5 STIJLTIPS VOOR EEN BRUILOFT

Met de zomermaanden in aantocht, zien we traditioneel ook weer een piek in het aantal bruiloften. Grote kans dat jij er binnenkort ook een hebt. Voor de mannen die er op deze gelegenheden stijlvol bij willen lopen, hebben wij vanuit onze ervaring besloten vijf tips met je te delen. Hoe draag je je accessoires bijvoorbeeld op de bruiloft? En watย zijn de do’s en dont’s?

1. Overdress de bruidegom niet

Dit is de gouden regel. Een ware gentleman wordt gekenmerkt door zijn goede manieren, en dat geldt zeker ook op een bruiloft. Het moet uiteindelijk de mooiste dag worden voor het bruidspaar, dus zorg er ook voor dat zij in de schijnwerpers komen te staan. Met andere woorden: houd je outfit stijlvol, maar ook redelijk
op de vlakte. Zorg dat je de aandacht niet afleidt van het bruidspaar.

2. Check de uitnodiging voor de dresscode

De uitnodiging wordt niet voor niets verstuurd, lees deze dus aandachtig door en kijk vooral of er een dresscode aangegeven is. Dit is namelijk de leidraad voor je uiteindelijke outfit. Wij hebben de vijf meest voorkomende dresscodes voor je op een rijtje gezet, met daarbij de belangrijkste voorschriften die bij elk van hen gelden.

Black tie: Chic en stijlvol. Smoking met een wit overhemd en zwarte schoenen.
Tenue de ville:ย Subtiel. Tweedelig of driedelig pak. Een gilet is geen must, een das wel.
Smart casual: Modern en net. Katoenen broek plus blazer. Een dasย is geen must.
Casual: Feestelijk en hip. Jeans zijn toegestaan, in combinatie met een mooi shirt.
Cocktail: Feestelijk. Zwart/donkerblauw pak met wit shirt enย eventueel eenย das.

BC9A6470

Tenue de ville: subtiel, maar toch chiq.

3. Kies je stof zorgvuldig uit

De zoektocht naar jouw perfecte outfit begint bij de keuze voor de stof. Het aanbod isย breed, zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit linnen, katoenen en wollen stoffen. Over wol bestaat de misvatting dat dit enorm warm is en dus niet geschikt voor in de zomer. Wol ademt echter mee met je lichaam, en kan dus ook verkoelend werken bij warme temperaturen. Mocht je voor een wollen stof kiezen, let dan goed op de dikte van de stof.ย Wij adviseren in de zomer een 130โ€™s-stof of hoger, en in de winter een 110โ€™s of 120โ€™s -stof . De S staat hierbij voor het aantal kilometer draad dat uit 1 kilogram wol wordt gehaald. Meer hierover lees je inย deze blog.

4. Stem de kleuren af op het type bruiloft

Het type bruiloft bepaalt voor een groot gedeelte wat voor kleuren je aan zou moeten doen. Voor een klassieke bruiloft kun je prima een simpel, maar stijlvol, blauw of grijs jasje aantrekken. Hiermee kom je gegarandeerd goed voor de dag. Als je wat origineler uit de hoek wilt komen, kun je ervoor kiezen om een licht geruit jasje aan te trekken (dit is in de regel alleen โ€˜geoorloofdโ€™ als je dicht bij de bruid of bruidegom staat). Let er ook op dat je niet doorslaat naar bijvoorbeeld dikke krijtstrepen, dat is absoluut not done op een bruiloft.

Verder adviseren we je om voor een wit shirtย te gaan. Deze is niet alleen goed te matchen met vrijwel elke kleur pak of das, maar ook zijn de kreukels hierop minder goed zichtbaar. Natuurlijk kun je ook een andere kleur uitkiezen wat betreft je shirt, maar ga in elk geval voor een lichte tint. ย Over het algemeen draag je geen ondershirt onder het overhemd.

BC9A6786

Een simpel, maar stijlvol, blauw of grijs jasje. Perfect voor een klassieke bruiloft.

Tegenover de klassieke bruiloft staat de moderne bruiloft. Steeds vaker worden bruiloften georganiseerd in het buitenland, vanwege het nรณg mooiere weer en de karakteristieke omgeving. Op dit soort bruiloften adviseren wij een linnen of katoenen shirt. Zo ondervind je het minste last van de waarschijnlijk (sub)tropische temperaturen. Ook is het geoorloofd om wat excentriekere kleuren uit te kiezen voor je jasje. Denk bijvoorbeeld aan een mooie rode, blauwe of groene tint. En vergeet tot slot niet een stijlvolle zonnebril mee te nemen, die kan overdag nog goed van pas komen (bij meerdaagse bruiloften).

SC_wedding_0409

Wat excentriekere kleuren zijn geoorloofd op een modernere bruiloft.

5. Donโ€™t forget about the accessories

Wat betreft de accessoires: schroom vooral niet om te experimenteren met kleuren. Dit is namelijk het aspect waarmee je je outfit echt eigen kunt maken. Gaย voor een stropdas of pochet die perfect bij jou past. Zorg er wel echt voor dat je het dicht bij jezelf houdt. Een outfit die niet past bij jouw persoonlijkheid zal namelijk enkelย wenkbrauwen doen fronsen.

Tip: draag je pochet in een puff fold (zoals op de tweede afbeelding in dit artikel). Dit oogt wat losser (feestelijker) en minder zakelijk dan bijvoorbeeld een square fold.


Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over jouw outfit? Neem voor persoonlijk advies contact op met een van onze specialisten, en wij staan je graag te woord! Ben je nog op zoek naar een pak voor een trouwfeest, maak dan hier een vrijblijvende afspraak of lees meer over ons op de website.