Klaas Dijkhoff jasje, pantalon, vest

Interview: de eigenwijze stijl van Klaas Dijkhoff

“Eigenwijs klassiek, zoiets?” Klaas Dijkhoff moet even nadenken over de vraag hoe hij zijn eigen stijl zou omschrijven. “Het is inderdaad zo dat je probeert een stijl te zoeken en niet een trend te kopiëren. Driedelig wordt natuurlijk al snel als klassiek gezien, maar je kunt er wel een moderne twist aan geven.”

De fractievoorzitter van de VVD werd er in 2017 de Best Geklede Man van Nederland mee. Toch wordt die twist nog niet door iedereen begrepen. “Ik vind het altijd wel grappig als mensen me erop wijzen dat de patronen van mijn jasje en mijn broek verschillen. Dan zijn ze bang dat je je ’s ochtends in het donker hebt vergist.”

Klaas Dijkhoff aankleden 3 delig pak

Savile Row

Kort nadat hij de Kamer in ging, nam Dijkhoff uit nieuwsgierigheid een kijkje bij de vakmensen op Savile Row. “Ik vroeg me af: wat kost zoiets? Toen ben ik meteen weer weggegaan.” Voor zijn bruiloft liet hij alsnog zijn eerste maatpak maken. Niet in Londen, maar bij Michael & Giso in Breda. Of hij het nog wel eens draagt? “Ja, woensdag nog.”

Het begon bij Michael & Giso voor hem eerder al met maathemden. “Vaak moet je vanwege één deel van je lichaam een grotere maat. Maar dan is alles dus een maat groter en ziet het er met al die extra centimeters stof meteen rommelig uit. De maathemden vond ik dus al een hele vooruitgang.”

"Wouter Bos had ineens een kabeltrui aan, terwijl hij eigenlijk een stropdassenman is."

Goede en slechte stropdassen

Toen hij de politiek in ging, kreeg hij nog wel eens te horen dat hij té goed gekleed was. “Men dacht dat mensen wilden dat politici er wat slonziger bij liepen. Ik vind het prima als je in de Tweede Kamer in een spijkerbroek loopt, als dat is wie je bent. Daardoor doe je je werk niet beter of slechter. Maar als het bij je past om aandacht aan je kleding te besteden, dan moet je dat gewoon doen. Wouter Bos had in campagnetijd ineens een kabeltrui aan, terwijl hij eigenlijk een stropdassenman is. Daar prikken mensen direct doorheen.”

De stropdas, het woord is gevallen. Kan een politicus zonder? Op zich wel, denkt Dijkhoff. “Al zijn er gelegenheden waarbij je er echt niet aan ontkomt. Je kunt niet bij een buffet van de koning aankomen zonder stropdas. Zelf draag ik ze niet altijd, maar wel vaak. Omdat het onderdeel is van mijn stijl, omdat een goede stropdas mijn outfit afmaakt. Maar je ziet ook heel veel slechte stropdassen. Mensen die er gedachteloos een omdoen omdat het moet en niet nadenken of die das wel bij het pak past.”

Finetunen van outfit Klaas Dijkhoff
Klaas Dijkhoff Esquire best geklede man 3 delig pak

Oud T-shirt en een petje

De verkiezing tot Best Geklede Man brengt voor Dijkhoff geen extra druk met zich mee. “Als ik op een warme zaterdag met mijn vrouw en dochter ben, dan loop ik ook gewoon in een korte broek en een oud T-shirt. Met een petje op. Dan maken mensen wel grappen. En met carnaval krijg je ‘m ook terug. Maar daardoor ga ik niet ineens in het weekend een pak aantrekken. Het enige effect van de verkiezing is dat ik met mijn pakken tegenwoordig soms nog wat verder ga in de eigenwijsheid. Want nu mag het.”

Zo blijft hij zijn stijl continu aanpassen en vernieuwen. “Het is niet zo dat ik op een gegeven moment denk: dit is mijn uniform en zo blijft het voor altijd. Sommige mensen hebben dat wel, en die kunnen daarin heel goed gekleed zijn. Mark Rutte bijvoorbeeld. Die heeft helemaal uitgedokterd wat bij hem past en dat draagt hij. Dat is heel herkenbaar. Het is ook solide en betrouwbaar. Zo van: ‘daar houd ik me niet mee bezig, want ik moet het land runnen’. Die soberheid sluit goed aan bij zijn karakter. Maar dat is niet wie ik ben.”

Fotografie: Marilyn Bartman
Tekst: Roelof Smit