zomerstoffen 2.0

Zomerstoffen

De meest geliefde stoffen voor een zomerse outfit

Groen maatpak

11 april 2019 • Rolf-Giso Heijkoop

Wil jij ook in de zomer strak in pak voor de dag komen of op vakantie? Ontdek onze vier favoriete zomerstoffen, die jou in jouw outfit zomers en koel houden.

Linnen

Linnen is misschien wel de meest bekende zomerstof. Door de negatieve oordelen van menig man staat linnen niet bekend als de meest geliefde stof. Echter heeft linnen ook vele voordelige eigenschappen die vaak over het hoofd gezien worden. Linnen is bijvoorbeeld ontzettend sterk en duurzaam. Het bestaat uit een natuurlijke vezel, welke zich kenmerkt door een oneffen draad, hierdoor ontstaat er een mooie structuur in de stof. De vlasplant, waar linnen van gemaakt is geleid warmte als geen andere, waardoor er een koele stof ontstaat. Je komt er inderdaad niet onderuit dat linnen kreukt, dit kun je ook zien als charme. Wanneer je deze eigenschap omarmt geniet je volop van een duurzame stof welke licht en luchtig draagt in de zomer.

Een uitgebreid artikel over linnen, lees je hier.

Katoen

Ook katoen is een natuurlijke vezel afkomstig van de katoenplant. De karaktereigenschappen van de katoenen stof zijn afhankelijk van de plek waar de katoenplant heeft gestaan. Groeide de plant op in een warme omgeving krijgt het de eigenschap dat het niet veel warmte vast houdt. Hierdoor is een stof van deze katoenplant prettig om te dragen op een warme zomerdag. Een significant verschil tussen katoen en linnen is de mate van kreuk. Door de manier waarop katoen behandeld is kreukt deze stof minder snel. Ook de weefmethode heeft een positieve invloed op de kreukbaarheid van de stof.

Meer weten over katoen? Lees het gehele artikel hier.

Maatpak Michael & Giso

Dormeuil

"Combineer deze zomer verschillende stoffen, dit past volledig bij de laatste trends."

Seersucker

Deze oude klassieker kent nog steeds zijn charme. Een seersucker stof kenmerkt zich door de kunstmatig gemaakte ribbels. Deze ontstaan door de manier van weven er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van een strak en los weefpatroon. De verfijnde ribbels maken het perfect om mee te nemen op reis. Wanneer je niet van strijken houdt, vind je in deze stof een uitkomst. Strijken is absoluut niet nodig bij een kledingstuk van deze stof. Ook is de seersucker stof vrij dun waardoor het ideaal is op een warme zomerdag. Reis je veel naar warme bestemmingen overweeg dan zeker eens een item van deze stof. Het is zowel zakelijk als casual te dragen, de juiste combinatie is hierbij essentieel.

Benieuwd naar stijltips, maakwijze en de oorsprong van deze stof? Hier vind je een uitgebreid artikel over seersucker stoffen.

Wol

Een wollen pak is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je aan een zomeroutfit denkt. Toch is wol prettig materiaal om te gebruiken. Ook hier is de leefomgeving van het schaap afhankelijk van de eigenschappen van de wol. Een schaap dat in een warme omgeving leeft produceert luchtige wol waarvan een prettige zomer stof kan worden gemaakt. Een groot verschil met de voorgaande stoffen is dat wol niet snel kreukt en goed gecombineerd kan worden met andere stoffen zoals linnen en katoen. Hierdoor kun je zowel de voordelen van katoen als linnen ervaren en kan de kreuk worden verminderd door het toevoegen van wol.

De veelzijdigheid van wol wordt uitgebreid toe gelicht in dit artikel over wol.

Fotografie: Marilyn Bartman

Groen maatpak

De meest geliefde stoffen voor een zomerse outfit

11 april 2019 • Rolf-Giso Heijkoop

Wil jij ook in de zomer strak in pak voor de dag komen of op vakantie? Ontdek onze vier favoriete zomerstoffen, die jou in jouw outfit zomers en koel houden.

