelijk gedragen bij een smoking en speciale of formele gelegenheden, zoals een bruiloft of ander feest. Over het algemeen geldt de regel dat wanneer een gelegenheid stropdas waardig is, een vlinderdas ook gedragen mag worden.

De vlinderdas wordt meestal gebruikt als eye catcher en mag daarom afsteken van het pak. Denk aan een opvallende streep, polka dots, paisley of een ander patroon. Aangezien het een relatief klein accessoire is mag er met dit item flink uitgepakt worden. Een vlinderdas is dan ook het ultieme accessoire om jezelf te onderscheiden van de rest van het gezelschap. Zorg er bij het dragen van een vlinderdas altijd voor dat de boord van je overhemd een wingtip heeft, zo is de band van je das mooi zichtbaar. Verder is het belangrijk dat de grote van de strik aangepast wordt op je eigen lichaams formaat. Ben je wat groter van postuur, kies dan voor een grotere strik en andersom. Naast je postuur is de breedte van je kaak een goede graadmeter of een grote strik wel of niet bij je past. Wanneer je kaak wat smaller is raden wij aan om voor een smallere strik te kiezen.

Michaël is een echte verbinder en is daarom altijd benieuwd naar jouw verhaal. Op basis van dat verhaal stelt hij een outfit voor je samen die aan al jouw wensen voldoet.