Tommy Driessen Gentlemens Story | Michael & Giso

Tommy Driessen

Ik ben Tommy Driessen, 35 jaar en ik ben eigenlijk ieder uur en iedere dag van de week met styling bezig. Mijn ouders hebben mij opgevoed met een enorme passie voor ambacht, details en klassieke spullen. Ik heb een nuchtere houding en sta met beide benen op de grond maar ik houd ook heel erg van uitgesproken dingen. Voor mij is het nooit: “doe maar normaal, dan doen je al gek genoeg”. Dat vind ik zo’n aparte uitspraak.

Van Wijchen naar Hilversum naar Amsterdam

Als klein jongetje wist ik niet meteen dat ik stylist wilde worden. Ik wist wel dat ik iets bij de televisie wilde doen, dat vond ik zo iets magisch hebben. Maar ik kwam uit een dorp en dan is het wel een ver van je bed show om naar Hilversum te gaan. Er is niemand in de buurt die je aan je hand meeneemt en vertelt wat je moet doen of waar je moet zijn. Dus ik ben die wereld uiteindelijk zelf gaan ontdekken. Ik studeerde eerst aan de Media Academie en ik heb daarnaast als bijbaan in de studio gewerkt, ook nog als camera-assistent! Gewoon puur om in de studio te zijn en te zien wat er gebeurde en te ontdekken wat ik leuk vond. 

“Mode gaat echt niet altijd voor. Wanneer iemand slecht nieuws krijgt, is mijn menselijke en empathische kant veel belangrijker.”

Gentlemens Story Tommy Driessen 2 | Michael & Giso
Gentlemens Stories Smart Casual Outfit | Michael & Giso

Daarna ben ik in Amsterdam terechtgekomen, waar ik voor een online entertainment magazine werkte. Er werd mij gevraagd content te maken, zoals een cover. Er komt veel kijken bij het creëren hiervan, dus ik ging agentschappen bellen voor mensen op de cover en ik ging naar winkels om kleding te lenen.  Zo ben ik in aanraking gekomen met styling en bouwde ik een steeds groter netwerk op. Na twee jaar haalde ik mijn eigen opdrachten binnen en voelde ik dat dit was wat ik wilde doen. Ik ben toen vrij snel voor mezelf begonnen.

Het leven van een topstylist

Het duurde uiteraard wel even voordat mensen echt naar mij toekomen zo van: “ik heb Tommy hiervoor nodig”. Daar moet je ook wel wat voor inleveren; je moet jezelf continu bewijzen. Je moet bovendien echt in jezelf gaan geloven. De eerste paar keren stond ik best wel onzeker op de set, maar uiteindelijk is het essentieel dat je jouw zekerheid overbrengt op de mensen met wie je werkt, anders gaat het niet lukken. Bij mij kwam dat kantelpunt ongeveer rond mijn tweeëntwintigste. Bepaalde samenwerkingen hebben daar ook echt wel aan bijgedragen, zoals mijn opdracht voor Petticoat, met Chantal Janzen. Ik heb aan het begin ook veel met Kim Lian gewerkt. Zij gaf mij de kans om mezelf als stylist te laten zien en bewijzen. Ik vond het allemaal heel spannend, maar ik had deze opdrachten en het vertrouwen wel nodig om die boost te krijgen.

michael tailor michael giso Amsterdam 2 | Michael & Giso

Tailor's Note - Michael

“Ik vind het zo leuk dat Tommy zijn visie op kleding en styling zo overeenkomt met waar wij als Michael & Giso voor staan. Die oprechte verbinding met elkaar opzoeken om vanuit tot een persoonlijke outfit te komen is wat mij betreft waar dit vak om draait. Naast onze voorliefde voor mode is deze visie denk ik één van de redenen dat wij zo fijn samenwerken.”

