verloofd-huwelijksaanzoek-etiquette-01

Hoe het eigenlijk hoort: verlovings etiquette

Een huwelijksaanzoek op Instagram of zelfs trouwen via Zoom. Technologie bracht ons samen tijdens de pandemie, maar zorgde er ook voor dat de etiquette rondom de verloving veranderen. Welke tradities er precies op de achtergrond zijn verdwenen door de opkomst van het digitale tijdperk, dat vertel ik je in deze blog!

Wie breng je als eerste het goede nieuws?

Waar vroeger een verloving in de krant werd aangekondigd, gaat dat tegenwoordig digitaal. Dat is volkomen logisch, want je bereikt tegenwoordig je eigen netwerk niet meer door een stukje in de krant te plaatsen. Ondanks dat deze etiquette gewoonweg met de tijd evolueert, is het wel belangrijk om te overwegen wanneer, hoe en waar je het nieuws precies naar buiten brengt.

Volgens de etiquette vertel je het goede nieuws eerst aan je ouders, broers, zussen, tantes, ooms en eerste neven en nichten, voordat je de verloving online zet. Directe familie mag er nooit achter komen via sociale media. Hierbij is het gebruikelijk om het goede nieuws voice-to-voice te brengen, dat wil zeggen dat je ze in het echt opzoekt, belt of via FaceTime. Bovendien is het traditie om het wel persoonlijk aan je ouders te vertellen, als dit mogelijk is natuurlijk!

Wat deel je in het verlovingsbericht?

Het is dus geaccepteerd dat je de verlovingsaankondiging op sociale media doet, maar wat staat hier wel en niet in? Alles wat je je vrienden in het echt zou laten zien, kun je online ook posten. Je kunt bijvoorbeeld gerust foto’s van de ring plaatsen. Als je iemand persoonlijk zou zien, zouden ze deze namelijk ook graag van dichtbij willen bekijken.

Toch zijn er een aantal dingen die je niet hoeft te delen. Dan heb ik het voornamelijk over de kosten en karaatgrootte van de ring. Ook de winkel waar de ring vandaan komt, hoort eigenlijk geheim te blijven. Als iemand ernaar vraagt, antwoord niet in het openbaar maar stuur een privé berichtje terug.

verloofd-huwelijksaanzoek-etiquette-03

Save the date

Veel verloofde stellen gebruiken tegenwoordig een ‘save the date’ om er zeker van te zijn dat alle gasten aanwezig zijn op de grote dag. Wist je dat hier ook een aantal etiquette bij komen kijken? Op een save the date deel je bijvoorbeeld minimaal de datum en de locatie én geef je aan dat ze binnenkort een officiële huwelijksuitnodiging kunnen verwachten. Wat betreft de timing is het gebruikelijk om deze kaartjes minimaal een jaar voor de grote dag te versturen. Als je in het buitenland trouwt, is het echter beter om dit zelfs nog eerder te doen. Bij goede vrienden en directe familie is het gepast om vòòr het versturen van de save the date eerst even te bellen.

verloofd-huwelijksaanzoek-etiquette-04

Plus one

Vroeger was de regel “geen ring, niet meenemen” dit betekende dat je je partner niet mee mocht nemen naar de bruiloft als je niet getrouwd was. Maar nu stellen steeds vaker voor het huwelijk al samenwonen, is dit niet echt meer van toepassing. Hoe bepaal je dan wanneer iemand een plus one mee mag nemen? Het is jouw bruiloft dus jij mag bepalen wie er mag komen. De veiligste manier om dit te communiceren is door op de uitnodiging alle namen specifiek te benoemen. Dit geldt ook voor kinderen: als kinderen niet op de kaart staan, zijn ze ook niet uitgenodigd.

verloofd-huwelijksaanzoek-etiquette-05