Linnen

Maakwijze

Linnen wordt gemaakt van de vlasplant, wat op grote schaal verbouwd wordt in onder andere West-Europa. Na de oogst wordt alles van de plant gedroogd, de zaden verwijderd en blootgesteld aan vocht. Hierdoor leert de stof zichzelf aan om te absorberen. Tijdens het spinnen van de draad wordt deze nogmaals nat gespoten, om het een zo glad mogelijk effect te geven. Door verdikkingen in de stof is een volledig gladde linnen stof niet mogelijk, maar deze imperfecties vormen juist de charmes van linnen. Om te zorgen dat de oneffenheden niet de boventoon voeren wordt voor het bleek- en verfproces een kwaliteitscheck uitgevoerd. Hierbij wordt de gelijkmatigheid, stevigheid en souplesse getest. Pas als de draad door deze kwaliteitschecks heen komt wordt het gebruikt om een stof te maken. De linnen vezel is van zichzelf erg sterk, dit zorgt voor een zeer duurzaam pak dat niet snel slijt. Desalniettemin valt de stof los en draagt het erg prettig. Verder is de eigenschap van deze vlasplant dat het een goede geleider is van warmte en slecht isoleert. Hierdoor houdt een linnen pak jou in de zomer koel.

Gunstige en ongunstige eigenschappen

Door de ademende eigenschap van linnen is het voor velen de ultieme zomerstof, maar deze stof heeft nog meer voordelen. Het proces van linnen maken is milieuvriendelijk. De vlasplant heeft weinig water en chemicaliën nodig. Daarbij komt dat alles van de plant gebruikt kan worden om producten te maken, tot aan de wortel toe.
Linnen staat ook bekend om zijn kreuk. Het oogt door deze kreuk casual, relaxed en zo draagt de stof ook. Deze stijl past bij een wat informele bedrijfsomgeving, wat we steeds vaker zien.
De dikker geweven linnen stoffen zijn steviger en kreuken over het algemeen minder. Door te kiezen voor een mix van wol en linnen of katoen en linnen wordt de kreuk een heel stuk minder. Juist de onregelmatigheden in het linnen geven de extra charme aan de outfit, wanneer je deze accepteert is linnen de ideale zomerstof.

Stylingtips

Deze zomer zien we steeds meer felle kleuren, maar voor een maatpak blijven natuurtinten en pastel het meest geliefd. Natuurlijke kleuren zijn ook zeker aan te raden voor een linnen pak, dit straalt meer rust uit. Is een compleet linnen pak te casual of wil je kleuren combineren? Kies dan voor een linnen jasje in een licht rode tint met een witte draad erdoorheen geweven gecombineerd met een beige katoenen broek. Daarbij is een andere trend deze zomer het combineren van verschillende stoffen. Last but not least, het linnen overhemd. Bij een linnen shirt is een loose fit het meeste gepast. Tevens draagt het overhemd door deze fit nog soepeler en fijner in de zomer.

Linnen overhemd

Katoen

Maakwijze

Katoen is afkomstig van de katoenplant. Nadat de katoenpluizen van de katoenplant zijn geplukt worden de zaden gescheiden. Deze worden hergebruikt voor nieuwe katoenplanten. De katoenpluizen worden vervolgens gedroogd, waardoor de haren sterker worden. Dit zorgt ervoor dat katoen een stevige en sterke stof is. Door platte en gedraaide vezel heeft katoen weinig tot geen glans. De katoenpluizen worden gebundeld en opgestuurd naar de ateliers, waar er stoffen van worden gemaakt in alle mogelijke kleuren.

Er zijn verschillende soorten katoen, die zich van elkaar onderscheiden door waar de plant groeit en de kwaliteit van het verwerkingsproces. De breedte van de garen en lengte van de draden zijn de belangrijkste graadmeters voor de kwaliteit. De lengte van de vezels van bijvoorbeeld Sea island katoen is relatief lang, hierdoor is het zeer sterk en krijgt het een luxere uitstraling.
Een dunnere katoensoort is afkomstig van een katoenplant uit een warmer gebied. Door de warme omstandigheden waarin de plant groeit, ontwikkelt het de eigenschap niet veel warmte vast te houden.

"Combineer deze zomer verschillende stoffen, dit past volledig bij de laatste trends."