Als stylist heb je trouwens geen baan van 9 tot 5, het is gewoon zeven dagen in de week knallen. Natuurlijk ga ik wel eens op een maandagochtend of dinsdagmiddag even snel een kopje koffie doen met een lekker broodje, maar dan moet ik alsnog in de studio zijn om 5 uur, tot 3 uur ‘s nachts. Na een opname moeten alle spullen ook weer uitgepakt worden en naar de stomerij gebracht. Geen weekend, geen vrije dagen, en werktijden bestaan eigenlijk ook niet. Je rondt projecten af en dan staat het volgende project weer voor de deur. Overal zit best wel veel vaart achter.

Gentlemens Story Tommy Driessen 3 | Michael & Giso

“Mijn vak kun je niet leren, dat is echt een gift, daar ben je mee geboren. Als je zo’n voorliefde hebt, dan komt dat er hoe dan ook uit. Zo wilde ik heel graag mensen mooier maken en op die manier de wereld mooier maken. En dat is echt niet alleen met kleding.”

Kleding gaat niet altijd voor

Wat veel mensen niet weten is dat stylen niet alleen om kleding draait. Ik werk nauw samen met mensen en dat betekent dat er een goede basis van vertrouwen moet zijn. Als degene die ik kleed bijvoorbeeld door iets moeilijks heen gaat of slecht nieuws krijgt, dan is diegene niet in de mindset om een glamour jurk aan te trekken en live te gaan. Ik moet er dan ook voor diegene zijn om de knop om te zetten. Daar is vertrouwen, menselijkheid en empathie voor nodig. Je wilt dat diegene in zijn kracht staat, en dat is als stylist ook mijn taak. Je moet het echter ook aanvoelen wanneer het echt niet gaat. Dan gaat mode niet altijd voor.

Juist omdat dit vak zo persoonlijk is, kun je het op het allerbeste niveau uitvoeren als je die extra klik hebt met mensen. Dat versterkt elkaar; dan pas komt het allemaal samen. Je zit namelijk op de meest kwetsbare momenten in iemands aura; je deelt de mooie en de verdrietige momenten met elkaar. Ik werk al een langere tijd samen met Humberto Tan, daar heb ik echt een fijne klik mee. Vanzelfsprekend heb ik niet met iedereen die connectie, en dat is maar goed ook, anders wordt het te druk en onoverzichtelijk. Ik heb vaak genoeg met artiesten gewerkt waar ik minder mee had, maar dat was wel te gek om te doen. Het zijn vakmensen waar je veel van kunt leren. Daar kan ik dan vol bewondering naar kijken. 

Gentlemens Story Tommy Driessen 4 | Michael & Giso

“Ja het is maar voor één keer, wordt er dan gezegd. Ja, je leeft ook maar één keer en morgen kan het over zijn. Dus ga naar de PC en haal die kaart er een keer doorheen.”

Tommy’s Signature

Ik hoor vaak terug dat ik toch wel een signature heb. Ik vind zelf vooral duidelijk als je naar de rode loper kijkt. Naast dat ik de glamour gewoon heel tof vind, ben ik geen fan van de uitspraak “doe maar normaal dan doe je al gek genoeg”. Dat vind ik zoiets raars. Glamour heeft niks te maken met overdadig zijn of er bovenuit willen steken. Entertainment is nou eenmaal een uitgesproken wereld, daar mag je trots op zijn en dat mag je laten zien. Dat probeer ik op de rode loper echt duidelijk te maken. Ik hoop dat het voor mensen thuis als inspiratie dient. Ik houd ook echt wel van die nuchterheid hoor, maar dat betekent niet dat je jezelf niks mag gunnen. De gemiddelde Nederlander geeft gewoon moeilijk geld uit aan bijvoorbeeld een mooi pak of een jurk. “Ja, het is maar voor één keer”, wordt er dan gezegd. Ja, je leeft ook maar één keer, en morgen kan het over zijn. Dus ga naar de PC en haal die kaart er een keer doorheen. 

