“Dress for success”, feit of fabel?

“Dress for success”

Feit of fabel?
Fashion • 5 juni, 2018 • Job Weeterings

"Dress for succes", een uitspraak die je wellicht wel eens hebt gehoord. Een ieder zal hier zijn mening over hebben maar de feiten omtrent dit onderwerp liegen niet...

Hoe denk je over iemand die formeel is gekleed? Smart casual, een 2 delig pak, misschien een 3 delig pak? Dit geeft ons toch onbewust een bepaald beeld bij een persoon. Wellicht slim, formeel, verzorgd of misschien een goede baan? Echter is gebleken uit diverse studies dat de persoon die het pak draagt zelf ook veranderingen in mentale perceptie ondergaat. Zo is er een studie die heeft gekeken naar de capaciteit om abstract of concreet te denken tijdens het dragen van formele kleding als een pak.

Netjes en formeel kleden, dit doe je niet alleen voor je zakelijke omgeving maar blijkbaar ook voor je manier van denken en beredeneren. Een recente studie onderzocht hoe formele kleding als een pak de gedachten en gevoelens van de drager beïnvloedde. In een experiment bekeken de wetenschappers of het formele pak de neiging van de proefpersonen om concrete versus abstract te denken beïnvloedde. Een concrete gedachte kan zijn: “wat is deze stof grof van structuur”. Hier tegenover staat een abstracte gedachte welke diepgaander is en meer kijkt naar het grote plaatje: “waarom is deze stof zo grof?”. Of het een beter is dan het ander mag een ieder zijn mening over hebben.

Wollen herenjas op maat

Wat is gebleken uit de studie is dat mensen die een pak dragen om te beginnen zichzelf zien in een ietswat hogere “machtspositie”. Anderen zien iemand die op deze wijze in pak formeel gekleed is als een persoon die veel invloed heeft en belangrijk is. Er zijn dus zowel positieve aspecten te linken aan de invloeden van buitenaf als aan de invloeden van binnenuit als het gaat om het dragen van een pak.

Maar nu komt het… het voornaamste resultaat uit de studie is dat het formele pak je abstracter laat denken. De formele uitstraling laat je meer “in controle” voelen en geeft het gevoel van “sociale kracht”. Dit abstracte denken heeft tot gevolg dat jij jezelf meer kunt richten op “the big picture”. Daarnaast maakt het abstracte denken door het dragen van een pak je creatiever én je zult standvastiger zijn in je doen en laten. Een voordeel van abstract en big picture denken is onder andere dat jij jezelf minder druk maakt wat betreft tegenslagen of negatieve gebeurtenissen op korte termijn.

Neem de proef eens op de som en kleed je formeler in een pak! Wellicht is dit iets voor je en ben jij deze week nog die big picture denkende versie van jezelf.

maatshirt-2

Maak een afspraak bij je thuis, op kantoor of in een van onze winkels.

Pitti 93

Beleef de laatste trends in Herenmode op Pitti Uomo

Beleef de laatste trends in herenmode op de 93e editie van Pitti Uomo in Florence

Maatpak

De tips om je maatpak goed te onderhouden.

Het is een vriend voor het leven, mits je hem maar goed onderhoud.

Binnenwerk van het maatpak

Wat is het verschil tussen een half en full canvas binnenwerk?

Wij geven het antwoord zodat jij een gedegen keuze kunt maken.

Herenpakken Amsterdam

Over het stoffenhuis: Het verhaal en de geschiedenis van Scabal

Ontdek het verhaal van 's werelds meest toonaangevende stoffenhuizen.