Organiseer zelf een whisky proeverij
Verfijndheid, dat is wat maatwerk kleding en whiskey met elkaar gemeen hebben. Wil jij een echte gentlemen’s avond organiseren? Trek dan je mooiste kostuum uit de kast en verras jouw vrienden met een bijzondere whiskey proeverij, die jij helemaal zelf hebt georganiseerd. Wij spraken Joey de Nijs, een lopende encyclopedie wat betreft whiskey. Zelf organiseert hij bij restaurant de Barbier in Breda alles omtrent whiskey en begeleid hij proeverijen. Wij vroegen hem naar deze verfijnde borrel en hoe je zelf een whiskey proeverij kunt organiseren.
Welke thema’s zijn toegankelijk genoeg als beginnende whiskykenner?
Thema’s bedenken voor proeverijen is niet altijd makkelijk, maar door veel te blijven lezen en op te zoeken komen er altijd wel weer nieuwe thema’s naar voren. Als ik kijk naar de thema’s die ik in het verleden aan bod heb laten komen, werkte regio’s altijd goed. Bijvoorbeeld de regio Speyside, een rondje rond de wereld.
Hoe houd je de proeverij voor iedereen relevant en boeiend?
Het is belangrijk om de informatie aan te passen aan de aanwezigen. Begin daarom met een kleine kennismaking, waarin je vraagt naar iedereen zijn ervaring en kennis. Hier kun je de proeverij op afstemmen. Wanneer je thuis een proeverij organiseert, kun je dit voordat je inkopen gaan doen vragen. Zo weet je zeker dat je de juiste flessen in huis haalt.
"Zoek van tevoren de smaken en smaaknotities op om vervolgens te beginnen met het combineren."
Zijn er mensen bij die nog weinig ervaring hebben met het drinken van whiskey? Begin dan bij de basis, dus geen whiskey’s met ontzettend complexe smaak samenstellingen. Geef de mensen de mogelijkheid tussentijds vragen te stellen. Het is prettig dat je, je goed laat adviseren over de whiskey die je koopt. Zo weet je waarom er voor welke fles gekozen is en kun je hier ook iets over vertellen. Wederom, keep it simple! Houd het bij ongeveer vijf soorten whisky en serveer tussendoor een kaasplankje om iedereen bij de les te houden.
Je begon net over een kaasplankje. Nu is bij wijn de algemene regel dat je bij vlees een rode wijn drinkt en bij vis een witte wijn, maar wat kan je eigenlijk het best serveren bij whiskey?
Iedere stijl whiskey vraagt om bijpassende gerechten en hapjes. Kaas, schelpdieren en gerookte vis zijn veel geziene combinaties met whiskey, maar ook daarin passen sommige combinaties wel en sommigen niet. Zoek van tevoren de smaken en smaaknotities op om vervolgens te beginnen met het combineren.
Wat is jouw beste tip om zelf een proeverij te organiseren thuis?
Thuis een proeverij organiseren is altijd leuk. Je kan al je vrienden uitnodigen en schenken en serveren wat jullie zelf lekker vinden. Mijn advies is om de taken een beetje te verdelen. Zo spreekt het concept van een BYOB (bring your own bottle) mij erg aan. Alle personen die meedoen nemen een fles mee waar ze op de avond zelf iets over (moeten) vertellen. Op deze manier zijn er genoeg verrassingen en is iedereen er actief mee bezig. De host kan de gastvrijheid en de hapjes verzorgen.
Welke fles mag niet ontbreken?
Flessen die niet mogen ontbreken bestaan er eigenlijk niet, smaak is altijd subjectief en daarom kan ik niet een fles opnoemen die iedereen altijd lekker vindt. Ook werk je natuurlijk met thema’s en budgetten, waardoor je nooit altijd op een paar ‘standaard’ flessen uitkomt.
"Waar je naar mijn bescheiden mening een goede whisky aan kan herkennen is de balans. Standaard smaken moeten niet teveel overheersen, zoals vanille, toffee, hout of rook."
Waar herken je een goede whiskey aan?
Waar je naar mijn bescheiden mening een goede whisky aan kan herkennen is de balans. Standaard smaken moeten niet teveel overheersen, zoals vanille, toffee, hout of rook. Er moet ook diepgang in te vinden zijn, zoals hinten van fruit. Een whiskey moet niet te scherp zijn. Zo zijn er genoeg whiskey’s die 60% alcohol bevatten, maar een stuk makkelijker te drinken zijn dan sommigen van 40%. Dit komt door de herkenbare ingrediënten die erin verwerkt zijn.
Wel of niet on the rocks?
Mijn voorkeur op het gebied van ‘on the rocks’ is dat ik liever niks wat met ijs te maken heeft in mijn whiskey wil hebben. Een paar druppels water toevoegen aan whisky kan ervoor zorgen dat smaken zich openen, maar met ijs verwatert de drank te veel en wordt het extra gekoelt. Mijn advies is daarom altijd: proef eerst en voeg daarna eventueel wat water toe. Je kunt deze keuze namelijk niet meer terugdraaien.
Joey had nog een afsluitende tip voor de thuisdrinker. “Zelf heb ik altijd een variatie aan flessen openstaan een Ierse whiskey, een gerookte whiskey en altijd wel een paar whiskey’ s die op sherryvaten hebben gelegen. Om je eigen thuisbar te creëren zou ik zeggen: blijf proeven. Als je whiskey’s blijft proeven en nieuwsgierig blijft, heb je over een tijdje je eigen selectie bepaalt en altijd iets lekkers in huis. Het grote voordeel aan whiskey is dat een open fles gemiddeld een tot drie jaar goed blijft”.
Besteed je liever een proeverij uit en wil je een proeverij bijwonen bij de Barbier in Breda? Bezoek de site om meer over Barbier Breda te ontdekken en direct te reserveren.