Gunstige en ongunstige eigenschappen

Katoen heeft veel water nodig om te groeien en is daarom minder milieuvriendelijk dan linnen. Het voordeel van het gebruik van het vele water is dat een katoenen maatpak hierdoor gewend is vocht op te nemen dit maakt de stof ook extra ademend. Een significant verschil tussen de stoffen linnen en katoen is de kreuk. Door de behandeling en strakke weving van het katoen kreukt het over het algemeen minder dan linnen, maar meer dan wol. Door de strakke weving voelt katoen wel stijver aan dan wol. Katoen heeft van nature wel een lichte stretch, waardoor het prettig draagt en de stof niet snel kreukt wanneer je het op warme temperaturen wast.

Een extra voordeel van katoen is dat het zeer kleurvast is, ook na het wassen. Dit komt door de diverse mogelijkheden met betrekking tot het kleuren, de stof kan op drie momenten gekleurd worden:
– De draad kan worden gekleurd, terwijl de draad wordt gesponnen
– Direct zodra de vezel geplukt is, dit is dan ook de meest kleurvaste methode
– Zodra het katoen geweven wordt. Dit is de minst kleurvaste methode, daarom wordt er vaak gekozen om het achteraf nogmaals in een verfbad te dompelen.

Stylingtips

Op een warme dag kies je misschien eerder voor een wat lossere fit. Maar als je houdt van een slanke snit, dan is een katoenen maatpak de oplossing. Door de stretch is het mogelijk het maatpak strakker en slanker te dragen. Hoe deze stof op je lichaam voelt kun je vergelijken met een zomerse spijkerbroek, alleen wordt die gemaakt van een ander soort katoen.Een tweedelig katoenen pak te plain voor jou? Combineer het op een warme dag dan eens met een korte broek.

Maatpak Michael & Giso

Seersucker

Maakwijze

Seersucker is een eeuwenoude dunne katoenen stof, met een vintage look. De stof heeft meestal een gestreept patroon en wordt gekenmerkt door zijn ribbels. Deze ontstaan door het afwisselen van een strak en los weefpatroon. De weefmethode veroorzaakt een diversiteit aan spanning, waardoor de speelse ribbels ontstaan. Deze stof werd als eerste gedragen in Britse koloniën, zoals Brits India, omdat de stof zo luchtig draagt en aanvoelt. De seersucker stof maakte vervolgens zijn intrede bij arbeiders in Amerika, sindsdien is de stof niet meer weg te denken wanneer je aan een zomerse outfit denkt. Intussen is deze stof zo populaire geworden in Amerika, dat 11 juni is uitgeroepen tot ‘Seersucker Day’.

Gunstige en ongunstige eigenschappen

Bij linnen weet je bijna zeker dat het gekreukt uit je koffer komt, indien je het niet netjes opvouwt of nog beter oprolt. Seersucker heeft van zichzelf deze kreuk waardoor het totaal niet storend is. Het is een lichtgewicht stof en ideaal om mee te nemen in je koffer.

Stylingtips

Volgens de formele kledingvoorschriften is een seersucker pak onaanvaardbaar in formele gelegenheden, door de casual uitstraling. Wij zijn van mening dat dit niet geldt voor een tropische trouwlocatie. De stof heeft voordelen tijdens het dragen en het reizen naar de gewenste bestemming. Om het pak minder casual te maken voor deze gelegenheid, kies je voor statement accessoires als een pochet en das. De casual uitstraling van de seersucker stof komt onder andere doordat de stof losser valt. Dit maakt de stof comfortabel bij warm weer. Wij adviseren te kiezen voor een slanke fit zodat de stof hierdoor goed tot zijn recht komt. Met deze stijlkeuze straal je vintage elegantie uit, behoud je jouw eigen vorm en die van je outfit.

Journal

michael-giso-spring-summer

Bekijk het nieuwste lookbook vol inspiratie

Het magazine met de laatste trends voor dit seizoen. Ontdek welke outfit het best bij jouw stijl past.

Groen Double Breasted maatpak

Milan Dontje: GT4 -kampioen over zijn stijl

Gentleman's Story over de ambities en persoonlijke stijl van Milan Dontje.

Michael & Giso

Een klassieke zomerstof in een modern jasje

Een seersucker stof is perfect voor jouw zomergarderobe, licht en gemakkelijk mee te nemen op reis.

Alesandro vertelt over artist residence Numeroventi in Florence

In deze Gentleman Story spreken we Alessandro over zijn werkzaamheden voor art residence Numeroventi en de creatieve scene van Florence.