bruiloft tijdens corona

Bruiloft tijdens COVID-19, wat mag nog wel?

Trouwen in coronatijd, is misschien niet het eerste waar je enthousiast van wordt. Ja, het is anders dan je wellicht in gedacht had, maar het hoeft zeker niet minder bijzonder te zijn. In deze blog nemen we je mee in wat er allemaal nog wel mogelijk is. Dus een positieve insteek, samen kun je er echt nog een hele mooie dag van maken. Lees ook zeker de Groom’s Stories van onze klanten die vorig jaar zijn getrouwd. Het vergt even wat aanpassingsvermogen, zeker als de bruiloft al helemaal gepland was. Als jullie elkaar dit jaar het jawoord geven, kun je leren van de mensen die jullie al voor zijn gegaan.

Trouwen in coronatijd voorbereiden 

Iedere bruiloft begint met een goede voorbereiding, zo ook als je gaat trouwen in coronatijd. Dit jaar kun je er van uit gaan, dat je te maken krijgt met een aantal regels. Op het moment van het schrijven van deze blog zitten we zelfs in een totale lockdown. Een bruiloft met überhaupt een aantal gasten lijkt misschien ver weg. Maar vorig jaar zaten we in een soortgelijke situatie en in de zomer zijn er echt een heel aantal mensen geweest die een prachtige ‘corona bruiloft’ hebben gehad met hun dierbare om zich heen. Normaal gesproken maak je voor een bruiloft een plan A en B, plan B wordt ingezet als het gaat regenen. Nu jij gaat trouwen in coronatijd heb je ook een plan C nodig, een corona plan. Hierin werk je de verschillende scenario’s uit waarmee jij rekening moet houden. 

bruidegom met zoon op ceremonie

Maximaal aantal gasten bij een corona bruiloft

Momenteel mag je 30 personen uitnodigen op je huwelijksdag, dit is inclusief kinderen en exclusief personeel. De fotograaf, catering, etc worden dus niet meegerekend als gasten. Om stress voor de huwelijksdag te voorkomen is het prettig nu alvast goed na te denken over de gastenlijst. Wie nodig je allemaal uit bij plan A? Maak een lijst van iedereen die je erbij wilt hebben als je geen rekening houdt met de omstandigheden. Daarnaast maak je ook een lijst met je priority gast, de gasten die er absoluut bij moeten zijn, ongeacht de situatie. Je hebt nu twee verschillende lijstjes. Vanuit hier ga je de situaties bekijken die er tussen liggen. Wat als je slechts tien mensen uit mag nodigen, wat als je dertig mensen uit mag nodig, wat bij 50, en zo voorts. Het is misschien niet het leukste om te doen, maar wel fijn om voor jezelf op deze manier een richtlijn te hebben. Dit kun je afstrepen van je to do lijst. Bekijk een paar weken voor de bruiloft hoe de situatie is, het kan zijn dat je kort voor de bruiloft nog keuzes moet maken over wie er wel en niet kan komen. Heel vervelend, maar het scheelt de wereld als je hier van te voren al over hebt nagedacht. 

Trouwen in de kerk in corona tijd

Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging gelden andere regels. Hiervoor is geen maximum gesteld aan het aantal personen, wel geldt er een advies voor een maximum van dertig personen en het dragen van een mondkapje. Iedereen moet wel een vaste zitplaats hebben en tussen mensen uit verschillende huishoudens moet minimaal 1,5 meter afstand gehouden worden. 

Waar moet je rekening mee houden 

De ceremonie

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het jawoord. Dit gebeurt tijdens de officiële ceremonie en hier heb je een aantal mensen voor nodig die fysiek aanwezig zijn. Uiteraard jullie als bruidspaar, de getuigen en de trouwambtenaar. Zonder deze mensen, is er geen officiële huwelijksvoltrekking mogelijk. Daarbij wil je hier waarschijnlijk ook een aantal gasten bij hebben, dus ook die hebben een plek nodig om te kunnen zitten. Zorg ervoor dat iedereen voldoende afstand van elkaar kan houden. Dit geldt ook voor de mensen die de ceremonie verzorgen, zoals de muzikant en de trouwambtenaar. Blijkt dat de regels deze zomer totaal anders zijn, dan kun je de stoeltjes natuurlijk altijd nog dichter naar elkaar schuiven en eventueel nog iets meer mensen uitnodigen. 