All Black Outfit | Michael & Giso
Gentlemens Story Tommy Driessen 5 | Michael & Giso

Successen en toekomstdromen 

Ik kan niet echt één moment noemen waar ik specifiek trots op ben. Ik heb zoveel gedaan en er is bij elk project wel een lichtpuntje waar ik trots op ben. Ik ben gewoon super trots dat mensen mij dag in dag uit vertrouwen om met hen te werken. Dat vind ik het grootste compliment dat ik kan krijgen. Ik vond het wel heel vet om mijn eigen jurk terug te zien tijdens de Oscars. Zelfs dan blijf ik kritisch, dat houd nooit op. Dat is soms best vermoeiend. Ik moet ook eigenlijk vaker stilstaan en zeggen: “goed is goed en het is mega tof.”. En dan pas weer door. 

Ik vind het best lastig om mijn dromen uit te spreken. Soms heb ik het idee dat ik qua creativiteit totaal niet op mijn plek zit in Nederland. Ik ben in 2019 begonnen met Tommy Driessen Collections, waarin ik archiefmateriaal gebruik om toffe glamour looks te designen. De wereld een stukje bewuster maken van sustainable kleding en mijn creativiteit op deze manier wegzetten, vind ik geweldig. Toch is de vraag naar mijn dromen ook een soort gewetensvraag voor mij; ik ben 35 geweest en ik vraag me dan af hoe ik dit leven wil achterlaten. Dat klinkt zwaar, maar misschien is kleding dan toch niet het antwoord. Dan denk ik: “Ga jij je lekker druk maken over jurken op de Oscars.”

Gentlemens Story Tommy Driessen 6 | Michael & Giso

“Niets is zo fijn als een kledingstuk dat past als een handschoen om je hand. Ik weet en zie ook meteen of iets lekker zit ja of nee. Dat straal je ook uit.”

Tommy x Michael & Giso

Michaël en ik zijn elkaar een tijdje geleden tegen het lijf gelopen bij Coffee Concepts, een heerlijk plekje in Amsterdam-Zuid. Ik kom hier natuurlijk uit de buurt, dus we waren elkaar hoe dan ook een keer tegen gekomen. Ik had een mooi pak nodig voor Humberto Tan en zo zijn we aan de praat geraakt. Vanuit zakelijk perspectief is Michael & Giso ontzettend klantvriendelijk. Ik vind dat geen leuk woord, maar dat omschrijft het wel op de juiste manier. 

Ik kom natuurlijk in veel winkels, maar het is echt een warm bad als je bij Michael & Giso binnenkomt. Jullie werken met passie; het gaat niet alleen maar om de sales en het verkopen van pakken. Jullie gaan terug naar de ambacht en dat voel je. Sowieso vind ik maatkleding iets bijzonders hebben. Niets is zo fijn als een kledingstuk dat past als een handschoen om je hand. Ik weet en zie ook meteen of iets lekker zit ja of nee. Dat straal je ook uit. Maatkleding is wat mij betreft de basis. Bovendien ziet het er ontzettend strak uit! 

Tommy Driessen X Michael Giso 1 | Michael & Giso

Get to know Tommy Driessen 

Rust nemen? Doe ik te weinig. Daar moet ik echt voor op vakantie naar het buitenland, en dat doe ik ook te weinig, haha. 

Mannen of vrouwen kleden? Vrouwen. Daarmee kun je echt all-out gaan. Bij mannen ben je toch altijd beperkt tot top and bottom. Dat vind ik ook een leuke uitdaging trouwens.

Nooit meer stylen of nooit meer ontwerpen? Dan zou ik nooit meer ontwerpen kiezen. Met stijlen kan ik het geheel creëren waar het uiteindelijk om draait. 

Grootste mislukking? Heb je even? 

Favoriete drankje? Negroni. Die bestel ik het liefst altijd op het terras.

Ultieme tip voor styling? Accessoires maken de man. Je outfit zit ‘m echt in de details. 

Fotografie: Jeroen Noordzij