Bruidspersoneel in lichtblauw linnen beige en donkerblauw maatkostuum

Stijl etiquette: bruiloft gasten

De uitnodigingen voor bruiloften vallen deze periode van het jaar geregeld op de deurmat. Logisch, want veel bruidsparen willen toch de kans op zo zonnig mogelijk weer. Dit geeft jou als bruiloft gast in sommige gevallen de vrijheid je wat ‘losser’ te mogen kleden, maar je dient je vaak wel aan een bepaalde dresscode te houden, zoals op de uitnodiging is vermeld. En zelfs als er geen dresscode is, moet je als gast je aan bepaalde etiquette regels houden omtrent jouw outfit. Ontdek nu wat je als gast kunt dragen naar een bruiloft en waar je de plank volledig mee misslaat.

Ongeschreven regels

Een ongeschreven regel, maar misschien wel de belangrijkste: het is niet jouw dag. Dit houdt in dat jij en je outfit echt wel op mogen vallen, maar het bruidspaar het stralende middelpunt moet zijn en je daar de aandacht niet van af mag leiden. Als mannelijke bruiloft gast betekent dit dat een driedelig pak dragen, op andermans bruiloft, niet erg gepast is. Een bruidegom kiest vaak als enige voor een vest onder zijn trouwpak, om zich te onderscheiden van de gasten en zo neem jij zijn onderscheidende vermogen af. Enkel een vest en pantalon combineren is dan een betere optie.

No black

Ook al heb je nog zo’n mooi zwart maatpak in de kast hangen, wij adviseren deze te laten hangen. Zwart is geen opvallende kleur die de show steelt, maar wel de kleur van de rouw, vooral als je gehele outfit deze kleur heeft. Dus mocht je voor een zwart pak kiezen, combineer dit dan met vrolijkere kleuren en accessoires of draag enkel één item in deze kleur. Tenzij het thema natuurlijk ‘black tie’ is, dan mag jij je zwarte smoking uit de kast halen. Volgens de etiquette hoort een smoking namelijk zwart te zijn. Even terugkomend op de accessoires, deze kunnen je outfit helemaal afmaken. Er is één item dat je thuis mag laten, een horloge. Volgens de etiquette ‘kent gezelligheid geen tijd’, dus heb je geen horloge nodig. Draag deze zeker niet bij de dresscode ‘white tie’ of ‘black tie’, dat is erg ongepast.

bruidegom lopen naar altaar

Dresscode bruiloft kleding heren

Indien er een dresscode op de uitnodiging staat voor de bruiloft dien jij je daar als gast te allen tijde aan te houden. Wij inspireren je graag per dresscode voor jou als mannelijke bruiloft gast en helpen je geen flater te slaan:

White tie

Bij deze dresscode ben je als mannelijke bruiloft gast verplicht in rokkostuum te komen in de avond, jacquet overdag en als vrouw draag je een lange avondjurk. De vrouw styled haar outfit af met handschoenen tot de ellebogen die de hele dag gedragen worden, behalve tijdens het diner. Verder mag je als gast geen volledig spierwitte outfit dragen, wit is enkel voor de bruid bestemd. De meest gepaste bruiloftkleding voor heren in dit geval zijn klassieke, donkere kleuren voor het rokkostuum of het jacquet afgestyled met zwarte lakschoenen.

Black tie

Dit is van origine de ‘avond versie’ van white tie. Dames mogen een half lange avondjurk dragen of cocktailjurk. Heren horen een smoking te dragen. De smoking heeft een zijden bies aan de zijkant van de pantalon, zijden revers en gestoffeerde knopen. De laatste jaren ben je wat vrijer in de kleurkeuzes van je smoking. Denk aan een diep donkerblauwe tint, om iets van het standaard af te wijken, gecombineerd met een klassieke lakschoen.

Tenue de ville

Tenue de Ville is een nette dresscode, maar wel minder formeel en aan minder regels gebonden dan black and white tie. De heren zijn verplicht een das te dragen en een pak. Verder zijn er niet veel regels voor mannelijke bruiloft gasten. Waar vroeger nog beperkingen waren met betrekking tot kleuren die je uitsluitend mocht dragen, zoals donkere effen kleuren, kun je nu een goed tweedelig business pak combineren met een vrolijke das, eventueel bijpassend bij het thema.

Summer chique

Bij Summer Chique geeft het bruidspaar je wat meer vrije invulling. Maar ook al heb je alle vrijheid, kom niet in een spijkerbroek aan! Kies bijvoorbeeld voor een geruite pantalon, combineer het geheel met een goed effen overhemd en je slaat de plank nooit mis. Dit thema staat voor casual, maar met een elegante twist. Let verder op of het formele gedeelte in een kerk is of een ceremonie gelovig is ingericht, hier mag de outfit niet te kort, strak en voor de dames te bloot zijn.

Familie portret bruiloft

Tailor’s tip voor bruiloft gasten

Met bovenstaande tips kom je in ieder geval goed gekleed op de bruiloft als gast zijnde. Vergeet niet dat zodra je bent aangekomen op de bruiloft er ook nog bepaalde etiquette regels zijn. De meeste ken je waarschijnlijk al zoals niet met je ellebogen op tafel leunen tijdens het eten. Desalniettemin, delen wij er graag een met je, die wij belangrijk vinden. Tailor’s tip: je mag pas je jasje open doen of uit zodra de bruidegom dit doet. Ook al is het de hele dag warm en wil jij het liefst je jasje zo snel mogelijk uit, geeft de bruidegom ‘het teken’.

Kom vrijblijvend kennismaken

Ben je nog op zoek naar een unieke en stijlvolle outfit die op maat gemaakt is? Maak dan gemakkelijk online een afspraak en kom langs in onze boutique. Hier staat een persoonlijke tailor voor je klaar om onder het genot van een borrel een outfit samen te stellen die naadloos aansluit op jouw maten én wensen.