Kinderjurken, water, Trouwpak met das

Jan & Steffi

“Mijn naam is Jan Blees. Ik werk als analytisch scheikundige, in een laboratorium. Ik draag op mijn werk een labjas; pakken zijn een uitzondering. Overhemden, vooral casual, draag ik wel vaak.”

Jullie zijn op Terschelling getrouwd, waarom hebben jullie voor deze bijzondere locatie gekozen?

“De familie van mijn moeders kant komt van Terschelling, dus ik heb daar vroeger veel tijd doorgebracht. Ik heb een sterke band met het eiland en een groot deel van mijn familie woont daar. Mijn ouders wonen sinds een paar jaar ook op het eiland. Toch was het niet voor iedereen logisch dat we op Terschelling zouden trouwen (behalve voor mijn familie, want er is natuurlijk geen mooiere plek ter wereld). Steffi – mijn vrouw – komt uit Zuid-Duitsland, dus de meesten hadden verwacht dat we daar zouden trouwen, maar toen we de eerste keer samen bij mijn ouders op bezoek waren zei ze al dat ze op Terschelling wilde trouwen. Toen moest ik natuurlijk nog een aanzoek doen, voor ze een Terschellinger aan de haak zou slaan.”

Strand wandeling, plezier, fun, pret huwelijk, Chique trouwpak
Blote voeten bruiloft, Cufflinks, Dubbele Windsor

Hoe heb je de huwelijksdag en de voorbereiding hiervan ervaren?

“Als een goede mix van stress en ontspanning. Om de stress kom je niet heen. Het is het meest veelbetekenende ‘ja’ dat je ooit zal zeggen. Met alles er omheen ben je maanden of nog langer aan het voorbereiden. Dat daar zenuwen bij komen kijken is geen verrassing.

“Het is het meest veelbetekenende 'ja' dat je ooit zal zeggen.”

Wij hadden minder dan een week om alles op te bouwen op drie locaties: ceremonie in het bos, receptie op het strand en feest in een grote nomadentent op een weiland. Op alle drie locaties was niets – geen stroom, geen water, geen dak. Dat heeft de nodige stress opgeleverd, maar op de dag zelf, vooral na de ceremonie, was de sfeer ontspannen. En dat is maar goed ook, want zo’n feestje organiseer je natuurlijk ook voor jezelf.”

Hoe ben je begonnen met oriëntatie voor je trouwpak?

“Van begin af aan was voor mij duidelijk dat het een maatpak moest worden, en dat het iets bijzonders moest zijn. Daarnaast hadden Steffi en ik bedacht dat groen misschien wel leuk zou zijn, omdat we tijdens onze bruiloft veel natuur en bos in zouden bouwen. Verder dan dat was ik nog niet toen we met onze fotografe Marilyn een fotoshoot deden in Amsterdam, en zij voorstelde even bij Michaël langs te gaan. Meteen die middag hebben we al zitten brainstormen, met stofstalen er bij, over hoe het er uit zou kunnen zien.”

Das strikken, four in hand, Cut away 1 button, manchet knopen

Wat was je eerste indruk van Michael & Giso?

“Mijn eerste indruk die middag was die van een familiaire, jonge en dynamische sfeer. Eerlijk gezegd veel aangenamer dan ik had verwacht, baserend op mijn gelimiteerde ervaring met kleermakers van een oudere generatie. Daarnaast was meteen duidelijk dat Michaël weet waar hij over praat. Hij stelde me vragen waar ik nog helemaal niet over nagedacht had, maar had meteen ook tips en voorbeelden.”

Waarom heb je gekozen om een pak op maat te laten maken?

“Het begon er mee dat ik in elk geval een overhemd op maat wilde. Ik heb altijd moeite een passend overhemd te vinden. Daar kwamen speciale voorstellingen over het pak bij, bijvoorbeeld de kleur groen. Uiteindelijk kwam het neer op een maatpak of een compromis, en voor mijn bruiloft wilde ik geen compromis aangaan.”

Grijstint smart casual. Button down

Tailor's Note - Michael Oei

“Met één outfit hebben we voor Jan verschillende looks weten te creëren. Door voor driedelig te kiezen en twee verschillende overhemden te bestellen kun je makkelijk van outfit veranderen zonder dat je meerdere pakken hoeft te kopen. De twill weving in de stof zorgt voor een lichte glans waardoor het pak nog feestelijker oogt.”

Jullie hebben voor een bohemian thema gekozen, hoe heb je je outfit hierop afgestemd?

“Eigenlijk helemaal niet. Bohemian is zo breed en wordt zo verschillend gedefinieerd dat we uiteindelijk gekozen hebben voor wat wij het mooist en best passend vonden. Door de verschillende locaties was het best passende een variatie in mijn outfit. Daar hoorden bijvoorbeeld ’s avond bretels, mouwophouders en een overhemd met mandarin collar bij, omdat ik op dat moment geen jasje en das meer droeg. Mijn outfit was toen volledig afgestemd op het feest.”

Je hebt voor twee outfits gekozen, vond je het lastig samen te stellen zonder ze daadwerkelijk te kunnen zien?

“Ja, je kan nog zo veel foto’s van anderen in iets soortgelijks bekijken, hoe je er uiteindelijk zelf in uit ziet blijft een beetje een verrassing. Juist dan is het fijn de hulp van mensen met ervaring te hebben, die ook de tijd nemen over alle details te praten. En als je een pak laat maken, dan merk je pas hoeveel details daar in steken. Dus was het lastig? Ja. Maar ook spannend, en een leuk proces.”

Bruidspersoneel proost met bruidspaar. Zandbanken. Mosgroen trouwpak op maat, Wild at heart bruidsjurk
Skyline, wolken, passie, vest met beweegruimte

Zijn de verwachtingen die je op voorhand had van je trouwpak daadwerkelijk waargemaakt?

“De ontwikkeling van mijn trouwpak was een dynamisch proces, waarin de ideeën en verwachtingen steeds weer veranderden, en het eindresultaat is het pak dat 100 % bij mij en bij onze bruiloft past.”

“Het eindresultaat is een pak dat 100 % bij mij en onze bruiloft past.”

Speelde de mening van de bruid en het budget een rol in de keuze van je outfit?

“Is er iets aan een bruiloft waar de mening van de bruid geen rol speelt? En budget, ja, dat speelde wel een rol, maar het is ook een vraag van prijs-kawiliteitverhouding. Die was uiteindelijk beter dan ik waar dan ook verwacht had.”

Heuvel portret groene natuur, Mosgroen maatpak, Trouwen op de heide
Camouflage pak op maat, Donkergroen trouwpak, Statige pasvorm

Wat zou je toekomstige bruidegommen nog willen adviseren?

“Het is jullie feestje. Doe het zoals jullie het willen. Haal er mensen bij die je daarin ondersteunen. Begin met ideeën, moodboards en werk die uit met mensen die daar net zo enthousiast van worden als jijzelf. Zorg voor een goeie fotograaf. De herinneringen blijven, maar goeie foto’s helpen daar ongelooflijk bij. En natuurlijk ook: ga geen compromis aan met je outfit. Je staat een dag lang in het middelpunt van de belangstelling en je bent op heel veel foto’s en videomateriaal te zien. Een echt goed zittend pak is het dan dubbel en dwars waard.”

Fotografie: Marilyn Bartman