Gentle men Alessandro Ricciardelli

Alessandro Ricciardelli over Numeroventi

We ontmoeten Alessandro in Florence. Hij is een rasechte Italiaan, geboren en getogen in het prachtige Florence. Vol passie vertelt hij over zijn creatieve werkplek en de bijzondere stad waar hij alle hotspots weet te vinden. Zijn muzikale creativiteit, contact met artiesten en de liefde voor de stad zijn de juiste combinatie voor zijn werk bij Numeroventi.

Numeroventi is de plek waar artiesten van over de hele wereld terecht kunnen om zichzelf te ontwikkelen en te promoten. “Als Numeroventi willen wij het thuis zijn voor contemporary artists in Florence. We willen de creativiteit bevorderen en het centrum zijn van deze music scene. Creatievelingen krijgen bij ons de kans hun prestaties over te dragen aan het grotere publiek. Samen met hen ontwikkelen we geweldige events. We zetten ons allemaal in om een zo goed mogelijk product neer te zetten, deze samenwerking vind ik een van de leukste dingen van deze job.” Het is duidelijk te zien dat Alessandro trots is op het bedrijf waarvoor hij werkt. Vanaf de opstart van Numeroventi is hij nauw betrokken geweest. “Het is leuk om te zien hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld. Het concept was bedacht om een plek te bieden voor evenementen gerelateerd aan art and other things. Maar het is zo veel meer geworden dan dat.”

Interieur Italie Florence
Details Denim maatshirt

Art Residence in Florence

Bewonderend kijkt hij om zich heen. “Het is een plek geworden waar we niet alleen evenementen en exposities houden. We nemen de exposanten mee in de wereld van Florence.” Wanneer we om ons heen kijken zien we dat het inderdaad niet alleen een locatie is voor evenementen. Het is echt een thuis waar artiesten kunnen verblijven tijdens hun werk in Florence. Alessandro gaat verder: “Wanneer kunstenaars bij ons residentie zoeken of een event willen organiseren, is het niet belangrijk hoeveel ze betalen. Het gaat vooral om een goede klik met elkaar. Daarom hebben we van tevoren vaak een skype gesprek om te kijken of we bij elkaar passen. Mensen die hier komen, werken niet alleen met ons samen, we delen ons leven met elkaar hier in Florence.”

''Mensen die hier komen werken niet alleen met ons samen, we delen ons leven met elkaar.”

Het oude gebouw waar Numeroventi in gevestigd is, laat zien dat het een rijke geschiedenis heeft. De locatie komt uit 1510 vertelt Alessandro. Er is in alle jaren veel veranderd, de vloer is nog origineel van toen. Hoe verder je omhoog gaat hoe meer het gemoderniseerd is. Het gebouw heeft vele functies gekend, zo heeft het pand gefungeerd als kantoor van de Minister van Financiën toen Florence de hoofdstad van Italië was. Als we vragen naar het verleden van Numeroventi begint Alessandro te vertellen: “Deze plek is twee jaar geleden ontstaan nadat ik in contact was gekomen met Martino. Hij was de eigenaar van een geweldige open house in Barcelona. Toen zijn project Numeroventi in Florence van start ging, kreeg ik de mogelijkheid hem te ontmoeten via een gemeenschappelijke vriend. Hij was op zoek naar iemand die Florence goed kent en het administratieve gedeelte op zich kon nemen. En dat was ik!”

Waistcoat op maat

Van Open House tot Numeroventi

Het samenwerken was begonnen, samen zijn ze hun creatieve ideeën over het concept gaan verwezenlijken. Zo begon het als een open house voor projecten gelijk aan die in Barcelona. Al snel is Numeroventi ontwikkeld tot een residence voor artiesten en mooie projecten uit de creatieve sector. We vragen Alessandro hoe het concept uiteindelijk zo is gegroeid. “Dat is een mooi verhaal. We begonnen met een expositie van een kunstenares uit Florence. Tijdens haar expositie ontstond er een natuurlijk proces van exposeren en het overbrengen van haar creatieve skills op het publiek. Dat was geweldig! Er ontstond een bijzondere interactie tussen de kunstenares en de bezoekers. Dit wilden we vasthouden. Hierdoor ontstond het idee van de open studio’s. Al snel kwam de vraag: Waarom starten we geen residentie waar kunstenaars kunnen werken en wonen tijdens hun verblijf in Florence? En zo ontstond het huidige concept van Numeroventi.”

‘’Er ontstond een bijzondere interactie tussen de kunstenaar en de bezoekers.''

Alessandro stelt voor een rondje door de stad te lopen waar hij zo van houdt. Wanneer we op weg naar buiten zijn, begint hij te vertellen over zijn werkdag. “Het is zo fijn dat geen een dag hetzelfde is. Op een normale werkdag start ik tussen 9u en 10:30u, afhankelijk van hoeveel ik te doen heb. Dit lijkt misschien relaxed, maar er zitten zeker dagen tussen dat ik tien tot twaalf uur achter elkaar aan het werk ben. Andere dagen moet ik twee uur echt iets voor de zaak doen, waarna er vrienden komen om te lunchen om vervolgens naar een expositie te gaan van een bijzondere kunstenaar, tot slot sluiten we af met een borrel. Klinkt als een goede werkdag he?” Zegt hij met een knipoog.

Alessandro Numeroventi
Interieur Alessandro Ricciardelli bank
Maatshirt denim Italie

Old meets new

Gelukkig leeft Alessandro niet alleen maar voor zijn werk. Maar ook voor muziek. Hier heeft hij natuurlijk ook veel mee te maken bij Numeroventi. Toch is hij in zijn vrije tijd het liefst bezig met muziek maken als componist. Hij trekt veel op met dansers en choreografen wanneer hij zijn eigen muziek componeert. “Het maken van muziek is door de jaren heen steeds professioneler geworden, toch blijf ik dit als hobby zien. Ik heb een baan en één is meer dan genoeg.” glimlacht hij.

Terwijl we ons door de mooiste straten van Florence bewegen wijst Alessandro ons op authentieke details van de stad. Wanneer we vragen naar een hotspot die we zeker niet mogen missen tijdens ons bezoek aan Florence, vraagt hij ons geduld te hebben. We lopen de hoek om waarna hij ons glimlachend wijst op een bijzondere winkel. “Dit is dé plek voor vintage wereldkaarten, genaamd UB. Een geweldige winkel waar je naast wereldkaarten ook andere geweldige vintage spullen kunt vinden. Hier ga ik erg graag op zoek naar bijzondere items.” We begrijpen direct waarom deze plek zo geliefd is, het is zeker een aanrader om deze plek te bezoeken wanneer je in Florence bent.

 

Fotografie: Marilyn Bartman