maakwijze fullcanvas methode

Het verschil voelen: full-canvas, half-canvas en een geplakt pak

Een maatpak gaat verder dan alleen het kiezen van een stof en het opmeten van je lichaamsmaten. Een maatpak van kwaliteit onderscheid zich door het type binnenwerk en de techniek die daar aan te pas komt. Een pak kan namelijk op drie manieren gevoerd worden: full-canvas, half-canvas en geplakt. Maar hoe kun je het verschil tussen deze verschillende stijlen eigenlijk voelen? Ik vertel je graag meer over het binnenwerk en ontdek welke het beste bij jouw voorkeuren past.

De pasvorm

Als tailor ben ik misschien bevooroordeeld maar feit blijft dat een pak goed moet zitten. Dit creëert een professionele uitstraling en bovendien meer comfort. De pasvorm van een pak wordt deels bepaald door tailor die jou opmeet en de materialen die je samen uitkiest. Het geheim van een goed zittend pak zit echter aan de binnenkant en de materialen waarmee het pak, met name het jasje, is opgebouwd. Voordat je in een nieuw pak investeert is het dus essentieel om te onderzoeken welk materiaal en pasvorm het beste bij jouw wensen passen.

half canvas full canvas maatwerk handwerk maatpak | Michael & Giso
atelier canvas maatwerk handwerk maatpak.JPG | Michael & Giso

Wat is een full-canvas pak?

Vroeger werden alle pakken gemaakt van full canvas. Dit betekent dat er een laag canvas van paardenhaar onder de buitenste wollen laag zit. Deze wordt gesneden naar de vorm van het jasje en aan de buitenste wollen laag vastgenaaid. Een full-canvas jasje valt natuurlijk, behoudt de vorm en weerhoudt het pak te verzakken of vervormen. Zie het als een kwalitatieve fundering. Door het jasje te dragen vormt de canvas naar je lichaam en krijg je de perfecte pasvorm. Deze geweldige pasvorm zorgt ervoor dat een full canvas altijd nog erg geliefd is.

Wat is een half-canvas pak?

Half canvas is voor er voor degene die naar de pasvorm van een fiull canvas pak verlangt, maar het graag betaalbaar wil houden. Bij een half canvas pak is het canvas in het bovenste gedeelte van het jasje, bij de borst en revers, genaaid en is het onderste gedeelte van het jasje geplakt. Dit zorgt ervoor dat de canvas in het belangrijkste gedeelte van het jasje is verwerkt, maar het houdt de prijs lager omdat er minder handwerk is vereist. Het grootste voordeel van een half canvas jasje is dat levensduur aanzienlijk langer is en de pasvorm veel natuurlijker is dan bij een geplakt exemplaar.

Full canvas binnenwerk, opengeknipt jasje, Bespoke tailoring

Wat is een geplakt pak? 

Met het toenemen van de vraag naar betaalbare pakken werd er een geplakt pak ontwikkeld om de massa te kunnen bedienen. Bij een geplakt pak wordt de voering direct gelijmd aan de buitenste wollen laag. Het produceren op deze manier maakt dat je een pak al voor een scherpe prijs kunt aanschaffen. Helaas draagt én oogt een geplakt pak stijf bij de borst en schouders en bestaat de kans dat de voering loslaat waardoor de stof kan bobbelen. Dit zie je vaak nadat je het pak bij de stomerij hebt gebracht. Hoewel de technieken steeds beter worden en het bobbelen minder vaak voorkomt, is het helaas niet te verhelpen. Daarnaast gaat een geplakt pak absoluut minder lang mee en verliest het de pasvorm bij regelmatig dragen.

Het verschil voelen: full-canvas, half-canvas en geplakt

Tip! Je kunt zelf gemakkelijk het verschil voelen tussen een full-canvas, half-canvas en een geplakt pak. Dit doe je door de stof vast te pakken tussen de knoopsgaten en de stof van elkaar te wrijven. Voel je drie lagen? Dan is het een full-canvas pak. Bij twee lagen is het een half-canvas pak, en bij een enkele laag een geplakt pak. 

Wil jij een full-canvas of half-canvas pak ervaren? Wij vertellen je er graag meer over! Maak een afspraak of bezoek één van onze winkels in Amsterdam, Breda of Antwerpen.

Rolf-Giso staat het liefst hele dagen in de boutique om klanten te helpen. Zijn doel is om iedere klant de perfecte experience te geven en 100% tevreden de deur uit te zien lopen met hun outfit.