zwarte smoking trouwpak trouwceremonie stap voor stap

Gastblog – De trouwceremonie stap-voor-stap

Al maanden, misschien zelfs jaren, zijn jullie bezig met de planning en organisatie van jullie bruiloft. Van de jurk en het pak, tot de tafelindeling en de styling van de verschillende ruimtes. Maar waar het uiteindelijk allemaal écht om draait is natuurlijk de ceremonie. Het moment van de waarheid. Het moment waarop jullie elkaar het jawoord geven. Waarna jullie als getrouwd stel door het leven zullen gaan. Maar hoe ziet zo’n ceremonie er eigenlijk uit? Wat is een goede tijdsindeling en wat moeten jullie vooral niet vergeten? Om deze vragen te beantwoorden hebben we gevraagd aan voormalig weddingplanner Vertrouwd met Anne of zij jullie stap voor stap mee kan nemen in hoe de trouwceremonie eruit ziet en welke keuzes je kunt maken.

Vanuit mijn ervaring als voormalig weddingplanner zal ik jullie hier stap-voor-stap in meenemen, maar… Mijn belangrijkste advies is altijd: een ceremonie ziet eruit zoals jullie willen. Niks moet en alles mag. Dus voel jullie vrij om aan deze invulling een eigen draai te geven, en zie dit vooral als een eerste handvat. Let’s go!

1. De Entree

Vaak hoor en zie ik terug dat vooral de bruid hier al jarenlang van droomt: de first look tijdens de ceremonie. Dit betekent letterlijk dat de bruid en bruidegom elkaar voor het eerst zien bij het altaar. De gasten zitten, de bruidegom staat klaar en de muziek, live of vanuit een box, wordt ingezet. En dan is het moment daar: de entree van de bruid aan de arm van, bijvoorbeeld, de vader. Vergeet niet om even stil te staan bij de keuze van het lied waarop je als bruid binnenkomt. Kies een liedje dat iets zegt over jou als bruid of over de band tussen bijvoorbeeld jou en je vader of jou en je aanstaande man. Wanneer een bruid graag weggegeven wordt, zoals hier omschreven, stel ik ook altijd de vraag of de man het leuk vindt om een eigen entree te maken. Want daar mag best even wat aandacht naar uitgaan. Bijvoorbeeld door een binnenkomst met eigen lied en/of aan de arm van moeder. Willen jullie het heel anders en bijvoorbeeld gewoon samen, hand in hand, binnenkomen? Dat kan natuurlijk ook.
dylan amsterdam trouwlocatie de entree

2. Welkom

Na binnenkomst van het bruidspaar, waarbij vaak enkele traantjes worden gelaten, neemt de ceremoniespreker het woord. Dit kan een (zelfstandig) trouwambtenaar zijn, maar ook een goede vriend/vriendin of letterlijk een ceremonieel spreker. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval wanneer jullie ervoor hebben gekozen om op een andere dag officieel voor de wet te trouwen. Na een warm welkom volgt soms een kort moment waarin een paar praktische zaken medegedeeld kunnen worden, zoals telefoon op stil en geen foto’s maken tijdens de ceremonie. Dit kun je ook vermijden door de spreker te vragen deze mededelingen te doen voordat het bruidspaar arriveert. Verder is het welkomstwoord vaak een uitgelezen moment om naast het bruidspaar ook andere belangrijke gasten te verwelkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld getuigen en ceremoniemeesters.

3. Het liefdesverhaal

Dan begint het echt! De spreker neemt het woord en vertelt het liefdesverhaal van het bruidspaar. Een trouwambtenaar van de gemeente heeft in vergelijking met bijvoorbeeld een zelfstandig trouwambtenaar een minder uitgebreide voorbereiding getroffen, waardoor de lengte en inhoud van dit gedeelte erg kunnen verschillen. Sta daarom van tevoren goed stil bij jullie wensen voor dit onderdeel. Vinden jullie het belangrijk om invloed te hebben op dit verhaal en de informele of juist formele wijze waarop dit verhaal wordt gebracht? Twijfel dan niet en kies zelf een trouwambtenaar of spreker. Wat het ook wordt, het moet bij jullie passen.

tafel styling bloemen liefdesverhaal
dansen in het gras het liefdesverhaal

4. De geloften

Nadat de spreker zijn of haar speech heeft uitgesproken, is het aan jullie. Bruid en bruidegom nemen om de beurt het woord en spreken, ten overstaan van alle vrienden en familie, aan elkaar uit waarom ze met de ander samen zijn en willen trouwen. Dit moment is vaak een echte tranentrekker. De geloften geven wat mij betreft dan ook écht een emotionele en mooie meerwaarde mee aan de ceremonie. Maar toch is het ook heel begrijpelijk wanneer jullie dit te spannend vinden of dit liever met elkaar willen delen zonder de gasten erbij. Is het vooral de spanning die jullie weerhoudt? Denk dan eens rustig na over een alternatief waarbij dit misschien minder wordt, zoals een pianospel of gedicht. Maar ook hierbij geldt: doe vooral wat goed voelt voor jullie.

5. Het jawoord

Nadat jullie de geloften aan elkaar uit hebben uitgesproken, is het grote moment aangebroken: het jawoord dient gegeven te worden. Maar voor dit gebeurt, is het goed om nog even na te denken of er nog anderen zijn die jullie tijdens de ceremonie graag het woord willen geven. Bijvoorbeeld een vader, moeder of getuigen? Mocht dit het geval zijn, dan is mijn advies om dit te doen voor jullie geloften, zodat het jawoord aansluit op jullie eigen woorden. Aangekomen bij dit moment zal de spreker vragen of het bruidspaar wil gaan staan en elkaar de rechterhand wil geven. Daarna volgt de vraag of jullie met elkaar willen trouwen waarop een positief antwoord wordt verwacht. Dit mag letterlijk ‘ja’ zijn, maar ‘heel graag’ mag bijvoorbeeld ook. Het jawoord wordt meestal bezegeld met de uitwisseling van de ringen en een kus. Denk hierbij na of jullie de ringen zelf bij jullie houden of dat iemand (bijvoorbeeld jullie lieve viervoeter) deze komt brengen.

trouwceremonie stap voor stap-ringen-

6. Tekenen en afsluiting

Dan het is tijd voor wat officiële handelingen: het tekenen van de akte door het bruidspaar, de getuigen en trouwambtenaar. Dit neemt vaak een paar minuten in beslag en om te voorkomen dat het een ongemakkelijk stiltemoment wordt, adviseer ik altijd om op de achtergrond een muziekje aan te zetten (of live te laten spelen). Na het tekenen gaat iedereen weer zitten en neemt de ceremoniespreker nog even het woord. Hij of zij zal misschien nog wat praktische informatie verkondigen over de rest van de dag en in ieder geval over hetgeen na de ceremonie van de gasten wordt verwacht. Bijvoorbeeld het vormen van een haag, zwaaien met wedding wands, gooien van rijst of gewoon door te lopen naar de ruimte waar taart en champagne klaarstaan. Hierna is het aan het bruidspaar om de ceremonie (onder begeleiding van muziek) te verlaten.

Dan is de ceremonie alweer ten einde, maar niet getreurd, want vaak is nu het moment van taart en champagne: proost op jullie huwelijk! Gevolgd door bijvoorbeeld een borrel, een diner en eventueel een groot feest tot in de late uurtjes.

 

Weddingplanners denken graag mee met de juiste invulling van jullie ceremonie. Want elk bruidspaar en dus ook elke trouwceremonie is anders!

In samenwerking met Vertrouwd met Anne (voormalig weddingplanner)