DE 6 MEEST GESTELDE VRAGEN OVER LINNEN

Linnen wordt, samen met katoen, gezien als de meest geschikte stof voor kleding in de zomer. Nu de zomer weer in aantocht is, besloten wij dat het tijd werd om de stof wat verder uit te lichten voor je. Je wilt namelijk wel weten wat je koopt, toch? Bij deze: de antwoorden op de 6ย meest gestelde vragen over linnen. Hoe wordt de stof bijvoorbeeld gemaakt, en wat zijn de verschillen ten opzichte van katoen?

1.ย Hoe wordt linnen gemaakt?

Linnen wordt gemaakt van de vezels uit de vlasplant. Deze plant is er in maar liefst 200 verschillende soorten, maar het proces om het linnen te verkrijgen verloopt in alle gevallen hetzelfde. Om te beginnen wordt, direct na de oogst, het vlas gedroogd. Vervolgens wordt het vlas blootgesteld aan vocht en volgt er een mechanisch proces (โ€˜zwingelen en hekelenโ€™) om de vezels te scheiden van het stro. Dit levert de uiteindelijke linnengaren op, die gebruikt worden voor onder andere kleding, gordijnen, tafelkleden en schildersdoeken.

vlastrek3

2.ย Wat zijn de voordelen van linnen?

Het grootste voordeel van linnen is dat het heerlijk koel is in de zomer. Dit komt door de goede ventilerende eigenschappen die het heeft. Zo weet linnen erg goed vocht op te nemen en af te voeren van je lichaam, zodat de kleding koel blijft. Verder kun je ervan uitgaan dat bijna alle linnen shirts en jasjes op milieuvriendelijke wijze worden geproduceerd. De meeste vlas wordt namelijk verbouwd in Europa, waar strenge milieuwetten gelden en ook de arbeidsregels goed nageleefd worden. Tot slot is linnen een relatief duurzame stof en heeft het een unieke textuur, waardoor je er sneller mee opvalt.

3.ย Wat zijn de nadelen van linnen?

Het grootste nadeel van linnen, volgens velen, is dat het een stof is die makkelijk kreukt. Anderen vinden dit echter weer de charme van linnen, en zien dit niet als een probleem. Wat wel een feit is, is dat linnen kleding iets moeilijker te strijken is. Het is namelijk aan te raden om de kleding vochtig te houden (met stoom of water) tijdens het strijken. Tot slot liggen de productiekosten van linnen hoger dan bij andere stoffen, en dat is helaas ook te terug te zien in de verkoopprijs. Maar je moet er wel wat voor over hebben om er stijlvolย bij te lopen in de zomer, toch?

4.ย Wanneer draag je linnen?

Linnen wordt over het algemeen gezien als een stof die alleen geschikt is voor in de zomer. Ook in andere seizoenen kan linnen echter heel comfortabel zijn. Er is bijvoorbeeld niets mis met een linnen jasje op de warmere herfstdagen, en ook een lekker luchtig linnen shirt onder een winterjas is erg comfortabel.

5. Hoe draag je linnen?

Er wordt vaak verondersteld dat je linnen shirts enkel als onderdeel van een โ€˜casual outfitโ€™ kunt dragen, maar persoonlijk vinden wij dat een linnen shirt ook onder een pak heel mooi kan staan. Het is misschien wat ruwer, en wat meer gekreukt, maar dit is juist de charme van linnen. Als je een linnen shirt onder je pak draagt doe je hem natuurlijk in je broek, maar er zijn ook genoeg gelegenheden te bedenken waarbij je het shirt over je broek heen kunt dragen. Denk bijvoorbeeld aan een casual linnen shirt dat je aantrekt naar het strand.

linnen-blog

6. Wat zijn de verschillen tussen linnen en katoen?

Naast linnen wordt dus ook katoen gezien als een ideale stof voor in de zomer, maar wat is nu het verschil tussen beiden? In vergelijking met katoen is linnen een relatief duurzame stof, en bovendien heeft linnen 2 tot 3 keer de kracht van katoen. Ook is linnen, in tegenstelling tot katoen, pluisvrij. Aan de andere kant kreukt katoen dan weer minder snel dan linnen, en ligt de prijs van katoenen kleding vaak ook iets lager.


Voor meer informatie over linnen shirts en jasjes, staan wij je natuurlijk graag te woord. Neem hiervoor contact met ons op via de mail (info@michael-giso.com), of bel ons op 076-5138860. Ook als je nog op zoek bent naar een mooi linnen shirt voor de komende zomer, kun je bij ons terecht!

BESTEL PER MAIL