leon jonkman gentlemans story | Michael & Giso

Gentleman’s Story: Leon Jonkman

“Ik ben Leon, 46 jaar jong en werk sinds 2017 in een moderne kunstgalerie op de Van Baerlestraat in Amsterdam. Ik creëer zelf geen kunst maar ik heb vooral een adviserende rol. Anderen zullen mij zeker omschrijven als creatief met een overtuigend commerciële inslag.”

Altijd al kunstzinnig 

Als kind was ik al geïnteresseerd in kunst, daarom heb ik uiteindelijk aan de Kunstacademie in Groningen gestudeerd. Na mijn studie heb ik nog wat afslagen genomen in de retail, meubels en antiek, maar sinds vijf jaar weer terug bij de moderne ofwel contemporary kunst. 

De klanten die op deze kunst afkomen verschillen enorm. We hebben een groot aantal vaste klanten die regelmatig terugkomen. Daarnaast zijn er veel klanten die met pensioen gaan en hun huis nog één keer helemaal opnieuw inrichten, maar ook stellen die net gaan samenwonen en met hun gespaarde budget iets moois uit willen zoeken. De helft van onze klanten is toch wel internationale toerist. Het is dus een heel wisselend publiek en dat maakt het juist zo leuk. 

“Amsterdam is soms net een dorp. Zo ben ik ook bij Michael & Giso terechtgekomen, zij kwamen zich voorstellen omdat de winkel aan de Willemsparkweg net was geopend. Dat was meteen een goede match.”

geruit maatpak michael giso | Michael & Giso
cobra kunstgalerij amsterdam | Michael & Giso

Om mijn klanten optimaal te kunnen adviseren is het belangrijk om goed te luisteren waar de klant naar op zoek is. Als klanten dat nog niet weten, wat ook best vaak gebeurt, dan kun je ze met een aantal vragen wel makkelijk sturen. Ik haal zelf veel inspiratie uit woontijdschriften zoals House and Interior. Mijn eigen huis hangt en staat ook vol met kunst zoals in de galerie, maar dan wel gecombineerd met antiek. Ik vind het leuk om deze stijl aan mijn klanten mee te geven. 

Amsterdam heeft mijn hart gestolen

Ik woon nu 15 jaar in Amsterdam en ik voel me hier helemaal thuis. Ik kan eigenlijk alles op de fiets of lopend doen want ik woon vlakbij de galerie. Het centrum is heel levendig, maar ik woon in een rustige buurt. Dat is wat mij betreft een hele fijne combinatie want je kunt de drukte opzoeken wanneer je wilt. De combinatie van expats, toeristen, lokale Amsterdammers is heel dynamisch en vind ik ook erg gezellig. 

Ik zie Amsterdam niet als zo’n enorme stad. Het zijn meer een soort kleine dorpjes aan elkaar. Zo ben ik ook bij Michael & Giso terechtgekomen, jullie kwamen je voorstellen omdat jullie net je winkel hadden geopend met een uitnodiging voor een nieuwjaarsborrel. Dat was meteen een goede match. Zo makkelijk gaat dat hier, net een dorp.

“De meeste klanten zijn netjes gekleed omdat ze er echt een uitje van maken. Maar er zijn ook genoeg klanten die in hun trainingspak met boodschappentas in de hand binnenwandelen.”

leon jonkman outfit overcoat op maat | Michael & Giso
smart casual outfit overjas met coltrui en touwtjesbroek | Michael & Giso

Where art meets fashion

Kleding is ontzettend belangrijk in mijn werk omdat ik merk dat ik me beter voel als ik goed over mijn outfit heb nagedacht. Als ik weet dat ik afspraken heb met bepaalde klanten, dan hang ik mijn kleding de dag daarvoor ook echt klaar. Mijn kledingstijl is niet echt in één woord te omschrijven. Het kan verschillende kanten op. Voor mijn idee is het vaak een beetje casual, maar dan wel gecombineerd met een jasje. Smart casual noemen ze dat volgens mij. 

Ik draag bijvoorbeeld graag spijkerbroeken van Jacob Cohen, deze zijn perfect te combineren met al mijn jasjes. De overhemden van Michael & Giso zijn echt onmisbaar geworden in mijn garderobe. Toevallig heb ik een tijdje geleden een grijze touwtjesbroek bij jullie aangeschaft. Deze zit zo ontzettend lekker, een soort chique joggingbroek. Hij is gelukkig niet te casual, dus die kan ik ook gewoon in de winkel aan. 

“Ik ben te ijdel om er nooit meer stijlvol bij te lopen.”

Mijn klanten komen in hele wisselende outfits de winkel binnenlopen. De meeste klanten kleden zich netjes aan omdat ze er echt een uitje van maken om hier iets te kopen. Maar er zijn ook genoeg klanten die in hun trainingspak met boodschappentas in de hand binnenwandelen. Dat is wel grappig om te zien.

michael tailors note | Michael & Giso

Tailor's Note - Michael

“Leon zijn creativiteit komt terug in zijn garderobe! Hij is het perfecte voorbeeld van: ‘combineren kun je leren’. Zo werkt Leon bijvoorbeeld vaak met verschillende lagen. Bovendien durft hij te experimenteren met nieuwe stoffen en designs. Dat maakt het voor mij als tailor extra leuk om nieuwe items samen met hem te ontwerpen.”

Van lockdown outfit naar strak in pak 

Ik moet eerlijk toegeven dat ik minder mijn best deed voor mijn outfits tijdens de lockdowns. Ik pakte toch snel een spijkerbroek of elke keer dezelfde trui. Ook al zag ik in die periode weinig mensen en was het verleidelijk om even iets makkelijks aan te trekken, weet ik dat ik wel aandacht moet geven aan mijn outfits. Hoe ik dat doe? Dan duik ik mijn kledingkast in, kijk ik wat ik allemaal heb en maak ik een paar goede setjes. Dan doe ik weer een pak aan naar mijn werk en strijk ik al mijn overhemden weer netjes. Ik heb daarnaast echt wel een aantal vaste combinaties, dus dan is de look snel uitgekozen. 

Een andere goede tip is om een paar extra kledingstukken en schoenen op je werk neer te leggen. Als ik mijn outfit dan toch niet helemaal voel of ik heb onverwachts nog een bepaalde afspraak, dan kleed ik me nog even om. Heel praktisch, zo’n verlenging van je garderobe.

leon jonkman interview cobra | Michael & Giso
moet chandon en disaronno | Michael & Giso

Nooit meer kunst of nooit meer stijlvol over straat? 

Nooit meer kunst in mijn huis of nooit meer stijlvol de deur uit? Zo, dat is best wel een lastige keuze voor mij. Ik denk dat ik dan toch kies voor geen kunst meer in huis. Ik ben denk ik te ijdel om er nooit meer stijlvol bij te lopen. Ik vul mijn huis dan wel met mooie meubels. Bovendien zit ik de hele dag op mijn werk tussen de kunstwerken, dan blijf ik op die manier nog wel met kunst verbonden. 

Fotografie: Jeroen Noordzij