verloofd-huwelijksaanzoek-etiquette-01

Aankondiging verloving: Volgens 4 verlovings etiquette

Gefeliciteerd, jullie zijn verloofd! Nu kunnen jullie beginnen met de aankondiging verloving. Dit is een magische tijd vol vreugde en opwinding, maar het is ook belangrijk om de juiste verlovings etiquette te volgen. Of je nu net ten huwelijk bent gevraagd of degene bent die de vraag heeft gesteld, het naleven van bepaalde sociale normen en tradities kan helpen om jullie verloving soepel te laten verlopen. In deze blog zullen we je begeleiden door de wereld van verlovingsetiquette, van het delen van het nieuws tot het plannen van jullie droombruiloft. Laten we beginnen met het leggen van een solide basis voor jullie huwelijksreis!

Wie breng je als eerste het goede nieuws?

Waar vroeger een aankondiging verloving in de krant werd gedaan, gaat dat tegenwoordig digitaal. Dat is volkomen logisch, want je bereikt tegenwoordig je eigen netwerk niet meer door een stukje in de krant te plaatsen. Ondanks dat deze verlovings etiquette gewoonweg met de tijd evolueert, is het wel belangrijk om te overwegen wanneer, hoe en waar je het nieuws precies naar buiten brengt.

Volgens de verlovings etiquette vertel je het goede nieuws eerst aan je ouders, broers, zussen, tantes, ooms en eerste neven en nichten, voordat je de verloving online zet. Directe familie mag er nooit achter komen via sociale media. Hierbij is het gebruikelijk om het goede nieuws voice-to-voice te brengen, dat wil zeggen dat je ze in het echt opzoekt, belt of via FaceTime. Bovendien is het traditie om het wel persoonlijk aan je ouders te vertellen, als dit mogelijk is natuurlijk!

Aankondiging verloving: Volgens verlovings etiquette

Wat deel je in het verlovingsbericht?

Het is dus geaccepteerd dat je de verlovingsaankondiging op sociale media doet. Als jullie ervoor kiezen om jullie aankondiging verloving ook via sociale media te delen, zijn er enkele etiquetteregels om in gedachten te houden.

Zorg er ten eerste voor dat jullie partner akkoord is met het delen van het nieuws. Neem daarnaast bij het delen van jullie verloving de tijd om een persoonlijke en betekenisvolle boodschap te schrijven. Vertel jullie verhaal, deel jullie emoties en laat jullie liefde voor elkaar zien. Wees authentiek en oprecht in jullie woorden, zodat jullie aankondiging een persoonlijke touch krijgt.

Om jullie aankondiging kracht bijzetten is het belangrijk om de juiste foto te kiezen. Kies een foto die jullie als koppel representeert en die jullie geluk en opwinding uitstraalt. Dit kan een foto zijn van het moment van de aanzoek, een romantische fotoshoot of een speciaal moment dat jullie beiden koesteren. Zorg ervoor dat de foto van goede kwaliteit is en dat jullie er stralend uitzien. Als laatste is het belangrijk om bij het delen van jullie verloving op social media de gevoelens van anderen in gedachten te houden. Wees respectvol naar vrienden en familieleden die mogelijk nog wachten op hun eigen speciale moment.

Aankondiging verloving: Volgens verlovings etiquette

Save the date

Veel verloofde stellen gebruiken tegenwoordig een ‘save the date’ om er zeker van te zijn dat alle gasten aanwezig zijn op de grote dag. Wist je dat hier ook een aantal verlovings etiquette bij komen kijken? Op een save the date deel je bijvoorbeeld minimaal de datum en de locatie én geef je aan dat ze binnenkort een officiële huwelijksuitnodiging kunnen verwachten. Wat betreft de timing is het gebruikelijk om deze kaartjes minimaal een jaar voor de grote dag te versturen. Als je in het buitenland trouwt, is het echter beter om dit zelfs nog eerder te doen. Bij goede vrienden en directe familie is het gepast om vòòr het versturen van de save the date eerst even te bellen.

Aankondiging verloving: Volgens verlovings etiquette

Plus one

Vroeger was de verlovings etiquette “geen ring, niet meenemen” dit betekende dat je je partner niet mee mocht nemen naar de bruiloft als je niet getrouwd was. Maar nu stellen steeds vaker voor het huwelijk al samenwonen, is dit niet echt meer van toepassing. Hoe bepaal je dan wanneer iemand een plus one mee mag nemen? Het is jouw bruiloft dus jij mag bepalen wie er mag komen. De veiligste manier om dit te communiceren is door op de uitnodiging alle namen specifiek te benoemen. Dit geldt ook voor kinderen: als kinderen niet op de kaart staan, zijn ze ook niet uitgenodigd.

Aankondiging verloving: Volgens verlovings etiquette
Aankondiging verloving: Volgens verlovings etiquette

Afspraak voor een trouwpak

Met de aankondiging verloving nog vers in jullie geheugen, beginnen jullie waarschijnlijk vol enthousiasme aan dit nieuwe avontuur van het plannen van jullie droombruiloft. Benieuwd naar alle mogelijkheden voor trouwpak? Kom vrijblijvend kennismaken in onze boutiques in Amsterdam, Breda en Antwerpen. Onze tailors vertellen je alles over onze werkwijze en geven je een impressie van de verschillende mogelijkheden. Plan online een kennismaking in.