ceremonie 1,5 meter afstand

De taart

De bruidstaart kent natuurlijk vele vormen, een traditionele bruidstaart is lang niet altijd meer de gewenste keuze. Zo heeft de donut wall zijn intrede gedaan en als je trouwt in tijden van corona, wil je ook een creatieve oplossing om toch met zijn alle taart te kunnen eten en champagne te kunnen toasten op het jawoord. Kies voor kleine gebakjes, die in een eigen papiertje zitten. Iedereen kan zijn eigen taartje van de tafel pakken met daarbij een glaasje champagne. Degene die dit alles verzorgt zorgt uiteraard voor de benodigde hygiëne, zoals het dragen van handschoentjes en een mondkapje. 

De felicitaties en cadeaus 

De cadeautjes die je op een bruiloft krijgt belanden over het algemeen toch op de cadeautafel en pas de volgende dag worden de cadeaus daadwerkelijk bekeken. Als jullie trouwen in coronatijd kun je dit dus prima zo laten. Zorg voor een tafel waar iedereen zijn cadeau’s op kan leggen en klaar ben je. Natuurlijk willen mensen je ook graag feliciteren, voor het welbekende gastenboek is het noodzakelijk dat iedereen zijn eigen pen heeft. Dit is misschien wat onhandig, dus je kunt de gasten ook vragen thuis iets op te schrijven en dit vervolgens tijdens de bruiloft voor jullie achter te laten. Later kunnen jullie alle persoonlijke briefjes terug lezen. Dit misschien nog wel persoonlijker, dan dat iemand op het moment zelf iets moet bedenken voor in het ‘grote’ boek.

De borrel

Trouwen jullie op een locatie dan is het verstandig om goed contact te houden met de locatie over wat er allemaal wel en niet mogelijk is. Voor de borrel kun je bijvoorbeeld heel goed kiezen voor een persoonlijke borrelplank per huishouden. Zet verschillende statafels neer met daarop diverse hapjes. Maak een aparte dranktafel, waar mensen bij binnenkomst een drankje kunnen pakken. Deze neemt iedereen vervolgens mee naar hun eigen tafel, om vanaf hier te proosten op jullie geluk. Zorg er van te voren voor dat je een goede tafel indeling maakt, zo kunnen mensen gemakkelijk aanschuiven en ontstaat er geen verwarring op het moment zelf. 

Het diner

Voor het diner en de borrel gelden dezelfde regels als die er voor de horeca gelden als je het op een locatie viert. Momenteel is de horeca gesloten, maar dit gaat natuurlijk veranderen. Afgelopen zomer mocht je met vier personen aan een tafel zitten, dus maak ook hier een plan voor. Denk na over de verschillende tafelindelingen bij de verschillende scenario’s. Wat als alleen het huishouden bij elkaar mag zitten, hoe ziet de tafelindeling er dan uit? Wat als je met vier personen aan een tafel mag, wat wordt dan de indeling? Door hier op voorhand over na te denken voorkom je stress op het moment zelf. Denk ook na wat je doet als de horeca dicht is op het moment dat jullie trouwen. Breng je dan na het jawoord een toast uit bij iemand thuis met een klein gezelschap en met wie wil je dit dan doen?

diner tijdens corona

Inspiratie voor een bruiloft in coronatijd

Het gaat er dus om dat je met verschillende opties rekening houdt en deze van te voren goed uitwerkt. Dit is natuurlijk iets meer werk dan wanneer je enkel een plan A en B moet uitwerken, maar zeker de moeite waard. Natuurlijk kan het een teleurstelling zijn als je op het laatste moment toch in de gastenlijst moet gaan strepen. Zorg er daarom voor dat je ook hebt gedacht aan een eventuele livestream of een opname van jullie dag. Nu de kosten voor alle gasten een stuk minder zijn, is het zeker geen overbodige luxe om te investeren in een goede video- en fotograaf om alle momenten vast te leggen voor het thuisfront. Wil je meer inspiratie om te trouwen in coronatijd? Lees dan zeker deze groom’s stories, ze laten je zien dat het echt een prachtige dag kan zijn.