Sustainable wedding duurzaam trouwen smoking trouwpak scaled e1660832043793 | Michael & Giso

How to organize a Sustainable Wedding

Duurzaam trouwen, is dat niet een beetje te ver gezocht? Zeker niet! Tegenwoordig rijden we in elektrische auto’s, eten we meer plantaardig en scheiden we afval. Dus waarom zou je tijdens je grote dag ook niet een paar aanpassingen doen, of misschien wel een volledig sustainable wedding organiseren? In deze blog vertel ik je hoe jij jouw huwelijksdag duurzaam kunt organiseren!

Het trouwpak

Bij Michael & Giso werken we graag samen met duurzame en innovatieve stoffenhuizen,  Dormeuil is daar een goed voorbeeld van. Zij hebben een duurzaam productieproces gecreëerd aan de hand van vier criteria: de leefomstandigheden van de schapen, kwaliteit van de vezels en stoffen, de traceerbaarheid en het milieu. Naast onze samenwerking met duurzame stoffenhuizen is het fijne van maatwerk dat elk pak uniek voor jou wordt gemaakt. Daarom hebben wij geen onnodige voorraad en wordt er ook nooit overgeproduceerd.

Maar wat kun jij doen om een duurzame twist te geven aan je trouwpak? Je trouwpak eenmaal dragen is niet zo sustainable. Onze tailors zijn er daarom in gespecialiseerd om een pak samen te stellen dat je na je trouwdag nog door kunt dragen. Dat is wel zo fijn als je een grote investering doet. Door het binnenwerk in een trouwpak op maat, kun je bovendien de items gemakkelijk in en uit laten nemen als je wat kilo’s aankomt of afvalt. Dit zorgt ervoor dat je een leven lang plezier hebt van je maatwerk items. Maatwerk is hoe dan ook sustainable! 

Duurzaam trouwpak smoking strik bowtie sustainable wedding scaled e1660832071968 | Michael & Giso
Smoking donkergrijs trouwpak sustainable wedding scaled e1660832089139 | Michael & Giso

De trouwjurk

Ook voor de jurk is het mogelijk om een duurzame keuze te maken. Zo kun je bijvoorbeeld voor een tweedehands jurk kiezen. Ben je bang dat dit jou niet helemaal het ‘wauw gevoel’ geeft? Dan kan Hanneke Peters Couture jou misschien wel helpen. Ze maakt voor elke klant één unieke jurk in haar atelier in Breda. Daarnaast heeft ze onderzoek gedaan naar duurzame stoffen. In de jurk van deze styled shoot is er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van 100% gerecyclede materialen. Zo zie je maar dat een duurzame jurk ook chique en elegant kan zijn!

bruidspaar duurzame bruiloft getrouwd stel jurk trouwpak scaled e1660832060275 | Michael & Giso
Duurzame trouwjurk sustainable wedding conscious chique jurk scaled e1660832077759 | Michael & Giso

Weddingplanner

Vind je het zelf lastig om een sustainable wedding te organiseren? Laat het dan over aan een sustainable weddingplanner. Zij weten van A tot Z waar ze op moeten letten. Je kunt er ook voor kiezen om een paar aspecten duurzaam te maken. Denk bijvoorbeeld aan energieverbruik, de locatie, het afval en zelfs het aantal gasten dat je uitnodigt. Immers geldt: hoe meer gasten, hoe meer uitstoot. Wist jij dat een bruiloft een gemiddelde uitstoot heeft van 10 ton CO2? Dat is meer dan een gemiddeld huishouden per jaar!

Voor het stylen van je bruiloft kun je denken aan producten uit Nederland of zelfs lokale producten. Denk bijvoorbeeld aan de bloemen. Wil je het helemaal goed doen? Kies dan voor droogbloemen. Je kunt jouw mooie trouwboeket dan nog ontzettend lang bewaren!

Uitnodiging bruiloft duurzaam organiseren wedding scaled e1660832096646 | Michael & Giso

Catering

Vegan of vegetarisch eten is helemaal in lijn met een duurzame levensstijl. Immers: hoe minder vlees en dierlijke producten je eet, hoe minder je uitstoot. Je hoeft jouw gasten echter niet per se een vegan of vegetarisch menu voor te schotelen om jouw steentje bij te dragen aan het milieu. Overweeg bijvoorbeeld om lokale streekproducten te gebruiken voor de borrel of het diner. Ook seizoensgebonden producten zijn vaak een stuk duurzamer. Misschien zijn deze ook wel biologisch, dat is helemaal mooi meegenomen! Omdat je het eten lokaal en seizoensgebonden koopt, bespaar je ook nog eens geld. Wil je de duurzame lijn doortrekken in het servies? Kies dan altijd voor materialen die je kunt hergebruiken.

Tafelschikking tafelindeling bruiloft scaled e1660832127883 | Michael & Giso

Vervoer

Zie jij jezelf en je aanstaande al met de lokale tram aankomen op je trouwlocatie? Het is wel een toffe en unieke manier! Liever toch iets intiemer aankomen, kies dan voor een elektrische auto. Mocht je graag willen dat jouw gasten op een sustainable manier aankomen op de locatie, regel dan een bus en laat ze verzamelen op een afgesproken punt. Of nog beter; laat je gasten op de fiets komen naar een locatie bij jullie in de buurt! Uiteraard alleen als dit mogelijk is. Heb je vrienden en familie die in het buitenland wonen? Organiseer dan een livestream, zo zijn ze er toch een beetje bij.

Duurzame wedding conscious vervoer afval scaled e1660832121761 | Michael & Giso

Afval

Wil je graag zo min mogelijk afval creëren op jouw bruiloft? Ik heb hier een aantal handige tips voor je op een rij gezet:

  • Gebruik geen plastic, maar glas.
  • Kies voor duurzame versieringen.
  • Hapjes serveren? Gebruik herbruikbare bakjes.
  • Scheidt je afval.
  • Heb je veel eten over? Verdeel het onder je gasten, zodat je niks weg hoeft te gooien.
bruiloft taart wedding cake duurzame wedding scaled e1660832105498 | Michael & Giso
Duurzaam sustainable wedding champagne bruiloft scaled e1660832112886 | Michael & Giso

Cadeaus

Bij een bruiloft horen uiteraard cadeaus. Super lief! Maar helaas niet heel erg duurzaam. Mocht je de cadeaus een duurzame twist willen geven, schrijf dan op de uitnodiging dat de gasten die graag een cadeau willen geven een donatie kunnen doen aan een goed doel. Dit goede doel kun jij natuurlijk zelf uitkiezen!

 

Leuk feitje: de styled shoot in deze blog is volledig sustainable!

Geïnspireerd geraakt door deze blog en nog op zoek naar een duurzaam trouwpak? Maak dan zeker een vrijblijvende afspraak met een van onze tailors en zij laten jou kennismaken met het duurzame proces van maatwerk. Ook kunnen zij je helpen met het vinden van duurzame wedding leveranciers om jullie sustainable wedding naar een hoger niveau te tillen.